Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čínsky prezident vyzval ozbrojené sily: Musíme posilniť vojenský výcvik zameraný na skutočný boj

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: TASR/Noel Celis/Pool Photo via AP)

PEKING — Čínsky prezident Si Ťin-pching vyzval ozbrojené sily svojej krajiny, aby "posilnili vojenský výcvik zameraný na skutočný boj". Informuje o tom agentúra AFP odvolávajúca sa na stredajšiu správu čínskej štátnej televízie CCTV.

Čínsky prezident sa takto vyjadril počas utorňajšej inšpekcie námorných síl. Povedal to krátko po tom, ako Peking v pondelok ukončil trojdňové rozsiahle vojenské manévre v okolí Taiwanu, v rámci ktorých nacvičoval simulácie útokov či blokádu ostrova. Cieľom manévrov bolo zastrašiť Taiwan, ktorý Čína považuje za súčasť svojho územia. Situácia v oblasti je po takejto demonštrácií sily veľmi napätá. Peking cvičenia usporiadal v reakcii na minulotýždňovú návštevu taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen v Spojených štátoch.

Peking nahneval aj zámer USA

Si Ťin-pching v utorok povedal, že čínska armáda musí "rozhodne brániť územnú zvrchovanosť a námorné záujmy Číny". Dodal, že krajina musí byť "inovatívna vo svojej koncepcii a metódach boja". Peking v ostatnom čase rozhneval aj zámer USA využívať čoraz väčší počet vojenských základní na Filipínach, vrátane jednej v blízkosti Taiwanu. Filipíny a Spojené štáty okrem toho v utorok spustili doposiaľ najväčšie spoločné vojenské cvičenia. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa zaviazal, že USA budú "stáť po boku Filipín" pri akomkoľvek zastrašovaní, vrátane toho v oblasti Juhočínskeho mora, na ktoré si robí nároky Čína, ale aj ďalšie krajiny vrátane Filipín.

Viac o téme: PrezidentOzbrojené silyČínaSi Ťin-pching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu