Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šokujúci prieskum odhalil pravdu! Rana pre Čaputovú: Česi jej veria viac ako Slováci, tí milujú Orbána

Hlas Čechov a Slovákov hovorí jasne: Títo politici sú najobľúbenejší! Zhodujú sa hlavy štátov s blízkymi krajinami? Zobraziť galériu (7)
Hlas Čechov a Slovákov hovorí jasne: Títo politici sú najobľúbenejší! Zhodujú sa hlavy štátov s blízkymi krajinami? (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Topky/Ján Zemiar, SITA/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File)

BRATISLAVA – Najnovší prieskum jasne ukázal, že naša hlava štátu je medzi Slovákmi najdôveryhodnejší politik. Predbehli nás však bratia Česi, u ktorých je popularita Zuzany Čaputovej výrazne silnejšia. Nezanevreli sme však ani na českého prezidenta, Petr Pavel obhájil pozíciu českého leva a tak spolu so slovenskou prezidentkou kraľuje prieskumom v Česku, nezabúdajú naňho ani Slováci. Neuveríte, koľko našincov považuje Spojené štáty za hrozbu pre našu suverenitu.

archívne video

Prezidentka Čaputová o voľbách na Slovensku (Zdroj: TASR/František Iván)

Podľa väčšiny opýtaných Slovákov a Čechov sú si naše krajiny najbližšie, odhalil prieskum agentúry Ipsos pre Denník N. Až 69% opýtaných našincov považuje našich západných susedov za najbližšieho spojenca. Podobne je tomu aj z druhej strany, lebo takmer totožne 67% Čechov považuje Slovensko za najbližšieho spojenca. Obe krajiny sa tiež zhodli na tom, že druhým najbližším partnerom je pre nás Poľsko. Severného suseda považuje za blízkeho spojenca až 36% slovenských a 46% českých respondentov.

Graf: Koho považujú Česi a Slováci za blízkeho spojenca
Zobraziť galériu (7)
Graf: Koho považujú Česi a Slováci za blízkeho spojenca  (Zdroj: Topky, Agentúra Ipsos pre Denník N)

Zhoda panuje aj pri Rakúsku. To považuje za spojenca štvrtina Slovákov a 28% opýtaných Čechov. Názory na európsku politickú mapu sa začínajú lámať až pri krajinách ako Maďarsko a Nemecko. Rozdielna politická príťažlivosť naznačuje aj to, ktorým geopolitickým smerom sa jednotlivé krajiny vydávajú. Zatiaľ čo Česi preferujú západ a Nemecko považuje za blízkeho spojenca až 34%, na Slovensku je táto dôvera značne nižšia len na úrovni 18%.

O čosi menšia priepasť vzniká aj vo vzťahoch s Maďarskom, ktorému naopak dôveruje viac opýtaných Slovákov, a to až 24% všetkých respondentov. Vzťah Česka k nášmu južnému susedovi je o čosi chladnejší, pričom Maďarsko považuje za blízkeho spojenca len 15% všetkých opýtaných Čechov.

Vladimir Putin a Viktor Orbán
Zobraziť galériu (7)
Vladimir Putin a Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Najväčšia hrozba je Rusko: Ukrajinu a Čínu vnímame v jednej rovine

Posledný rok spojený s ruskou agresiou na Ukrajine vyburcoval vášne u väčšiny ľudí a tak sa názor na politiku Ruska začal globálne meniť. Dnes je Ruská federácia považovaná za hrozbu až podľa 52% Slovákov. Hneď na druhom mieste však nasleduje USA, ktoré za hrozbu považuje až 42% opýtaných. Na treťom mieste je napokon Ukrajina, ktorej hrozby vníma až 31% Slovákov a hneď v tesnom závese aj Čína, ktorú za národnú hrozbu považuje 30% respondentov.

Graf: Koho považujú Česi a Slováci za hrozbu
Zobraziť galériu (7)
Graf: Koho považujú Česi a Slováci za hrozbu  (Zdroj: Topky, Agentúra Ipsos pre Denník N)

Západná orientácia u našich severných susedov sa potvrdila aj pri otázke zahraničných hrozieb. Ruskú federáciu považuje za hrozbu výrazne viac Čechov a ich agresie sa tak obáva až 68% opýtaných. Súbežne s Ruskom panujú obavy aj z Číny, pričom za hrozbu ich považuje polovica opýtaných Čechov. Naproti tomu sú zhovievavejší k Spojeným štátom, ktoré za hrozbu považuje len 22% opýtaných Čechov. Napokon, pozitívnejší vzťah panuje aj vo vzťahu k Ukrajine, ktorú za hrozbu považuje len 24% opýtaných respondentov v Česku.

Joe Biden
Zobraziť galériu (7)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Česi kladú Čaputovej na hlavu vavríny, Orbánov vplyv na Slovensku rastie

Výsledky prieskumu zdôrazňujú aj fakt, že Zuzana Čaputová má viac priaznivcov v susednom Česku, ako u nás. Zatiaľ čo na Slovensku jej na prvom mieste dôveruje 40% opýtaných, v Česku zožala úspech s 53%, vďaka ktorým sa umiestnila na druhom mieste v dôvere voči svetovým a domácim lídrom. Český prezident Petr Pavel napokon u našich bratov obhájil 1. miesto s dvojpercentným náskokom a dôverou 55%. Na Slovensku mu dôveruje len 34%.

Graf: Dôvera vo svetových a domácich lídrov
Zobraziť galériu (7)
Graf: Dôvera vo svetových a domácich lídrov  (Zdroj: Topky, Agentúra Ipsos pre Denník N)

Tretím najdôveryhodnejším politikom na Slovensku sa stal maďarský líder Viktor Orbán, ktorému dôveruje 32% opýtaných Slovákov. Štvrté miesto obhájil Emmanuel Macron s 30% a na piatom mieste sa umiestnila predsedníčka Európskej komisie Urusla von der Leyenová, ktorá u Slovákov obhájila 26% dôveru. Zhodne s ňou napokon dopadol nemecký kancelár Olaf Scholz. Volodymyr Zelenskyj získal dôveru len 24% opýtaných, Joe Biden oslovil 21% ľudí a Vladimír Putin napokonc 17%.

Šokujúci prieskum odhalil pravdu!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Viac o téme: ČeskoRuskoSlovenskoPutinPrieskumUkrajinaSpojené štátyPetr PavelČaputováPreferencie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu