Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Opoziční konzervatívci ohlásili víťazstvo vo voľbách vo Fínsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HELSINKI - Líder stredopravej konzervatívnej Národnej koaličnej strany (Kansallinen kokoomus - KOK) Petteri Orpo v nedeľu ohlásil víťazstvo vo fínskych parlamentných voľbách. Po sčítaní 97,7 percenta hlasov je na druhom mieste nacionalistická euroskeptická Strana Fínov (PS), na tretej priečke sú sociálni demokrati (SDP) súčasnej premiérky Sanny Marinovej.

"Bolo to skvelé víťazstvo," povedal Orpo. Dodal, že na základe tohto výsledku začne KOK rokovania o zložení novej fínskej vlády. Marinová medzičasom priznala porážku vo voľbách. Fínska Národná koaličná strana je na základe predbežných výsledkov na prvom mieste s 20,7 percentami hlasov. Euroskeptická Strana Fínov (PS) je v mimoriadne tesnom súboji druhá s podporou 20,1 percenta voličov.

Strana SPD súčasnej premiéry Marinovej má na treťom mieste 19,9 percenta hlasov. Šancu na zloženie vlády dostáva vo Fínsku tradične ako prvý víťaz parlamentných volieb. Víťazná strana zároveň získava post predsedu vlády za predpokladu, že dokáže v parlamente vytvoriť väčšinu. Šéfka PS Riikka Purraová poďakovala podporovateľom za historicky "najlepší výsledok" tejto strany.

Viac o téme: VoľbyVíťazstvoOpozíciaKonzervatívciFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu