Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VOJNA na Ukrajine Deň štyristosedemnásty (15. apríla 2023)

Následky ostreľovania v Slovjansku Zobraziť galériu (6)
Následky ostreľovania v Slovjansku (Zdroj: SITA/Roman Chop via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v piatok návrh zákona o zavedení elektronického povolávacieho rozkazu, ktorý výrazne uľahčí mobilizáciu Rusov do armády. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 415

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 415 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:57 Ruské jednotky v Doneckej oblasti sa snažia postupovať smerom k mestám Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marinka, informoval dnes generálny štáb. V Bachmute a Marinke prebiehajú najťažšie boje.

20:34 Ruské jednotky v Doneckej oblasti sa snažia postupovať smerom k mestám Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marinka, informoval dnes generálny štáb. V Bachmute a Marinke prebiehajú najťažšie boje.

18:49 Prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dnes dva dekréty, ktorými schválil návrh Rady národnej bezpečnosti a obrany na uvalenie sankcií na viac ako 690 ruských fyzických a právnických osôb.

18:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotňajšom telefonáte s prezidentom Francúzska Emmanuelom Macronom poďakoval za plány Paríža ohľadom "posilnenia dôležitej podpory" v boji proti ruským inváznym silám. Dvojica lídrov tiež hovorila o nedávnej Macronovej ceste do Číny po tom, čo jeho vyhlásenia vyvolali kritické reakcie v Európe i USA. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

17:57 Miestne médiá informovali, že dnes bolo v oblasti tankového cvičiska v ruskom meste Kazaň počuť výbuch. Po výbuchu údajne vypukol na mieste požiar.

17:01 V Rusku má byť údajne súdených päť Ukrajincov obvinených z členstva v teroristickej skupine. TASR o tom informuje na základe sobotnej správy stanice Sky News odvolávajúcej sa na ukrajinské a ruské médiá.

16:46 Pod troskami päťposchodovej budovy v Slovjansku sa našli telá ďalších dvoch ľudí, čím sa celkový počet obetí ruského raketového útoku na mesto zo 14. apríla zvýšil na 11.

15:21 Podľa vedúceho kancelárie prezidenta Andrija Jermaka ruské jednotky dnes ostreľovali juhoukrajinské mesto Cherson, pričom zabili dve ženy.

15:20 Spravodajské služby Spojeného kráľovstva: Jednotný register odvodov nenaznačuje novú vlnu mobilizácie ruských brancov. "Toto opatrenie je však s veľkou pravdepodobnosťou súčasťou dlhodobejšieho prístupu k zabezpečeniu personálu, keďže Rusko očakáva dlhý konflikt na Ukrajine," dodalo ministerstvo.

14:12 Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vyhlásil, že plánovaná ukrajinská protiofenzíva má skôr šancu uspieť, než zlyhať, keďže Rusko je podľa neho v stave "krízy". V sobotu o tom informovala stanica Sky News.

14:11 Poľsko venovalo na pomoc Ruskom napadnutej Ukrajine už zhruba dve percentá svojho hrubého domáceho produktu. Celková suma vynaložená na tento účel sa odhaduje na 50 miliárd zlotých, čo predstavuje 10,67 miliardy eur, informovala v sobotu tlačová agentúra PAP.

13:00 V prípade kauzy kontaminovanej ukrajinskej pšenice štát zintenzívnil kontroly na domácom trhu i opatrenia na hraniciach. "Dohľadaváme dodávky, ktoré na Slovensku ani nemajú byť, keďže sú určené pre Afriku, tvrdo postihujeme tých, ktorí s ňou obchodovali," povedal dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger v rozhlasovej diskusii RTVS Sobotné dialógy.

12:01 Zavedenie elektronického doručovania predvolania na vojenskú správu v Rusku nemusí ešte znamenať prípravy na novú vlnu mobilizácie do vojny proti Ukrajine. Ide skôr o súčasť dlhodobejšej stratégie na dopĺňanie armády v očakávaní dlhotrvajúceho konfliktu, uviedla dnes v pravidelnom prehľade situácie britská vojenská rozviedka.

11:10 Maďarský premiér Viktor Orbán tajne umožňuje Chorvátsku, aby letecky prevážalo zbrane na Ukrajinu cez vzdušný priestor Maďarska. Napísal to v sobotu chorvátsky denník Jutarni List s odvolaním sa na uniknuté tajné americké dokumenty.

11:05 Pri ruských vzdušných útokoch na východoukrajinské mesto Slovjansk zahynulo deväť ľudí. Je medzi nimi aj dvojročné dieťa, ktoré zomrelo pri prevoze do nemocnice. Šytri osoby sú nezvestné, uviedol šéf Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Ďalší ľudia podľa neho môžu byť uväznení pod troskami budov.

11:06 Nový zákon týkajúci sa vojenskej služby v Rusku, ktorý zavádza elektronický povolávací rozkaz, podľa sobotnej správy britského ministerstva obrany nenaznačuje, že by sa Moskva pripravovala na "rozsiahlu novú vlnu nútenej mobilizácie". Londýn s odvolaním sa na tajné služby tvrdí, že Rusko skôr počíta s dlhotrvajúcim konfliktom na Ukrajine.

8:57 Nemecká vláda vyzýva Európsku úniu, aby uvalila sankcie na ruský jadrový priemysel v súvislosti s pokračujúcom agresiou Kremľa voči Ukrajine. Berlín chce, aby bol ruský civilný jadrový sektor zaradený do ďalšieho, v poradí už 11. sankčného balíka EÚ, informovala v sobotu agentúra AFP. 

8:51 Západ zatiaľ nedal Ukrajincom dostatok zbraní pre úspešnú protiofenzívu, myslí si Zdeněk Petráš z Centra bezpečnostných a vojensko-strategických štúdií Univerzity obrany. Nech už ale bude počet dodanej techniky akýkoľvek, nemožno to podľa neho automaticky považovať za zmenu vo vývoji konfliktu v prospech Ukrajiny. Celkový pomer ťažkej techniky i letectva je podľa odborníka stále v prospech Ruska, čo je podľa neho síce faktor dôležitý, nie však rozhodujúci pre víťazstvo vo vojne. Petráš to povedal v rozhovore s ČTK.

7:58 Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v sobotu vyhlásil, že Spojené štáty by mali prestať "podporovať vojnu" na Ukrajine "a začať hovoriť o mieri". TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

7:30 Ukrajinci, ktorí do Poľska utiekli pred vojnou s Ruskom, sa dokázali uplatniť na pracovnom trhu, ale veľmi nezarábajú a vykonávajú prácu, ktorá je pod ich kvalifikáciou. Každý piaty sa ale aj tak chce usadiť v Poľsku natrvalo, napísal denník Gazeta Wyborcza s odvolaním sa na prieskum, ktorého výsledky zverejnila centrálna banka.

6:00 Japonsko podpísalo dohodu, že poskytne Ukrajine 400 miliónov dolárov na obnovu, informuje portál The Kyiv Independent.

Švajčiarsko ponúklo Ukrajine humanitárnu a rozvojovú pomoc za 2 miliardy dolárov

Švajčiarsko oznámilo, že vynaloží približne 2 miliardy dolárov na humanitárnu a rozvojovú pomoc Ukrajine v priebehu nasledujúcich šiestich rokov. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AP. Švajčiarsko tak poskytne finančnú pomoc pre Ukrajinu po tom ako kritici zo Západu tlačili na Bern, aby urobil viac pre Ukrajinu, pomohol jej brániť sa proti ruským útočníkom a potláčať ruské záujmy.

Švajčiarska vláda potvrdila piatkové vyjadrenia ministra zahraničných vecí Ignazia Cassisa z Washingtonu, že poskytne Ukrajine 1,8 miliardy švajčiarskych frankov (približne 2 miliardy dolárov) do roku 2028 a pridá tak 1,5 miliardy k 300 miliónom, ktoré už vyčlenila na tento a budúci rok. Z celkovej sumy je približne 650 miliónov frankov vyhradených na pomoc pri obnove Ukrajiny. Ostatné západné krajiny však tlačili na Švajčiarsko, aby urobilo viac aj na iných frontoch: niektoré členské krajiny Európskej únie vyjadrili frustráciu z toho, že im Bern nepovolil poslať zbrane a iné vojenské vybavenie švajčiarskej výroby, ktoré nakúpili na Ukrajinu.

Švajčiari argumentujú, že ich ústavou požadovaná neutralita im nielenže bráni posielať zbrane silám, bojujúcim v aktívnych vojnových zónach, ako je Ukrajina, ale nedovolí ani iným krajinám dodávať bojovým stranám vojnový materiál vyrobený vo Švajčiarsku. Švajčiarsky denník Handelszeitung informoval, že takzvaná Skupina siedmich krajín – Británia, Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko a USA - tento mesiac poslala list švajčiarskym úradom, v ktorom žiadajú krajinu urobiť viac pre posilnenie medzinárodných sankcií proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu.

Americký veľvyslanec v Berne Scott Miller v nedávnych vyhláseniach pre švajčiarske médiá uviedol, že vo Švajčiarsku môže byť zmrazených ďalších 50 až 100 miliárd frankov. Švajčiarska vláda poznamenala, že sa pripojila k sérii ekonomických sankcií voči Rusom a ruským záujmom, ktoré zaviedla Európska únia, hoci Švajčiarsko nepatrí medzi jej členské krajiny.

Putin podpísal zákon zavádzajúci elektronický povolávací rozkaz

Zákon zavádza digitálny systém oznamovania brannej povinnosti, ktorý zabráni mužom opustiť krajinu a takmer znemožní vyhýbanie sa povolávaciemu rozkazu. Obe komory ruského parlamentu schválili návrh zákona pred dvomi dňami. Kremeľ trvá na tom, že neplánuje ďalšiu mobilizáciu a že na zákone nie je nič neobvyklé.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (6)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Takto predvolaní budú mať podľa nového zákona zákaz vycestovať do zahraničia a po obdržaní elektronického povolávacieho rozkazu sa budú sa musieť hlásiť na vojenskej správe. Doteraz museli povolávacie rozkazy v Rusku doručovať osobne predstavitelia príslušného odvodového úradu alebo zamestnávateľ. Mnohí, ktorí nechceli bojovať na Ukrajine, jednoducho rozkaz odignorovali alebo utiekli z krajiny. Desaťtisíce mužov tak utiekli z Ruska vlani na jeseň po tom, čo Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu s cieľom posilniť sily na Ukrajine.        

Podľa nového systému sa povolávací rozkaz bude považovať za doručený momentom jeho odoslania. Tí, ktorí sa nedostavia na vojenskú správu do 20 dní od doručenia elektronického povolávacieho rozkazu, si nebudú môcť zobrať pôžičku, zaregistrovať majetok, ani pracovať ako podnikatelia.   

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu