Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štatút KĽDR ako jadrovej veľmoci je nezvratný, uviedla tamojšia šéfka diplomacie

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/ AP)

PCHJONGJANG - Štatút Severnej Kórey ako jadrovej mocnosti je konečný a nezvratný, vyhlásila v piatok severokórejska ministerka zahraničných vecí Čche Son-hui. Zároveň kritizovala krajiny skupiny G7 za to, že vyzývajú severokórejského vodcu Kim Čong-un, aby sa jadrových zbraní úplne vzdal. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Čche vyhlásenie krajín G7 označila za "obrovskú intervenciu" a potláčanie legitímneho uplatňovania zvrchovanosti Severnej Kórey. "Pozícia KĽDR ako svetovej jadrovej mocnosti je konečná a nezvratná," uviedla Čche vo vyhlásení, ktoré zverejnila štátna agentúra KCNA.

Šéfka severokórejskej diplomacie ďalej povedala, že "G7 je uzatvorené skupina egoistických krajín, ktorá nereprezentuje spravodlivú medzinárodnú komunitu, ale slúži ako politický nástroj na zaistenie hegemónie Spojených štátov". Severná Kórea sa minulý rok vyhlásila za „nezvratnú“ jadrovú veľmoc, čo fakticky ukončilo možnosť rozhovorov o denuklearizácii, píše AFP. Pchjongjang tento rok vykonal bezprecedentný počet raketových skúšok vrátane odpálenia vôbec prvej severokórejskej balistickej rakety na pevné palivo.

Ministri zahraničných vecí krajín G7 vyzvali KĽDR

Soul, Washington a Organizácia Spojených národov tieto skúšky kritizujú a ministri zahraničných vecí krajín G7 vyzvali KĽDR, aby sa "úplne a overiteľne odklonila od jadrových zbraní". Presvedčenie, že právo a schopnosť jadrového útoku patria výlučne Washingtonu, označila severokórejská ministerka za zastarané. "Nikdy nebudeme od nikoho žiadať žiadne uznanie a povolenie, keďže sme spokojní so svojím prístupom k sile na rovnocenný útok proti americkej jadrovej hrozbe," dodala Čche.

Viac o téme: Jadrové zbraneKim Čong-unSeverná KóreaG7Čche Son-hui
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu