Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoôsmy (6. apríla 2023)

Pri hraniciach havarovalo ľahké ukrajinské lietadlo, pilota zadržali Zobraziť galériu (11)
Pri hraniciach havarovalo ľahké ukrajinské lietadlo, pilota zadržali (Zdroj: twitter.com)

MOSKVA - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v stredu oznámila, že zadržala pilota ukrajinského ľahkého lietadla, ktoré havarovalo v Brianskej oblasti na juhozápade Ruska hraničiacej s Ukrajinou.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 406

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 406 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:36 Ukrajinské sily odrazili viac ako 20 ruských útokov. Ruské jednotky sa sústreďujú na vedenie ofenzív smerom k Lymanu, Bachmutu, Avdjivke a Marinke v Doneckej oblasti, uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

21:07 Sedem civilistov údajne zahynulo pri delostreleckých útokoch ukrajinskej armády na Doneck a Lysyčansk v ukrajinskej Doneckej, respektíve Luhanskej oblasti, ktoré vlani na jeseň v rozpore s medzinárodným právom anektovalo Rusko. Oznámili to tamojšie Moskvou kontrolované úrady, informuje agentúra Reuters, odvolávajúcej sa na ruské médiá.

20:30 Ruské bezpilotné lietadlo zhodilo výbušniny na dedinu Zmiivka v Chersonskej oblasti, povedal  guvernér Oleksandr Prokudin. Podľa správy boli v dôsledku ruského útoku zranení štyria civilisti.

18:49 Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak vo štvrtok vylúčil konanie mierových rozhovorov s Moskvou predtým, než sa ruské sily stiahnu zo všetkých okupovaných oblastí Ukrajiny vrátane Krymu. 

"Základom pre reálne rokovania s Ruskou federáciou je úplné stiahnutie sa ruských ozbrojených skupín za medzinárodne uznané hranice Ukrajiny z roku 1991. Vrátane Krymu. Do úvahy neprichádzajú žiadne územné ústupky alebo vyjednávanie o našich zvrchovaných právach," napísal Podoľak na sociálnej sieti Twitter.

18:30 Šéf Wagner Group priznal, že ukrajinské sily neustupujú z Doneckej oblasti Bachmut a povedal, že ruská ofenzíva v tejto chvíli "neprichádza do úvahy".

Jevgenij Prigožin (vľavo)
Zobraziť galériu (11)
Jevgenij Prigožin (vľavo)  (Zdroj: Profimedia)

 

18:20 Ruské sily sťahujú vojenské vybavenie zo skladu na severe Krymu. Satelitné snímky ukazujú, že skladisko v minulosti skladovalo tanky, obrnené vozidlá a delostrelectvo, no niekedy medzi 11. februárom a 16. marcom bolo vyprázdnené.

17:14 Litva sa bude snažiť o to, aby Ukrajina už na najbližšom, júlovom summite Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse dostala pozvánku na vstup do NATO. Uvádza sa to v rezolúcii, ktorú vo štvrtok jednomyseľne schválil litovský parlament informuje TASR na základe správy agentúry DPA. "Veríme, že Ukrajina prispeje k našej bezpečnosti a posilní NATO," povedal predseda parlamentného Výboru pre zahraničné veci Žygimantas Pavilionis.
       

16:46 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová spolieha na Čínu, že priamou ani nepriamou cestou neposkytne Rusku vojenský materiál. Od Číny tiež očakáva, že podporí spravodlivý mier, ktorý bude rešpektovať územnú suverenitu a celistvosť Ukrajiny. Von der Leyenová sa tak podľa agentúry Reuters vyjadrila v Pekingu na tlačovej konferencii po stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA (Ludovic Marin/Pool Photo via AP))

16:16 Spojené kráľovstvo už vycvičilo viac ako 10 000 ukrajinských vojakov, uviedlo ministerstvo obrany krajiny. Okrem toho Spojené kráľovstvo plánuje v roku 2023 vyškoliť ďalších približne 20 000 ľudí.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu