Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

NOVÁ hrozba! Kliešte prenášajú ďalšiu vážnu infekciu, jeden pacient už zomrel: POZOR na tieto príznaky

Pozor na vysokú trávu! Tento hmyz prenáša nebezpečné ochorenie: Ohrození sú najmä ľudia s ochorením imunity Zobraziť galériu (2)
Pozor na vysokú trávu! Tento hmyz prenáša nebezpečné ochorenie: Ohrození sú najmä ľudia s ochorením imunity (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Český hydrometeorologický ústav varuje pred zvýšením výskytom kliešťov. Tieto parazity sú aktívne už od piatich stupňov Celzia a prenášajú celý rad nebezpečných chorôb. Jednou z nich je neoehrlichióza, ktorá je nebezpečná najmä pre pacientov s autoimunitnými ochoreniami.

"Neoehrlichióza je nebezpečné ochorenie najmä pre osoby so zníženou imunitou, poruchami krvotvorby, pre onkologických pacientov, ale aj pre pacientov po transplantáciách", uviedla vedúca českého laboratória pre analýzu infekčnosti Miroslava Burýšková. Zároveň varovala pred príznakmi tohto ochorenia, ktoré môžu byť najskôr mylne vyhodnotené ako hematologické alebo autoimunitné ochorenie, čo vedie k nesprávnej liečbe. „Najvyšší výskyt infikovaných kliešťov je v strednej Európe, vrátane Českej republiky“, uviedla pre český denník Blesk.cz.

J. Fehér: O postreky proti komárom vrtuľníkom je veľký záujem (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Medzi hlavné príznaky ochorenia patrí zimnica s vysokou teplotou, bolesť svalov, kĺbov, bolesť hlavy, nevoľnosť a stuhnutosť krčnej chrbtice. U ľudí s autoimunitným ochorením alebo ľudí s inými vážnymi ochoreniami môže neoehrlichióza priebeh ochorenia výrazne zhoršiť. Ako liečba sú používané antibiotiká a príznaky by mali vymiznúť do piatich dní. Odborníci však varujú, že toto ochorenie môže postihnúť aj zdravých ľudí, preto je potrebné byť v prírode a po návrate domov ostražití. "Jeden prípad neoehrlichiózy skončil dokonca smrťou inak zdravého pacienta“, uviedla Ing. Miroslava Burýšková, PhD.

Odborníci apelujú na ľudí, aby používali repelenty, do prírody zvolili vhodné oblečenie a obuv, najmä svetlejšie farby a dlhé nohavice a po návrate z prírody si nezabudli prehliadnuť celé telo. Na mieste sú aj preventívne opatrenia ako vyhýbanie sa vysokej tráve alebo kríkom. Prisaté alebo lezúce parazity je potrebné z tela ihneď odstrániť.

Viac o téme: KliešteEncefalitídaParazityBoreliózaNeoehrlichióza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu