Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Eurokomisia chce intenzívnejšie pátrať po deportovaných ukrajinských deťoch

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

VARŠAVA - Európska komisia (EK) v spolupráci s Poľskom a Ukrajinou zintenzívni svoje úsilie, ktorého cieľom je vypátrať tisíce ukrajinských detí unesených do Ruska, informuje agentúra PAP.

Ako Eurokomisia uviedla v pondelok na sociálnej sieti Twitter, "je známe, že Rusko deportovalo 16.200 ukrajinských detí". Domov sa z nich vrátilo len zhruba 300. "Ich únos a zmena štatútu - vrátane národnosti - sú vojnovými zločinmi," dodal exekutívny orgán Európskej únie s tým, že spolu s Ukrajinou a Poľskom "zintenzívňuje úsilie o ich nájdenie".

EK tiež uviedla, že zorganizuje konferenciu zameranú na prediskutovanie spôsobov, ako vypátrať miesto pobytu takýchto detí, cituje PAP. Zároveň prisľúbila, že "pomôže orgánom OSN a medzinárodným organizáciám pri zhromažďovaní informácií o deportovaných deťoch".

Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu v polovici marca vydal zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnové zločiny súvisiace s nelegálnymi deportáciami ukrajinských detí z Ruskom okupovaných území Ukrajiny. Podobný zatykač bol vydaný aj na ruskú prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová minulý týždeň uviedla že zatýkacie rozkazy vydané ICC sú v plnom rozsahu oprávnené. Ako dodala, deportácie detí sú "príšernou pripomienkou najtemnejších období európskej histórie" a predstavujú vojnový zločin.
 

Viac o téme: únos detíRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu