Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Novou šéfkou Navaľného protikorupčnej nadácie sa stala Marija Pevčichová

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Väznený kritik Kremľa Alexej Navaľnyj ustanovil po sporoch v rámci ruskej opozície za šéfku svojej medzinárodnej nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) Mariju Pevčichovú žijúcu v exile. Nahradí Leonida Volkova, ktorý odstúpil v marci, informovala nadácia vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter.

Pevčichová (35) sa dlhodobo zaoberá témou obohacovania sa a zneužívania právomocí v rámci mocenského aparátu a vedúcich ruských politikov. Je zakladateľkou a šéfkou vyšetrovacej jednotky FBK - v tejto činnosti bude pokračovať aj naďalej. "V rámci mojich povinností budem naďalej verejne a jednoznačne šíriť našu protikorupčnú agendu," uviedla v tvíte.

Volkov FBK viedol od roku 2021 a pre odstúpenie sa rozhodol po zverejnení informácie, že listom požiadal vedenie Európskej komisie o zrušenie sankcií voči ruskému miliardárovi Michailovi Fridmanovi. Chcel tak údajne rozdeliť oligarchov v Rusku a narušiť ich podporu Putina. Toto konanie označil neskôr za politickú chybu a ospravedlnil sa za ňu kolegom z FBK, priaznivcom nadácie i samotnému Navaľnému. Navaľnyj označil Volkovovo správanie za "politicky nekorektné, technicky nesprávne a zavádzajúce".

Viac o téme: KorupciaRuskoAlexej NavaľnyjMarija PevčichováRuská opozícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu