Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Szijjártó nebude v Bruseli pri vztýčení fínskej vlajky pred sídlom NATO

Péter Szijjártó
Péter Szijjártó (Zdroj: Facebook/Szijjártó Péter)

BUDAPEŠŤ - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó nebude prítomný v utorok v Bruseli pri vztýčení vlajky Fínska pred sídlom Severoatlantickej aliancie, ktoré sa ako 31. členská krajina stáva novým členom NATO. Upozornila na to webová stránka komerčnej televízie ATV.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na dvojdňovú schôdzu šéfov diplomacie členských krajín NATO, ktorá sa začína v utorok, pozval aj ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmitra Kulebu. Podľa ATV Szijjártó zvolanie takéhoto formátu namietal. Maďarská vláda totiž blokuje prizvanie Ukrajiny kvôli dlhoročnému sporu v súvislosti s ukrajinským zákonom o vzdelávaní a používaní jazyka. Budapešť ho považuje za porušovanie práv maďarskej menšiny na Ukrajine.

K ministerskej schôdzke sa pridá v stredu

Maďarský minister v utorok odletel do Bukurešti, kde bude rokovať o dopravných a energetických otázkach, ale stretne sa aj s predstaviteľmi tamojšej maďarskej menšiny. Szijjártó sa k bruselskej ministerskej schôdzke NATO pridá v stredu.

Fínsko a Švédsko reagovali na ruskú inváziu na Ukrajinu a v máji 2022 spoločne požiadali o vstup do NATO. Podmienkou vstupu je, že ho musí odsúhlasiť všetkých 30 členských krajín. Vstup Švédska je však stále v nedohľadne. Stále o tom nerozhodli Turecko ani Maďarsko, a to napriek tomu, že vyjadrujú podporu ďalšiemu rozširovaniu NATO. Vstup Fínska maďarský parlament ratifikoval 27. marca.

Viac o téme: VstupNATOFínskoPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu