Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Stiahnutie nemeckého systému Patriot bolo dlhodobo plánované

Protilietadlový systém Patriot
Protilietadlový systém Patriot (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Stiahnutie nemeckého systému Patriot bolo dlhodobo plánované, vopred komunikované medzi spojencami a rovnako avizované verejnosti ešte koncom minulého roka. Poukázalo na to Ministerstvo obrany (MO) SR s tým, že uskutočňovanie údržby týchto systémov je prirodzenou súčasťou procesu.

"Prítomnosť systémov protivzdušnej obrany spojeneckých krajín a ich rotácie na území Slovenskej republiky sú závislé od vývoja bezpečnostného prostredia a možností spojencov," poznamenala hovorkyňa rezortu obrany SR Martina Kakaščíková. S Nemeckom podľa nej rezort diskutuje o presnejších detailoch. "Rovnako sme v kontakte aj s ďalšími spojencami o možnostiach náhrady, keďže silné východné krídlo NATO je prioritou Aliancie a spoločný prístup k protivzdušnej obrane na východnom krídle NATO bude aj jednou z tém nadchádzajúceho samitu NATO vo Vilniuse," poukázala.

archívne video 

Na Sliači sú aktuálne umiestnené tri batérie systému protivzdušnej obrany Patriot, informuje Naď (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Vzdušný priestor bude chránený aj naďalej 

Ministerstvo pripomenulo, že vzdušný priestor SR je "chránený ako nikdy predtým" a aj v prípade Nemecka budú postupovať podobne ako pri obmene amerického systému za taliansky. "To znamená, že so spojencami zabezpečíme adekvátnu náhradu," potvrdila Kakaščíková. Poukázala, že Nemecko čoskoro bezodplatne a natrvalo poskytne Slovensku dva komplety moderného systému protivzdušnej obrany MANTIS v hodnote vyše 250 miliónov eur. "Posilnia ochranu východnej hranice s Ukrajinou," skonštatovala.

Na území SR tiež zostáva rozmiestnený systém protivzdušnej obrany SAMP/T, ktorý prevádzkuje Taliansko na vlastné náklady. "Tieto a ďalšie nasadené systémy sú efektívne, spoľahlivé a zabezpečujú vysokú úroveň obrany vzdušného priestoru Slovenska," potvrdila Kakaščíková. Nemecké médiá informovali, že nemecká armáda plánuje tento rok ukončiť nasadenie svojich systémov protivzdušnej obrany Patriot v Poľsku a na Slovensku.

Viac o téme: NemeckoSlovenskoPatriot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu