Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodvadsiaty (18. apríla 2023)

Ukrajinský vojak Zobraziť galériu (9)
Ukrajinský vojak (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ Olexij Danilov v pondelok povedal, že Ukrajina spustí protiofenzívu proti ruským vojakom, keď bude pripravená. Dodal, že je len otázkou času, kedy Ukrajina dosiahne potrebnú úroveň vojenskej pripravenosti. Situáciu sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 418

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 418 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:28 Na ukrajinskom fronte utrpel ťažké zranenia ďalší český dobrovoľník bojujúci na strane Ukrajiny. V utorok o tom na Facebooku informovala organizácia zdravotnizajisteni.cz, ktorá poskytuje zdravotnícku a humanitárnu pomoc na Ukrajine, uvádza TASR. "Bohužiaľ, máme ťažko zraneného Čecha. Momentálne sú (záchranári) na ceste k nemu. Zranenia sú vážne, ale teraz je už mimo ohrozenia života," píše sa na facebookovom profile organizácie. Český dobrovoľník údajne stratil dolnú končatinu, povedal pre Lidovky.cz predseda organizácie zdravotnizajisteni.cz Jan Zamrazil.

20:30 Ukrajinské vedenie v utorok pozvalo brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu, aby navštívil ich vojnou zmietanú krajinu a na vlastné oči sa presvedčil o dôsledkoch ruskej agresie. Ukrajina súčasne kritizovala Lulove snahy o sprostredkovanie mierových rozhovorov. Informovali o tom britské stanice BBC a Sky News.

20:28 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na budúci týždeň pricestuje do USA na rokovania s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom o možnostiach vývozu ukrajinského obilia cez Čierne more. Informuje o tom TASR na základe správy americkej televízie CNN, ktorá sa odvolala na ruskú agentúru TASS. Tej to povedal ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia.

20:06 Návšteva ruského prezidenta Vladimíra Putina v okupovanej ukrajinskej Chersonskej a Luhanskej oblasti, ktorá sa podľa Kremľa uskutočnila tento pondelok, sa mohla odohrať už minulý týždeň. Tvrdí to ruský nezávislý server Agentstvo po analýze oficiálneho videa. Kremeľ po kritike video stiahol a nahradil ho iným, kde sporná pasáž chýba.

19:24 Poľsko a Ukrajina sa v utorok dohodli na obnove prepravy ukrajinského obilia cez poľské územie. Tranzit sa znova spustí od piatka a bude monitorovaný, informuje TASR na základe správ agentúry AFP a stanice Sky News.

19:20 Moskva v utorok varovala americkú veľvyslankyňu v Moskve Lynne Tracyovú, že zasiahne proti pokusom o "podnecovanie nezhôd" v Rusku. Podľa agentúry AFP to vo svojom vyhlásení uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí, kam boli predvolaní veľvyslanci USA, Británie a Kanady.

18:11 Pri vyhľadávaní mladých mužov, ktorí sú schopní vojenskej služby, ale vyhýbajú sa odvodu, využívajú v Moskve aj systém kamier na rozpoznávanie tvárí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruské štátne médiá.

17:25 Dolná komora ruského parlamentu - Štátna duma - schválila v utorok balík návrhov, ktoré sprísňujú zákony využívané na zastrašovanie alebo umlčanie kritikov politiky Kremľa. Medzi zmenami je i zavedenie doživotného trestu väzenia za vlastizradu. Sprísnia sa aj tresty za sabotáž a teroristické aktivity. Informovala o tom agentúra AFP, z ktorej správy cituje i agentúra TASR.      

16:34 Ruský prezident Vladimir Putin navštívil vojakov ruskej armády v okupovaných regiónoch Luhanskej a Chersonskej oblasti na východe a juhu Ukrajiny ešte pred pravoslávnou Veľkou nocou, ktorá sa slávila v uplynulých dňoch. Tvrdí to stanica Rádio Sloboda (RFE/RL)

16:12 Nemecký kancelár Olaf Scholz vyjadril nádej, že Švajčiarsko upustí od svojho nesúhlasu s dodaním zbraní švajčiarskej výroby pre Ukrajinu. Uviedol to v utorok v Berlíne na spoločnej tlačovej konferencii so švajčiarskym prezidentom Alainom Bersetom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:55 Zábery obrovského počtu ukrajinských vojakov a techniky

Sociálne siete zaplavili v posledných hodinách zábery početných ukrajinských jednotiek pohybujúcich sa krajinou. Na záberoch je vidieť tisíce pešiakov ako aj ťažkú techniku  napr. tanky v obrovských počtoch. Špekuluje sa, že sa schyľuje k protiofenzíve, o ktorej  posledné týždne diskutujú politici aj odborníci a avizoval ju aj šéf ukrajinskej armády.

15:54 Danilov hovorí o protiofenzíve

Vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ Olexij Danilov v pondelok povedal, že Ukrajina spustí protiofenzívu proti ruským vojakom, keď bude pripravená. Dodal, že je len otázkou času, kedy Ukrajina dosiahne potrebnú úroveň vojenskej pripravenosti.  Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Danilov v rozhovore v Kyjeve pre tlačovú agentúru AP uviedol, že spojenci Ukrajiny pomáhajú vláde dosiahnuť úroveň technického vybavenia potrebného na začatie útoku a dodávajú Kyjevu ťažké zbrane, napríklad obrnené vozidlá, a aj muníciu.

14:45 Čínsky minister obrany Li Šang-fu v utorok uviedol, že cieľom jeho cesty do Moskvy je preukázať odhodlanosť Pekingu posilniť strategické vzťahy s Ruskom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

14:26 Dve najväčšie politické frakcie v Európskom parlamente (EP), Európska ľudová strana (EPP) a socialisti a demokrati (S&D), v utorok odsúdili jednostranné kroky Poľska, Maďarska a Slovenska na zákaz vstupu ukrajinského obilia do EÚ. Informuje o tom spravodajca TASR.

12:40 Západní predstavitelia sa pripravujú na to, že ruský prezident Vladimír Putin v reakcii na očakávanú protiofenzívu ukrajinskej armády proti ruským okupačným vojskám na Ukrajine použije "všetky nástroje, ktoré mu zostávajú", vrátane jadrových hrozieb a kybernetických útokov. Napísal to dnes server denníka The Guardian.

Vladimir Putin navštívil vojenskú základňu
Zobraziť galériu (9)
Vladimir Putin navštívil vojenskú základňu  (Zdroj: SITA/Pool Photo via AP)

11:25 Maďarsko neuzatvorilo s Ruskom žiadnu novú dohodu. Ide o falošné správy, vyhlásil v utorok v rozhovore pre reláciu Hard Talk britskej stanice BBC maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. S odvolaním sa na server atv.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti. "Nemáme podpísané žiadne nové zmluvy, keďže našu dohodu o jadrovej energetike sme podpísali v roku 2014, čo bolo pred deviatimi rokmi. Čo sa týka plynu, posledný dlhodobý kontrakt sme podpísali v roku 2021, teda takmer pred dvoma rokmi," podčiarkol šéf maďarskej diplomacie a zopakoval, že neexistujú žiadne nové dohody.

10:11 Poľsko a Ukrajina obnovili v utorok rokovania o obnove prepravy potravín a obilia cez poľské územie. Oznámil to poľský minister poľnohospodárstva Robert Telus. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na agentúru Reuters.

"Rokujeme s Európskou úniou aj s Ukrajinou, aby sme našli riešenie. Chceme, aby sa tieto produkty dostali do Európy, no aby išli hlboko do Európy," uviedol Telus pre poľskú rozhlasovú stanicu PR1. "Rokovali sme aj včera. Boli to dlhé rokovania. Dnes sa tiež stretávame na rokovaniach. Ide tradične o technické rozhovory zamerané na nájdenie riešenia a zachovania tranzitu do Európy," dodal Telus.

8:40 Ruský prezident Vladimir Putin navštívil vojenské ústredia ruskej armády v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámil to v utorok Kremeľ. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AP a denníka The Guardian. Šéf Kremľa si na stretnutí vojenského veliteľstva vypočul hlásenia od veliteľov vzdušných síl a armádnej skupiny Dneper, ďalší vysokopostavení príslušníci armády ho oboznámili so situáciou v Chersonskej a Záporožskej oblasti. Následne sa ruský prezident presunul vrtuľníkom do ústredia ruskej armády v Luhanskej oblasti na východe Ukrajine.

6:15 Biely dom v pondelok ostro skritizoval Brazíliu po tom, čo prezident Luiz Inácio Lula da Silva na návšteve Číny vyhlásil, že Spojené štáty podnecujú vojnu na Ukrajine. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. "Brazília v tomto prípade papagájuje ruskú a čínsku propagandu a vôbec neberie do úvahy fakty," povedal novinárom hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Dodal, že názor brazílskeho lídra je "jednoducho zavádzajúci".

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok v Brazílii, na začiatku svojej cesty po Latinskej Amerike, vyhlásil, že Rusko je "vďačné svojim brazílskym priateľom a ich správnemu pochopeniu toho, ako v skutočnosti vznikla situácia (na Ukrajine)". Príchod ruského ministra Lavrova do Brazílie vyvolal v pondelok protesty podporovateľov Ukrajiny, píše portál britskej televízie Sky News.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po stretnutí so svojím brazílskym kolegom Maurom Vieirom
Zobraziť galériu (9)
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po stretnutí so svojím brazílskym kolegom Maurom Vieirom  (Zdroj: SITA/AP Photo/Eraldo Peres)

6:10 Zábery šíriace sa na sociálnych sieťach údajne zachytávajú bývalého veliteľa ruskej žoldnierskej spoločnosti Vagnerova skupina, ako priznáva, že zabil päť- či šesťročné dievča na Ukrajine. V pondelok o tom informoval portál britskej televízie Sky News. Video, na ktorom sa niekdajší bojovník z Vagnerovej skupiny priznáva k vražde, zverejnila ruská ľudskoprávna organizácia Gulagu.net. Bývalý vagnerovec uvádza, že dievča strelil do hlavy.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že oneskorenie dodávok zbraní na Ukrajinu má za následok straty na životoch na bojisku. Zelenskyj sa tak vyjadril v pondelok neskoro večer vo svojom tradičnom, pravidelnom videoprejave. "Je veľmi dôležité si to uvedomiť zakaždým, keď počujeme, že sľúbené dodávky zbraní meškajú, zakaždým, keď sa objavia pochybnosti o type zbraní (zamýšľaných) pre Ukrajinu... Zakaždým to znamená, že ukrajinskí vojaci položia svoje životy, aby sme my mali tento čas," povedal v prejave, z ktorého cituje stanica Sky News.

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Danilov v rozhovore v Kyjeve pre tlačovú agentúru AP uviedol, že spojenci Ukrajiny pomáhajú vláde dosiahnuť úroveň technického vybavenia potrebného na začatie útoku a dodávajú Kyjevu ťažké zbrane, napríklad obrnené vozidlá, a aj muníciu. Zároveň však Danilov vyjadril frustráciu z toho, že predstavitelia spojeneckých krajín niekedy "jednu vec sľúbia a úplne inú urobia". Svoje slová nespresnil. "Ak nebudeme pripravení, tak predsa nikto s tým nezačne nepripravený," upozornil.

O veľkom úniku amerických tajných informácií sa Danilov vyjadril podobne ako ostatní ukrajinskí predstavitelia, ktorí tvrdia, že budúce ofenzívy to nijako vážne nepoškodzuje. Zdôrazňujú totiž, že Ukrajina nezdieľa vysoko citlivé informácie vôbec s nikým. "Ak si niekto myslí, že niekomu podávame hlásenia, tak sa hlboko mýli," povedal Danilov. O takýchto citlivých bezpečnostných záležitostiach sa rozhoduje za zatvorenými dverami na stretnutiach s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. "A len tam sa rozhodne, kedy, ktorým smerom, akým tempom budeme oslobodzovať naše územie," dodal.

Medzi uniknutými americkými informáciami, predtým nezverejnenými, sú aj citlivé odhalenia o Ukrajine. Jedným je napríklad to, ako skoro sa Ukrajine minú rakety pre životne dôležité systémy protivzdušnej obrany - zásoby sa podľa očakávania vyčerpajú už koncom toho mesiaca alebo v máji, ako sa píše v uniknutom dokumente. Obloha nad Ukrajinou bude v takom prípade otvorenejšia pre ruské nálety a delostrelecké útoky, ktoré už zničili mnohé mestá a infraštruktúru. Danilov sa odmietol vyjadriť k súčasným zásobám zbraní na Ukrajine. Povedal len, že "budú stačiť na zabrzdenie Ruska".

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu