Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pavlovi bude radiť aj bývalý šéf Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko

Petr Pavel Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Českému prezidentovi Petrovi Pavlovi bude v oblasti životného prostredia radiť bývalý šéf Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko. Pavel to povedal v pondelok na pravidelnej tlačovej konferencii, kde predstavil svoj stály tím poradcov.

Český prezident zdôraznil, že Miko mu bude poskytovať expertné rady nielen v otázkach životného prostredia, ale aj udržateľnosti. "A to aj v súvislosti s vodným hospodárstvom, lesným hospodárstvom a s poľnohospodárstvom," spresnil Pavel. Ladislav Miko bol v roku 2009 ministrom životného prostredia v úradníckej vláde Jana Fischera. Od roku 2018 pôsobil tri roky ako vedúci Zastúpenia EK na Slovensku. V súvislosti s českým predsedníctvom v Rade EÚ bol menovaný splnomocnencom vlády ČR pre medzinárodné vyjednávanie v oblasti biodiverzity a ekosystémových služieb. Je poradcom ministra životného prostredia.

VIDEO Zákulisie inaugurácie českého prezidenta: Zábery mimo televíznych kamier

Zákulisie inaugurácie českého prezidenta: Zábery mimo televíznych kamier (Zdroj: Facebook/ Petr Pavel)

Pavel za prioritnú oblasť považuje ekonomiku

Pavel za prioritnú oblasť považuje ekonomiku, pretože podľa jeho slov hýbe všetkým, čo sa okolo nás deje. Radiť mu v nej bude hlavný ekonóm spoločnosti Deloitte David Marek, ktorý mu pomáhal už počas predvolebnej kampane a tiež niekdajší šéf dôchodkových komisií Vladimír Bezděk. V oblasti ústavného práva mu svoju expertízu ponúkne profesor Jan Kysela, v oblasti energetiky Jakub Maščuch. Sociálna politika a neziskový sektor budú spadať pod Luciu Polákovú.

Nový český prezident Petr Pavel
Zobraziť galériu (2)
Nový český prezident Petr Pavel  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Vedúcim poradného tímu bude Tomáš Richter, ktorý s Pavlom spolupracoval už počas kampane. Český prezident by chcel v tíme aj poradcu pre oblasť školstva, ktorého však zatiaľ hľadá. "V čase kampane aj v čase pred inauguráciou som sľúbil, že jednou z priorít bude odborné vedenie krajiny. Predstavením poradného tímu túto úlohu napĺňam," dodal Pavel s tým, že chce v budúcnosti informovať, k čomu s tímom dospeli.

Viac o téme: ČeskoEurópska komisiaPetr PavelLadislav Miko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu