Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Strelec z belehradskej školy je najhorší detský vrah v dejinách, píšu srbské médiá: Dvaja žiaci sú v kritickom stave

V Srbsku došlo k streľbe na škole Zobraziť galériu (6)
V Srbsku došlo k streľbe na škole (Zdroj: Profimedia)

BELEHRAD - Zo šiestich žiakov, ktorých v stredu po streľbe 13-ročného spolužiaka prijali do nemocníc v srbskom Belehrad, sú dvaja stále v kritickom stave. Vo štvrtok ráno o tom informovali miestne zdravotnícke úrady.

Siedmak na základnej škole v stredu ráno zastrelil v centre Belehradu osem spolužiakov a školského strážnika. Strieľal z dvoch zbraní, ktoré patrili jeho otcovi. Zranil tiež ďalších sedem detí a učiteľku dejepisu. Riaditeľ Univerzitného klinického centra Milka Ašanin povedal novinárom, že jeho nemocnica prijala troch žiakov a učiteľku. Vo štvrtok ráno boli traja z nich na tom dobre, jeden je v kritickom stave pre zranenia krku a chrbtice. Riaditeľ Detskej nemocnice na Tiršovej ulici Siniša Dučič informoval, že v život ohrozujúcom stave je dievča so strelnými poraneniami hlavy. Okrem nej liečia ešte dvoch žiakov.

Strelec z belehradskej školy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Profimedia)

Do zdravotných stredísk zatiaľ prišlo asi 500 obyvateľov Belehradu darovať krv

Do zdravotných stredísk zatiaľ prišlo asi 500 obyvateľov Belehradu darovať krv. Vyučovanie na školách v Srbsku sa vo štvrtok ráno začalo minútou ticha na počesť obetí masakry. V celej krajine bude dodržiavať trojdňový štátny smútok od 5. do 7. mája. Srbský prezident Aleksandar Vučič navrhol, aby vláda prijala dvojročné moratórium na strelné zbrane a prísne postupy pri vydávaní povolení. Na tlačovej konferencii tiež oznámil, že vek trestnej zodpovednosti bude znížený zo 14 na 12 rokov.

V Srbsku došlo k streľbe na škole
Zobraziť galériu (6)
V Srbsku došlo k streľbe na škole  (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

Policajný šéf Veselin Milič povedal, že polícia prijala prvý telefonát o streľbe od personálu školy. Potom jej zavolal chlapec, predstavil sa ako Kosta Kemanovič, a uviedol, že strieľal na niekoľko ľudí v škole. Polícia okamžite chlapca lokalizovala a zatkla na školskom dvore. Podľa policajného šéfa si streľbu podrobne naplánoval a vybral si aj obete. Motív činu zatiaľ nie je známy. Okrem pištolí menšieho kalibru mal v batohu aj štyri Molotovove kokteily. Minister vnútra uviedol, že jeho otec mal v trezore niekoľko strelných zbraní a chlapec evidentne poznal kombináciu čísel potrebnú na jeho otvorenie. Údajne spolu chodili na strelnicu trénovať. Otec je v policajnej väzbe.

Strelec z belehradskej školy je najhorší detský vrah v dejinách

Trinásťročný chlapec, ktorý v stredu na základnej škole v Belehrade zastrelil osem žiakov a člena ochranky, je podľa srbských médií najhorším detským viacnásobným vrahom v dejinách. List Blic napísal, že prípady, keď deti do 14 rokov zavraždia viac ľudí naraz, sú veľmi neobvyklé a srbský strelec medzi nimi čo do počtu obetí výrazne vyčnieva. Pri streľbe ďalších sedem ľudí utrpelo zranenia, jedna školáčka je stále v ohrození v živote, napísala dnes agentúra Reuters.

Strelec z belehradskej školy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Profimedia)

Podľa správy denníka Blic možno dohľadať informácie iba o troch prípadoch, keď deti mladšie ako 14 rokov zabili naraz viac ako štyroch ľudí. Najčerstvejšie je žhárstvo z roku 2019, keď deväťročný chlapec v americkom štáte Illinois úmyselne založil požiar vlastného domu, v ktorom potom zomrelo päť členov jeho rodiny. V roku 1998 jedenásťročný školák spolu s o dva roky starším komplicom zastrelil v škole v americkom Arkansase štyroch študentov a jednu učiteľku a v roku 2013 trinásťročný hoch zabil v Sao Paule štyroch ľudí a potom spáchal samovraždu.

V Srbsku došlo k streľbe na škole
Zobraziť galériu (6)
V Srbsku došlo k streľbe na škole  (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

Chlapec v srbskej škole strieľal dvoma pištoľami svojho otca

Chlapec v srbskej škole strieľal dvoma pištoľami svojho otca. Žiaka siedmej triedy, ktorý sa podľa prezidenta Aleksandara Vučiča na útok vopred starostlivo pripravoval, po čine zadržala polícia, kvôli príliš nízkemu veku ale nemôže byť trestne stíhaný. Teraz je umiestnený na psychiatrii kvôli vyšetreniu. Pre strelné zranenia skončilo v nemocnici ďalších šesť detí a jedna učiteľka."Dievča, ktoré včera podstúpilo akútnu operáciu kvôli zraneniam hlavy, je ďalej v kritickom stave na intenzívnu starostlivosť," uviedol dnes riaditeľ nemocnice Siniša Dučić.

Viac o téme: StreľbaŽiaciStrelecSrbskoBelehradŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu