Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kanadu zasiahla ľadová búrka: Hlásia dvoch mŕtvych, státisíce ľudí sú bez prúdu

(Zdroj: Twitter/ CanadaKenyaDad)

MONTREAL - Životy dvoch ľudí, stovky popadaných stromov a rozsiahle výpadky elektrickej energie má na svedomí ľadová búrka na východe Kanady. Nepriazeň počasia zasiahla najmä dve najľudnatejšie kanadské provincie Québec a Ontario a mesto Montreal. Výpadky sú podľa agentúry AFP najhoršie od havárie spôsobenej počasím v roku 1998.

V stredu jeden padajúci strom usmrtil človeka v provincii Ontario. O deň neskôr zomrel asi 60-ročný muž v Québeku, keď sa pokúšal upratať vlastnú záhradu a spadla naň vetva. V Montreale je všetko pokryté vrstvou ľadu, na mesto padlo až 40 milimetrov zrážok za deň, ktoré potom namrzali prakticky na všetkom - od semaforov cez chodníky až po autá.

Vo štvrtok večer miestneho času (noc na dnes SELČ) bolo bez prúdu vyše milióna Kanaďanov, podľa stanice CBS sa dodávky postupne darí obnovovať. Bez prúdu bude ale minimálne do konca víkendu zhruba 300.000 ľudí. "Montreal je zdevastovaný, ale situácia je pod kontrolou," uviedol quebecký minister hospodárstva a energetiky Pierre Fitzgibbon. 

Úrady vyzvali obyvateľov na opatrnosť a varovali ich, aby sa vyhýbali stromom a popadaným drôtom elektrického vedenia. Teploty sa v týchto dňoch pohybujú okolo nuly a úrady otvorili vyhrievané centrá pre ľudí, ktorí sa ocitli bez prúdu.

Viac o téme: PočasieVýpadokKanadaĽadová búrka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu