Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sturgeonová mala v škótskom parlamente posledné vystúpenie vo funkcii premiérky

Nicola Sturgeonová mala v škótskom parlamente posledné vystúpenie vo funkcii premiérky Zobraziť galériu (2)
Nicola Sturgeonová mala v škótskom parlamente posledné vystúpenie vo funkcii premiérky (Zdroj: SITA/Jane Barlow/PA via AP)

EDINBURGH - Odstupujúca škótska premiérka Nicola Sturgeonová vo štvrtok v škótskom parlamente absolvovala svoje posledné vystúpenie vo funkcii predsedníčky vlády. V príhovore zdôraznila, že nastal čas uvoľniť miesto novej generácii lídrov, informovala agentúra AFP.

"Je správne pre moju stranu, vládu a našu krajinu, že teraz uvoľním miesto novej generácii vedenia," povedala Sturgeonová, ktorá svoje osemročné pôsobenie vo funkcii označila za výsadu. Avizovala, že aj naďalej sa bude venovať témam, na ktorých jej záleží. Ide podľa nej o rodovú rovnosť, uplatnenie mladých ľudí, klimatickú spravodlivosť a snahy o dosiahnutie nezávislosti Škótska.

V Škótsku v týchto dňoch pokračuje hlasovanie členov Škótskej národnej strany (SNP) o nástupcovi Nicoly Sturgeonovej, ktorý sa stane budúcim šéfom škótskej regionálnej vlády. O predsednícky post bojujú súčasná ministerka financií Kate Forbesová, minister zdravotníctva Humza Yousaf a exministerka pre komunálnu bezpečnosť Ash Reganová. Hlasovanie potrvá do 27. marca a uskutočňuje sa prostredníctvom internetu i poštou. Meno víťaza bude známe 28. marca.

Nicola Sturgeonová mala v škótskom parlamente posledné vystúpenie vo funkcii premiérky
Zobraziť galériu (2)
Nicola Sturgeonová mala v škótskom parlamente posledné vystúpenie vo funkcii premiérky  (Zdroj: SITA/Jane Barlow/PA via AP)

Sturgeonová nastúpila na čelo škótskej vlády v novembri 2014, po referende o nezávislosti, v ktorom 55 percent Škótov hlasovalo za zotrvanie v Spojenom kráľovstve. Vo februári tohto roku oznámila, že z premiérskej funkcie odstupuje. Pod silným tlakom sa ocitla po svojej neúspešnej snahe o usporiadanie nového referenda o nezávislosti Škótska od Británie: Londýn sa proti tomuto zámeru dôrazne postavil a minulý rok jeho odmietavý postoj podporil aj rozsudok britského Najvyššieho súdu. Premiérka následne oznámila, že z komunálnych volieb v roku 2026 urobí de facto referendum za alebo proti nezávislosti Škótska. Tento krok bol však vnímaný ako kontroverzný aj v samotnej SNP, ktorej voliči sú v tejto otázke rozdelení.

Veľkým problémom pre Sturgeonovú bola aj jej podpora zákona na ochranu práv transrodových osôb, ktorý jej vláda schválila vlani v decembri, ale centrálna vláda v Londýne ho napokon zablokovala.

Viac o téme: PremiérkaPríhovorŠkótskoNicola SturgeonováParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu