Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodeviaty (7. apríla 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Plán Európskej únie týkajúci sa dodania milióna delostreleckých nábojov kalibru 155 mm pre ukrajinské sily, ktorý bol dohodnutý v marci, zdržiavajú spory medzi členskými štátmi. Vo štvrtok to uviedli diplomati a predstavitelia z krajín EÚ, na ktorých sa odvoláva agentúra Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 407

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 407 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Ukrajina obnoví export elektriny. Ukrajina musela na šesť mesiacov prestať vyvážať elektrinu, aby stabilizovala svoju sieť po ruskom raketovom útoku, ktorý v októbri zasiahol výrobu tepla a elektrické rozvodne.

21:15 Ukrajina prestane vyvážať obilie do Poľska, ponechá tranzit do tretích krajín. Poľskí farmári aktívne protestujú proti výraznému prílevu ukrajinského obilia z dôvodu ohrozenia ich domáceho trhu.

20:30 Čínsky prezident Si Ťin-pching povedal francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, že nie je v nikoho záujme, aby sa vojna na Ukrajine predlžovala. Uviedli to čínske štátne médiá v piatok večer v správe o stretnutí oboch lídrov. TASR informácie prevzala od televízií CNN a Sky News. "Je v záujme všetkých zainteresovaných strán a celého sveta čo najskôr dosiahnuť prímerie a ukončenie vojny," uvádza sa vo vyhlásení. Čínsky líder dodal, že politické riešenie je jedinou "správnou cestou".

20:00 Rusko presídľuje deportovaných Ukrajincov do 55 odľahlých regiónov. Ukrajinci sú deportovaní na "asimiláciu" do odľahlých oblastí v Rusku, zatiaľ čo ruské úrady vytvárajú podmienky, ktoré ich nútia získať ruský pas, uviedla ukrajinská armáda.

19:15 Potvrdené straty ruskej armády na Ukrajine dosiahli takmer 20 tisíc ľudí.   Vo vojne na Ukrajine zahynulo 19 688 ruských vojakov – to sú len tí, ktorých smrť potvrdili otvorené zdroje. Názvy armády stanovili Mediazona a ruská služba BBC.

18:45 Lavrov povedal, že Rusko bolo tretíkrát oklamané dohodou o obilí.  "Dohoda o obilninách" medzi Ruskom, Ukrajinou, Tureckom a OSN, predĺžená v marci na tretie funkčné obdobie, sa opäť zmenila na nesplnenie ruských podmienok, povedal Lavrov.

18:35 Poľsko a pobaltské krajiny navrhujú zaradiť do 11. balíka sankcií ruskú štátnu korporáciu „Rosatom“.

18:05 Francúzsko a Čína odmietajú ozbrojené útoky proti jadrovým zariadeniam a chcú predísť pretekom v zbrojení. Krajiny to dnes uviedli v spoločnom vyhlásení svojich prezidentov Emmanuela Macrona a Si Ťin-pchinga. Bez vymenovania Ruska apelujú na rešpektovanie medzinárodných humanitárnych dohovorov a chcú zapojiť všetky sily na obnovu mieru na Ukrajine. 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pokračuje v návšteve Číny
Zobraziť galériu (7)
Francúzsky prezident Emmanuel Macron pokračuje v návšteve Číny  (Zdroj: TASR/AP)

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu