Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci stratili vieru v demokraciu! Šokujúci PRIESKUM ukázal tvrdú realitu: Výsledkom volieb neverí rekordný počet

Výsledkom septembrových volieb už dnes nedôveruje skoro polovica opýtaných Slovákov. Zobraziť galériu (4)
Výsledkom septembrových volieb už dnes nedôveruje skoro polovica opýtaných Slovákov. (Zdroj: Getty Images, Topky/Ramon Leško, Vlado Anjel, Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Predvolebná kampaň sa rozbieha v plnom prúde a na voličov sa deň čo deň valia nové prieskumy verejnej mienky. Krutú realitu však vykresľujú aj nečakané výsledky prieskumu Agentúry AKO pre reláciu TV JOJ Na hrane. Až dve pätiny Slovákov strácajú vieru v demokraciu a výsledky parlamentných volieb. Viac ako polovica však stále verí, že nová politická realita po septembri 2023 bude založená na spravodlivom hlasovaní.

Archívne video:

Prezidentka Čaputová o voľbách na Slovensku (Zdroj: TASR/František Iván)

Výsledkom parlamentných volieb v septembri 2023 už dnes nedôveruje skoro polovica opýtaných Slovákov. Podľa presného pomeru tak demokratickým voľbám prestalo dôverovať až 41,1% všetkých opýtaných. Sú aj takí, ktorí majú svoju dôveru pevne ukotvenú. V skupine ľudí, ktorý výsledkom volieb dôverujú je preto stále nadpolovičná väčšina Slovákov (54,2%). Na otázku, či sa obávajú „zmanipulovania parlamentných volieb v septembri 2023,“ napokon 4,7% opýtaných odpovedať nechcelo, alebo sa k téme nevedelo vyjadriť.

 

 

Výsledkom volieb nedôverujú prevažne starí ľudia. Až 52% opýtaných vo veku 66 a viac rokov odpovedalo, že výsledkom volieb nedôverujú. Prieskum zároveň ukazuje fakt, že v čím mladšej vekovej skupine ste, tým väčšiu dôveru v demokratický systém máte. Veková skupina 18- 33 rokov preto zastáva väčšinový názor, že manipulácie s výsledkami parlamentných volieb sa neobávajú (62%).

 

 

K negatívnemu postoju vedie Republika a Smer: Voliči Progresívneho Slovenska a Sasky sa zmanipulovaných volieb neboja

Najväčší strach zo zmanipulovaných volieb panuje u voličov strany Republika a strany Smer. Väčšina, skoro 80% voličov strany Republika sa vyjadrilo, že sa obáva zmanipulovania septembrových volieb. Voliči strany Smer-SD nezostávajú a zmanipulovaných volieb sa obáva až 64% opýtaných, naopak, výsledkom volieb dôveruje len 32%.

Na opačnej strane spektra sa nachádzajú voliči pravicovej SaS, pričom až 81% dôveruje výsledkom svojho hlasovania. Váhu svojmu hlasu prikladajú aj voliči strany Progresívne Slovensko a až 79% z nich sa neobáva zmanipulovania výsledkov volieb. Pri otázke manipulácie sú napokon váhaví prevažne voliči, ktorí sa rozhodli nevoliť. Až 44% opýtaných nevoličov si myslí, že voľby budú zmanipulované, 46% z nich zas volebnému systému dôveruje.

 

Na úsudok vplýva aj vzdelanie: Vysokoškoláci demokracii stále dôverujú, najnedôverčivejší sú absolventi základných škôl

Výsledky prieskumu zdôrazňujú aj fakt, že na odpoveď pri otázke strachu zo zmanipulovaných volieb vplýva aj úroveň vzdelania. Zatiaľ čo až 74% ľudí s najvyšším dosiahnutým vzdelaním na vysokej škole výsledkom volieb dôveruje, pri absolventoch základných škôl a učňoviek bez maturity je situácia opačná. Výsledkom volieb by tak v tejto skupine dôverovalo len 43% opýtaných a viac než polovica (51%) si myslí, že odovzdanie ich hlasu vo voľbách zmysel nemá.

 

Viac o téme: Prieskum AKOAgentúra AKOVoľby 2023Dôvera SlovákovVýsledky volieb 2023Dôvera v demokratické voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu