Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dva roky od zatknutia Navaľného: Rada Európy vyzýva Rusko, aby ho prepustili

Alexej Navaľnyj Zobraziť galériu (2)
Alexej Navaľnyj (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Generálna tajomníčka Rady Európy (RE) Marija Pejčinovičová Buričová v utorok vyzvala ruské orgány, aby rešpektovali rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) a prepustili na slobodu Alexeja Navaľného.

Pejčinovičová Buričová v oficiálnom vyhlásení uviedla, že Rada Európy si v utorok pripomína druhé výročie uväznenia Navaľného v Rusku po predošlom pokuse o otrávenie, z ktorého sa liečil mimo hraníc Ruskej federácie. "Odvtedy, aj napriek výzvam Rady Európy na jeho bezodkladné prepustenie, čo by bolo v súlade s rozsudkom Európskeho súdu pre ľudské práva, Navaľnyj zostáva vo väzení zo sprísneným režimom. Opätovne vyjadrujem solidaritu našej organizácie s Alexejom Navaľným. Nie je a nebude zabudnutý," uvádza sa v oznámení šéfky RE.

Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj počas videoprenosu v súdnej sieni v Moskve 24. mája 2022.
Zobraziť galériu (2)
Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj počas videoprenosu v súdnej sieni v Moskve 24. mája 2022.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Vyjadruje znepokojenie nad krutými podmienkami zadržiavania

Vyzvala ruské orgány, aby bezodkladne vykonali oslobodzujúci rozsudok ESĽP a aj následné rozhodnutia Výboru ministrov RE v prípade Navaľnyj. "Vyjadrujem tiež hlboké znepokojenie nad správami o zlom zaobchádzaní a krutých podmienkach zadržiavania, ktorým je vystavený Navaľnyj, čo má vážne následky na jeho zdravie. Vyzývam ruské orgány, aby zabezpečili, že mu bude okamžite poskytnutá všetka primeraná zdravotná starostlivosť. Budem pozorne sledovať ďalší vývoj," odkázala šéfka Rady Európy.

Viac o téme: PrepustenieRozsudokRuskoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu