Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ministerstvo pôdohospodárstva sprísňuje pravidlá narábania s ukrajinským obilím

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/DPA/Friso Gentsch)

BRATISLAVA - Na základe nevyhovujúcich výsledkov analýzy 1500 ton pšenice z Ukrajiny, ktorú Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR zachytila v mlyne v Kolárove, zavádza agrorezort Usmernenie na zákaz spracovania a uvedenia do krmovinového a potravinového reťazca. Vyplýva z neho prísny zákaz spracovania a uvedenia na trh už naskladneného ukrajinského obilia a múky z neho. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

V kontrolovanej vzorke sa potvrdil výskyt pesticídu, ktorý nie je povolený v Európskej únii (EÚ) a má negatívny vplyv na zdravie ľudí. MPRV v tejto situácii neodporúča dovoz akéhokoľvek ukrajinského obilia a výrobkov z neho. Ministerstvo avizovalo, že spolu s podriadenými organizáciami zabezpečí odber vzoriek všetkého obilia a múk z Ukrajiny, ktoré už sú naskladnené na Slovensku.

Zároveň ŠVPS cez európsky Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RAPID ALERT SYSTEM) informuje všetky členské štáty EÚ o zdravotne nevyhovujúcej šarži. "Minister Samuel Vlčan bude o vzniknutej situácii informovať veľvyslanca Ukrajiny Myroslava Kastrana, ako aj ministrov pôdohospodárstva krajín V4, Rumunska a Bulharska na zajtrajšom spoločnom rokovaní, ktoré má byť venované ochrane trhov pred dovozom lacných komodít z Ukrajiny," dodal agrorezort.

Viac o téme: ObilieSlovenskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu