Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Berlínska polícia sa chystá na návštevu Zelenského: Scholzov úrad zatiaľ mlčí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Berlínska polícia v stredu oznámila, že sa pripravuje na návštevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Berlíne, ktorá sa vraj uskutoční v dňoch 13. a 14. mája. Úrad kancelára Olafa Scholza však návštevu Zelenského v Nemecku zatiaľ nepotvrdil, informuje agentúra AP.

Policajná hovorkyňa Anja Dierschkeová spresnila, že Zelenskyj pricestuje do Berlína v sobotu 13. mája večer. Nasledujúci deň má byť Zelenskému a ukrajinskému národu odovzdaná Cena Karola Veľkého, ktorú každoročne udeľuje nemecké mesto Aachen za prínos k jednote Európy. S príhovorom má na podujatí vystúpiť aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Scholzov program na ďalší týždeň bude známy až v piatok

Ak sa návšteva uskutoční, pôjde o prvú cestu Zelenského do Nemecka od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022. Scholzova kancelária bezprostredne nereagovala na žiadosť o potvrdenie návštevy ukrajinského prezidenta. Scholzov hovorca Steffen Hebestreit pre agentúru DPA uviedol, že kancelárov program na ďalší týždeň oznámia až v piatok. Zelenskyj v stredu pricestoval na vopred neohlásenú návštevu fínskych Helsínk, kde sa stretne s lídrami piatich severských krajín – Fínska, Švédska, Nórska, Islandu a Dánska.

Viac o téme: Návšteva Polícia BerlínOlaf ScholzVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu