Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň štyristopiaty (3. apríla 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/NEXTA TV)

MOSKVA - Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v pondelok oznámil, že mesto Bachmut na východe Ukrajiny bolo "v právnom zmysle" dobyté, pretože Rusko tam získalo kontrolu nad hlavnými administratívnymi budovami. Ukrajinská armáda tvrdí, že mesto naďalej odoláva. Situáciu na Ukrajine neustále sledujeme.

 

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 403

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 403 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:43 Ukrajina dostala prvú tranžu vo výške 2,7 miliardy USD (2,48 miliardy eur) z rozšíreného programu pomoci Medzinárodného menového fondu (MMF). Oznámil to v pondelok ukrajinský minister financií Serhij Marčenko. TASR o tom informuje podľa správ denníka The Guardian a stanice Sky News.

21:23 Z ruského zajatia sa v pondelok na Ukrajinu vrátilo desať vojakov a dvaja civilisti. Piati z vojakov sú vážne zranení. Do zajatia padli počas bojov pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

21:05 Nórsko a Dánsko sa dohodli, že Ukrajine spoločne poskytnú 8000 kusov delostreleckej munície kalibru 155 mm. Oznámilo to v pondelok nórske ministerstvo obrany, informuje TASR na základe správy televízie Sky News.

20:49 Ruský prezident Vladimir Putin udelil vojenskému blogerovi Vladlenovi Tatarskému vyznamenanie Rad za odvahu. Podľa agentúry AFP to Kremeľ oznámil v tlačovom vyhlásení, v ktorom sa uvádza, že bloger bol ocenený "za odvahu a statočnosť preukázanú pri výkone profesionálnych povinností". Informuje TASR.

20:09 Nemecko chce pomôcť Ukrajine pri obnove a rozvoji jej energetiky. Nové nemecko-ukrajinské energetické partnerstvo ohlásil v pondelok minister hospodárstva Robert Habeck počas návštevy Kyjeva. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

19:52 Na Ukrajine bolo od začiatku vojny zabitých už viac ako 500 detí. Oznámil to v pondelok Detský fond OSN (UNICEF), informuje TASR citujúc zo správy stanice CNN.

18:53 Tím podporujúci uväzneného ruského disidenta Alexeja Navaľného v pondelok dôrazne odmietol obvinenia ruských orgánov činných v trestnom konaní, podľa ktorých je žena podozrivá z vraždy proruského blogera napojená na Navaľného štáb. Informovala o tom agentúra DPA a správu prevzala TASR.

18:38 Vážne zraneného českého zdravotníka, ktorý pôsobil ako dobrovoľník na Ukrajine v projekte Phoenix, previezli v pondelok do Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe. Zistila to Česká televízia, informuje spravodajkyňa TASR.

17:58 Volodymyr Zelenskyj zaželal Putinovi, aby zvyšok svojich dní strávil v pivnici a s vedrom namiesto záchoda K avizovanému protiútoku AFU sa vyjadril aj prezident Ukrajiny: "Ešte majú (okupanti) čas sa odtiaľ dostať, inak ich zničíme." 

16:42 Moskva obviňuje Ukrajinu zo zabitia propagandistu Tatarského, Zelenskyj hovorí, že je to záležitosť Ruska. Ruský Národný protiteroristický výbor obvinil ukrajinské špeciálne služby zo zosnovania výbuchu, pri ktorom zahynul vysokopostavený ruský propagandista Vladlen Tatarskij.

14:54 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok žiadal bezprostredné prepustenie amerického novinára Evana Gershkonicha, ktorého zadržali v Rusku na základe podozrenia zo špionáže.

14:41 Ruské ministerstvo vnútra zverejnilo video z výsluchu Darie Trepovej Cirkusová šou z ruského ministerstva vnútra pokračuje. Viete si predstaviť výsluch v Rusku po „teroristickom útoku“, kde hlavný podozrivý povie: „Poviem vám to neskôr“? Ak nie, pozrite si toto video.

13:50 Poľsko v pondelok oznámilo, že už doručilo na Ukrajinu niektoré zo sľúbených stíhačiek MiG-29. "Zopár MiG-29 sme už poslali. Ukrajine sú pri obrane našej kolektívnej bezpečnosti skutočne nápomocné," uviedol pre rozhlasovú stanicu RMF FM vedúci kancelárie poľského prezidenta pre medzinárodnú politiku Marcin Przydacz.

Dodal, že počas nadchádzajúcej návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Poľsku sa bude rokovať aj o ďalších spôsoboch pomoci pre Ukrajinu. Przydacz v pondelok oznámil, že Zelenskyj do Varšavy pricestuje v stredu (5. marca).Vedúci kancelárie poľského prezidenta neuviedol, koľko stíhačiek Poľsko Ukrajine už dodalo. Poľský prezident Andrzej Duda však 17. marca povedal, že v priebehu niekoľkých dní odovzdá Poľsko Ukrajine štyri stíhačky MiG-29, píše PAP. "Na ostatných vykonávajú údržbu, pripravujú ich a budú odovzdávané postupne," povedal Duda.

13:00 Navaľného tím oznámil, že Putinovu tajnú rezidenciu v Krasnaja Poljana (územie Krasnodar) stráži systém protivzdušnej obrany Pantsir S-1.

12:30 Predstaviteľ Východnej skupiny ozbrojených síl Ukrajiny Serhiy Cherevaty poprel vyhlásenie Prigozhina o zajatí Bakhmuta a povedal, že Rusi sú od toho ďaleko.

Aj šéf prezidentskej kancelárie Andrij Yermak hlási, že Bakhmut ešte nebol zajatý Rusmi.

12:05 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok podpísal výnos o založení špeciálneho fondu na podporu vojakov bojujúcich na Ukrajine a ich rodiny. Výnos na podporu obrancov vlasti bol zverejnený na oficiálnej stránke ruskej vlády. Cieľom je zaistiť slušný život vojakom zapojeným do operácie na Ukrajine, aj ich partnerom a deťom, uvádza sa vo výnose. Putin oznámil založenie tohto fondu počas svojho príhovoru pred ruským parlamentom 21. februára - teda skoro rok po začiatku invázie.

11:00 Pri útokoch Ruska na 7 ukrajinských regiónov za posledných 24 hodín zahynulo 12 ľudí a 32 utrpelo zranenia.Ruské jednotky zasiahli celkovo 92 osád, pričom poškodili 74 infraštruktúrnych zariadení, informovalo 3. apríla mediálne centrum ukrajinského ministerstva obrany.

10:18 V českých armádnych skladoch je ešte vždy technika, ktorú je možné poslať na Ukrajinu. Uviedla to v nedeľu ministerka obrany ČR Jana Černochová. "Ešte vždy sa v našich skladoch nachádzajú veci, ktoré už zaručene v našej armáde nikdy použité nebudú," povedala Černochová v nedeľnej relácii Otázky Václava Moravca. V spojitosti s týmito dodávkami sa ministerka podľa vlastných slov v stredu (5. marca) stretne s prezidentom ČR Petrom Pavlom. Ten sa má v najbližších dňoch stretnúť aj náčelníkom generálneho štábu Armády ČR Karolom Řehkom.

9:50 Ruské bezpečnostné sily konfiškujú pasy vysokopostaveným predstaviteľom a riadiacim pracovníkom štátnych spoločností. Dôvodom je paranoja z prípadných únikov informácií, emigrácie a dezercie, uviedol v pondelok britský denník The Financial Times (FT). 

Šéf moskovskej redakcie FT Max Seddon v platenej sekcii novín napísal: "Toto zvyšovanie tlaku odráža hlboké podozrievanie, ktoré má Kremeľ a ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB), nasledovníčka sovietskej KGB, ohľadne vernosti civilnej elity Ruska. Mnohí jej príslušníci sú v súkromí proti vojne na Ukrajine a hnevá ich jej dopad na ich štýl života."

9:21 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (27. 3. - 2. 4.) na Slovensko 14.900 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 538 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 19.652 ľudí. Informovali o tom z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od vypuknutia vojny na Ukrajine, je 1.318.970. Dočasné útočisko udelili 113.253 žiadateľom. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo od 24. februára 2022 1.110.929 ľudí.

9:10 V Melitopole medzitým opäť vybuchlo auto. V dôsledku výbuchu utrpel zranenia kolaborant Maxim Zubarev, ktorý bol predtým šéfom okupačnej správy obce Akimovka.

8:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívi v stredu Poľsko. Oznámil to v pondelok vedúci kancelárie poľského prezidenta pre medzinárodnú politiku Marcin Przydacz. 

8:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu v pravidelnom nočnom príhovore vyhlásil, že boje o Bachmut v regióne Donbas na východe Ukrajiny sú teraz "obzvlášť horúce". "Som vďačný našim bojovníkom, ktorí bojujú pri mestách Avdijivka, Mariinka, pri Bachmute... Predovšetkým pri Bachmute! Dnes je tam obzvlášť horúco!" povedal Zelenskyj bez uvedenia ďalších podrobností.

Približne v rovnakom čase zakladateľ ruskej súkromnej armády Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin vyhlásil, že jeho bojovníci vztýčili ruskú vlajku nad správnou budovou mesta."V právnom zmysle je Bachmut dobytý. Nepriateľ sa sústreďuje v západných častiach mesta," povedal vo zvukovej nahrávke na platforme Telegram. Podľa neho Rusko získalo kontrolu nad hlavnými administratívnymi budovami.

8:00 Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck pricestoval v pondelok do Kyjeva, kde má rokovať aj o dlhodobej podpore a spoluprácu v oblasti hospodárstva. 

Nemecký minister do Kyjeva pricestoval v pondelok ráno z poľského mesta Przemyśl špeciálnym vlakom. Sprevádza ho menej početná delegácia predstaviteľov nemeckého priemyslu.Habeck po príchod povedal, že zmyslom jeho návštevy je dať Ukrajine znamenie. To podľa jeho slov vyjadruje presvedčenie Nemecka, že Ukrajina zvíťazí a bude opätovne

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Bernd von Jutrczenka, file)

7:24 Rusko plánuje vytvoriť špeciálnu divíziu jadrových ponoriek, ktoré budú niesť jadrové supertorpédo Poseidon. Má ísť o súčasť ruskej tichomorskej flotily. V pondelok o tom napísali ruské médiá, od ktorých agentúra Reuters správu prevzala. 

Rusko v januári oznámilo, že vyrobilo prvé jadrové hlavice pre supertorpéda Poseidon. Ruský prezident Vladimir Putin sa o supertorpéde prvýkrát zmienil v roku 2018, pričom uviedol, že ide o zásadne nový typ strategickej jadrovej zbrane s vlastným jadrovým zdrojom energie.        

7:09 Iryna Vereshchuk vyhlásila, že Rusko bolo unesených viac ako 4000 detí:"Vrátili sme sa do Ruska s napísaným zoznamom mien osirelých detí, ktorých vrátenie požadujeme. V skutočnosti je to 4 396 mien."

6:20 Ruské médiá zverejnili video, na ktorom vyvádzajú ženu z bytu Darji Trepovej, podozrivej z vraždy propagandistu Tatarského. Tvár je skrytá za maskou, takže ju nie je možné rozpoznať, no podľa medializovaných informácií by mohlo ísť o matku alebo sestru Darye Trepovej.

Stále nie je známe, kde sa nachádza samotná Darya. Interfax už skôr informoval, že Darju zatkli, no niektoré ruské médiá blízke orgánom činným v trestnom konaní začali túto informáciu popierať s tým, že Darja a jej manžel sú teraz na úteku.

Prigožin tvrdí, že Bachmut je už pod kontrolou Ruska, Kyjev to poprel

"V právnom zmysle bol Bachmut dobytý. Nepriateľ sa sústreďuje v západných oblastiach," uviedol Prigožin v príspevku na platforme Telegram. Na videu priloženom k príspevku držal ruskú vlajku na počesť vojenského blogera Vladlena Tatarského, ktorý v nedeľu zahynul pri výbuchu v kaviarni v meste Petrohrad. "Velitelia jednotiek, ktoré obsadili mestský úrad a celé centrum tam vyvesia túto zástavu," dodal.

Na snímke činžiak zničený v dôsledku ostreľovania ruskej armády v meste Bachmut
Zobraziť galériu (5)
Na snímke činžiak zničený v dôsledku ostreľovania ruskej armády v meste Bachmut  (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

"Nepriateľ nezastavil útok na Bachmut. Ukrajinskí obrancovia však mesto odvážne držia a odrážajú početné nepriateľské útoky," uviedol generálny štáb ukrajinskej armády na sociálnej sieti. Boje o Bachmut v Doneckej oblasti sú najdlhšou bitkou počas viac ako ročnej ruskej invázie. V meste žilo pred vypuknutím vojny na Ukrajine približne 70.000 ľudí.

Podľa analytikov toto mesto nemá výraznejší strategický význam a jeho možné dobytie by nemalo priniesť veľký obrat. Bachmut však nadobudol veľkú politickú hodnotu, pričom obe strany už do bojov investovali množstvo síl. Kyjev tvrdí, že ubránenie Bachmutu je kľúčové pre udržanie ruských vojsk pozdĺž celej frontovej línie.

Rusko rozmiestni jadrové zbrane na západných hraniciach Bieloruska

Ruské taktické jadrové zbrane budú v Bielorusku umiestnené v blízkosti hraníc so západnými susedmi, členmi Severoatlantickej aliancie. V nedeľu to uviedol ruský veľvyslanec v Minsku Boris Gryzlov."Rozšíri to naše obranné schopnosti a udeje sa to bez ohľadu na všetok hluk v Európe a Spojených štátoch," povedal Gryzlov v rozhovore pre bieloruskú štátnu televíziu. Presnú lokalitu umiestnenia taktických jadrových zbraní na bieloruskom území však bližšie nešpecifikoval.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (5)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno oznámil plány na rozmiestnenie ruských taktických jadrových zbraní v Bielorusku. Západ tento krok skritizoval. Šéf Kremľa uviedol, že Rusko do 1. júla dostavia zariadenie na uskladnenie taktických jadrových zbraní v Bielorusku. Dodal, že Moskva kontrolu nad týmito zbraňami Minsku neodovzdá. Taktické jadrové zbrane sú určené na útoky proti nepriateľským jednotkám a ničenie zbraní na bojisku. V porovnaní so strategickými jadrovými zbraňami, ktoré sú schopné ničiť celé mestá, majú relatívne krátky dosah a nízku účinnosť, vysvetľuje AP.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

Bieloruský líder Alexandr Lukašenko v piatok vyhlásil, že jeho krajina je pripravená aj na umiestnenie ruských strategických jadrových zbraní na svojom území. Bielorusko zdieľa s členskými štátmi NATO – Lotyšskom, Litvou a Poľskom – 1250-kilometrovú hranicu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu