Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Unikátny objav v odľahlom kúte sveta: Pozrite, na čo tam narazili vedci len vďaka Google Earth

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OXFORD - Archeológovia z Oxfordskej univerzity identifikovali pomocou Google Earth tri nové rímske opevnené tábory nachádzajúce sa v severnej Arábii. V článku zverejnenom v časopise Antiquity uvádzajú, že tento objav môže byť dôkazom pravdepodobnej nezdokumentovanej vojenskej kampane postupujúcej cez juhovýchodné Jordánsko do Saudskej Arábie.

Nové rímske opevnenia, ktoré boli objavené pomocou služby Google Earth v severnej Arábii, vyvolávajú v odborným kruhoch množstvo diskusií. Ako prvý ich identifikoval Michael Fradley, ktorý zároveň viedol následný výskum. Podľa neho nie sú o dátume vzniku táborov veľké pochybnosti. "Sme si takmer istí, že ich postavila rímska armáda, a to vzhľadom na typický tvar ohrád s protiľahlými vchodmi po oboch stranách. Jediný pozoruhodný rozdiel medzi nimi je, že najzápadnejší tábor je výrazne väčší ako dva tábory na východe." 

 

‘Spectacular’ new find: Using Google Earth, School of Archaeology, University of Oxford has found three Roman military...

Posted by University of Oxford on Thursday, April 27, 2023

Podľa experta na rímsku armádu Mikea Bishopa ide o veľkolepý nález, ktorý poukazuje na nový pohľad rímskeho ťaženia v Arábii. "Rímske pevnosti ukazujú, ako Rím držal provinciu, ale dočasné tábory odhaľujú, ako ju vôbec získal," podotkol. Opevnenia postavila armáda ako dočasné obranné stanovištia, keď postupovala v ťažení. Úroveň zachovania táborov je veľmi pozoruhodná, najmä preto, že sa mohli používať len niekoľko dní alebo týždňov. Viedli pozdĺž okrajovej karavánovej trasy spájajúcej Bayir a Dûmat al-Jandal. Toto zistenie naznačuje podľa výskumníkov stratégiu obísť viac používanú trasu po Wadi Sirhan, čo dodalo útoku prvok prekvapenia. 

Spoluautor práce Andrew Wilson hovorí, že ak sú tieto pochodové tábory správne datované do začiatku druhého storočia, tak rímska anexia Nabatejského kráľovstva po smrti posledného kráľa Rabbela II. Sotera v roku 106 n. l. pravdepodobne nebola úplne jednoduchá a že Rím rýchlo postupoval, aby zabezpečil kráľovstvo. Po zohľadnení vzdialenosti medzi jednotlivými tábormi, ktorá je 37 až 44 kilometrov, sa archeológovia zhodujú v tom, že bola príliš dlhá na to, aby ju pechota prešla za jeden deň. Namiesto toho boli zrejme postavené jazdeckou jednotkou, ktorá mohla takýto nehostinný terén prekonať na ťavách za jeden deň. Zároveň predpokladajú, že ďalší tábor sa mohol nachádzať západnejšie pri neskoršej Umajjovskej pevnosti a studni v Bayire. 

 

Three new Roman fortified camps have been identified across northern Arabia by a remote sensing survey by members of the...

Posted by Ticia Verveer - Archaeologist on Friday, April 28, 2023

Novoobjavené pevnosti sa tiahnu v priamej línii smerom k Dûmat al-Jandal v dnešnej Saudskej Arábii, ktorý bol vtedy osadou na východe Nabatejského kráľovstva. Objav tak naznačuje, že Rím si musel prevzatie moci vynútiť, zatiaľ čo zachované rímske dejiny tvrdia, že odovzdanie moci prebehlo pokojne na konci vlády posledného nabatejského kráľa. Tábory boli identifikované v rámci projektu Ohrozená archeológia na Blízkom východe a v Severnej Afrike (EAMENA) a neskôr boli odfotografované v rámci projektu Letecká archeológia v Jordánsku (APAAME).

Viac o téme: Saudská ArábiaArcheologický objavRímsky tábor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu