Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Svet je v globálnom vare: Tri štvrtiny detí v južnej Ázii sú vystavené vysokým teplotám

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAÍ DILLÍ - Približne tri štvrtiny detí v južnej Ázii - 460 miliónov - sú vystavené extrémnym horúčavám v porovnaní s tretinou detí na celom svete. V pondelok na to upozornil Detský fond OSN (UNICEF). Informuje agentúra AFP.

"V dobe, keď je svet v globálnom vare, údaje jasne ukazujú, že životy a blaho miliónov detí v južnej Ázii sú čoraz viac ohrozované vlnami horúčav a vysokými teplotami," uviedol regionálny riaditeľ UNICEF pre južnú Áziu Sanjay Wijesekera. 

archívne video Centrum hlavného mesta bolo uprostred jedného z najteplejších dní takmer vyprázdnené

Centrum hlavného mesta bolo uprostred jedného z najteplejších dní takmer vyprázdnené (Zdroj: Topky/Maarty)

OSN varuje, že deti v Afganistane, Bangladéši, Indii, na Maldivách a v Pakistane sú už teraz vystavené "mimoriadne vysokému riziku" v súvislosti s následkami zmeny klímy, kde zažívajú prinajmenšom 83 dní v roku s teplotami nad 35 stupňov Celzia. 

Deti sa nedokážu tak rýchlo prispôsobiť

Deti sa nedokážu tak rýchlo prispôsobiť teplotným zmenám a nie sú schopné odvádzať prebytočné teplo zo svojho tela. "Malé deti horúčavy jednoducho nezvládnu. Pokiaľ nezasiahneme teraz, tieto deti budú v nasledujúcich rokoch naďalej znášať bremeno častejších a závažnejších vĺn horúčav," dodal Wijesekera.

Podľa vedcov extrémne prejavy počasia ako vlny horúčav, prudké búrky, záplavy a suchá budú čoraz častejšie a silnejšie. Dôvodom je zmena klímy, vyvolaná emisiami skleníkových plynov spôsobenými ľudskou činnosťou.

Viac o téme: DetiTeplotyÁziaUNICEF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu