Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rakúsko chce predĺžiť hraničné kontroly s Maďarskom a Slovinskom o šesť mesiacov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

VIEDEŇ - Rakúsko chce predĺžiť kontroly na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom o ďalších šesť mesiacov. Aktuálne vykonávané kontroly by sa inak prestali vykonávať 11. mája. V utorok to v relácii Morgenjournal rozhlasovej stanice Ö1 oznámil rakúsky minister vnútra Gerhard Karner.

Šéf rakúskej diplomacie konštatoval, že v nasledujúcich dňoch Viedeň oznámi Európskej komisii, že kontroly na hraniciach bude musieť predĺžiť, keďže stále nepominula potreba vykonávať dôsledné opatrenia zamerané voči zneužívaniu azylového systému, píše agentúra APA.

Arechívne video: Slovensko posiela na maďarsko-srbské hranice 40 policajtov

Slovensko posiela na maďarsko-srbské hranice 40 policajtov (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)


Karner poznamenal, že vlani čelilo Rakúsko "neuveriteľne vysokému migračnému tlaku". "Preto bolo potrebné v týchto kontrolách pokračovať, čo robíme i teraz," dodal s tým, že počet migrantov výrazne klesol, čo je podľa neho i "výsledok týchto kontrol".

Žiadosti o azyl razantne klesli

Zatiaľ čo vlani v novembri Rakúsko evidovalo 12.000 žiadostí o azyl, vo februári tohto roku ich počet klesol len na 2600. Karner uviedol, že Rakúsko chce pokračovať v tomto konzekventnom presadzovaní kontrol až dovtedy, kým nebude fungovať ochrana vonkajších hraníc EÚ. Hoci sú s vykonávaním kontrol spojené "miliónové náklady", sú podľa Karnera nutné na zaistenie bezpečnosti obyvateľov Rakúska.


Minister poznamenal, že v posledných mesiacoch sa výrazne zvýšil migračný tlak v Slovinsku a Taliansku a Rakúsko na to musí včas zareagovať. Ako povedal, "tejto situácii z minulého roku musíme za každých okolností zabrániť". Takisto je nevyhnutné zvýšiť tlak na mafiu prevádzačov nelegálnych migrantov, zdôraznil Karner. V Rakúsku bolo v prvom štvrťroku 2023 podľa neho zadržaných už 80 prevádzačov.
 

Viac o téme: HraniceMaďarskoRakúskoSlovinskoKontroly na hraniciach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu