Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fínsko urobilo vstupom do NATO dobré rozhodnutie, bude cenným spojencom, myslí si Heger

Eduard Heger
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Fínsko urobilo vstupom do NATO dobré rozhodnutie, bude cenným spojencom. Skonštatoval to dočasne poverený premiér Eduard Heger. Zdôraznil, že ruskej imperiálnej rozpínavosti vieme čeliť iba spoločne. Vyzdvihol pritom bezpečnostné záruky členstva v Aliancii.

"Fínsko svojím vstupom do NATO urobilo dobré rozhodnutie a bude cenným spojencom vďaka svojim jasným hodnotám, vďaka dobre vyzbrojeným a početným ozbrojeným silám a vďaka svojej odolnosti voči hybridným hrozbám," uviedol. Vyzdvihol tiež úroveň vzdelania a históriu Fínska, ale aj vyspelý obranný priemysel, s ktorým má Slovensko rozvinutú spoluprácu.

Archívne video: Krajiny V4 podporujú vstup Švédska a Fínska do NATO

Krajiny V4 podporujú vstup Švédska a Fínska do NATO (Zdroj: TASR/Roman Hanc)


Skonštatoval, že počas ruskej invázie na Ukrajinu sa vstup Slovenska do NATO ukázal ako dobrý krok. Je presvedčený, že rovnako sa tak ukáže aj rozhodnutie Fínska. "Nebyť Putinovej agresie voči Ukrajine, tak by zrejme k tomu tak skoro nedošlo. Fíni si za tie roky na svoju neutralitu zvykli a získali k nej aj emocionálny vzťah, pretože sa stala súčasťou obrazu krajiny. Avšak Putin rozsvietil všetky červené kontrolky svojich susedov," podotkol Heger.

Podľa Lipavského Fínsko pochopilo, že štatút neutrality mu nezaručuje bezpečnosť

Fínsko po vypuknutí ruskej agresie proti Ukrajine pochopilo, že štatút neutrality mu nezaručuje bezpečnosť a preto požiadalo o vstup do NATO. Uviedol to šéf českej diplomacie Jan Lipavský krátko pred vztýčením fínskej vlajky v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie.


Lipavský, ktorý sa zúčastňuje na dvojdňovom rokovaní ministrov zahraničných vecí NATO, pripomenul, že to bol komunistický puč v Československu, ktorý v roku 1948 viedol k vzniku NATO. Zároveň zdôraznil, že sa Fínsko v utorok stalo 31. členom Aliancie dôsledkom vojny ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine.

"Som rád, že dnes privítame Fínsko ako nového člena NATO. Fínsko pochopilo, že neutralita mu negarantuje bezpečnosť a rozhodlo sa vstúpiť do NATO. Verím, že prebehnú potrebné politické procesy a že čoskoro privítame aj Švédsko v NATO. Česká republika to intenzívne podporuje," opísal situáciu.

Rusko je jediná hrozba

Na otázku či po rozšírení hranice NATO s Ruskom o vyše 1300 kilometrov sú nejaké obavy ohľadom zvyšovania napätia, keďže Moskva už oznámila, že prijme odvetné opatrenia, Lipavský uviedol, že jedinou hrozbou je Rusko. "To, čo nás ohrozuje je Rusko a ruská vojna proti Ukrajine. Ja plne rozumiem postupu Fínska, ktoré má silnú armádu, má vysoké výdavky na obranu v podobe štyroch percent HDP. Je to silný spojenec a pokiaľ dokážeme spojiť vojenské plánovanie, tak to bude mať veľkú pridanú hodnotu pre bezpečnosť Škandinávie a Európy," vysvetlil.

Podľa jeho slov celá fínska armáda bude jednotkou NATO. Zatiaľ nevie o tom, že by vojaci z ostatných spojeneckých krajín chceli byť prítomní na území Fínska, považuje to však za celkom logický krok.

Pomoc Ukrajine

Ministri začali rokovania vo formáte Výboru NATO - Ukrajina. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok vyjadril nádej, že diplomati podporia plán viacročného plánovania pomoci Ukrajine. Lipavský vyjadril potešenie, že sa rokovania na túto tému vôbec vedú, lebo dlhšiu dobu ich blokovalo Maďarsko, ktoré to zdôvodňovalo potrebou lepšej ochrany maďarskej menšiny na Ukrajine.

"Na druhej strane si nemyslím, že je dobré, aby to bolo prenášané na pôdu kolektívnej bezpečnostnej organizácie, lebo to má vplyv na bezpečnostné záujmy všetkých," upozornil Lipavský. Minister spresnil, že Česko určite do programu viacročnej pomoci Ukrajiny prispeje; detaily sa už budú riešiť na úrovni ministrov obrany.

Putin sa prepočítal

Členstvo Fínska v NATO je ukážkou toho, ako sa ruský prezident Vladimir Putin prepočítal s agresiou na Ukrajine. Skonštatoval to europoslanec a predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Zdôraznil pritom potrebu silného spojenectva Európskej únie a NATO.

"Slovensko spolu so svojimi spojencami jasne ukázalo, že stojí za hodnotami mieru a slobody nielen slovami, ale aj skutkami. Je v našom záujme, aby bolo spojenectvo krajín EÚ a NATO čo najsilnejšie a aby Putinov režim pochopil, že vraždenie na Ukrajine musí čo najskôr zastaviť," skonštatoval Šimečka.

Viac o téme: NATOFínskoEduard HegerJan LipavskýVstup do NATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu