Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čínska armáda nacvičovala simulované útoky na ciele na Taiwane

(Zdroj: SITA/AP)

TCHAJ-PEJ - Čínska armáda nacvičovala simulované útoky proti "kľúčovým cieľom na ostrove Taiwan a jeho priľahlom morskom okolí", informovala v nedeľu čínska štátna televízia CCTV. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Nácvik simulovaných útokov je súčasťou vojenských manévrov, ktoré začali v sobotu a potrvajú do pondelka. Cvičenia sú reakciou na stredajšie stretnutie taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen s predsedom Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Kevinom McCarthym, ktoré sa uskutočnilo počas jej cestovnej zastávky v USA. Taiwanské ministerstvo obrany v nedeľu okolo obeda uviedlo, že spozorovalo už 58 čínskych lietadiel, z ktorých 31 vstúpilo taiwanskej zóny protivzdušnej obrany (ADIZ). Ide o nárazníkovú zónu medzi vzdušným priestorom Číny a Taiwanu.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia

Ministerstvo okrem toho uviedlo, že pozorne sleduje aj čínske raketové sily, ktoré ovládajú čínsky pozemný raketový systém, uvádza agentúra Reuters. Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia i napriek tomu, že má tento ostrov od roku 1949 nezávislú vládu. Komunistická vláda v Pekingu prisľúbila, že jedného dňa získa nad Taiwanom kontrolu, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčila ani použitie sily. Návšteva predchodkyne McCarthyho Nancy Pelosiovej vlani v auguste na Taiwane zvýšila napätie a Peking v reakcii na ňu taktiež usporiadal rozsiahle vojenské cvičenia v blízkosti Taiwanu.

Viac o téme: Armádaútok ČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu