Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNE Teroristický poplach vo Viedni! Džihádisti hrozia útokmi na kostoly

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

VIEDEŇ - Zvýšená prítomnosť polície v hlavnom meste: Štátna polícia v stredu ráno prostredníctvom Twitteru informovala, že je tam zvýšená prítomnosť polície, niektorí v špeciálnom vybavení. Dôvod: hrozba útokov na viedenské kostoly.

Ako sa stránka Krone dozvedela, od tajnej služby existujú indície, že – najmä koptské – kostoly vo Viedni by mohli byť terčom útokov. Nešpecifikovaná sýrska skupina sa má podľa všetkého vyhrážať krajanom, ktorí nechcú bojovať za džihád. Predpokladá sa islamistická motivácia.

V záujme zaistenia bezpečnosti je preto v službe viac policajtov – okresných síl, WEGA a Cobra, uviedla polícia. "Monitorovanie je preventívnym opatrením," zdôraznilo sa - je to bežný proces v takýchto scenároch.

Možné dopravné kontroly

"Úrad na ochranu ústavy získal spravodajské informácie, ktoré naznačujú riziko útoku," povedal pre Rádio Viedeň hovorca polície Markus Dittrich. Aj preto v súčasnosti čoraz častejšie v panoráme mesta vidno policajtov so špeciálnou technikou. Polícia krátko nato na Twitteri spresnila, že vo Viedni hrozí islamisticky motivovaný útok.

„Policajti sú vybavení nepriestrelnými prilbami a nepriestrelnými vestami a útočnými puškami. Budú vykonávať dozornú činnosť a vykonávať aj kontroly cestnej premávky,“ dodal Dittrich. O podrobnostiach operácie nateraz neboli žiadne informácie. Viac policajných zložiek ale uvidíte najmä v okolí kostolov.

Bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí, hovorí Dittrich. „Nie je dôvod na paniku. Treba si uvedomiť, že práve došlo k ohrozeniu, a preto by sa malo vysvetliť, prečo bude v meste Viedeň vidieť viac policajtov so špeciálnou technikou.“ Polícia vyzvala na služobné úkony, aby byť vykonávané s cieľom nenatáčať ani nefotografovať nasadenie alebo ho šíriť na sociálnych sieťach.

Dokedy bude zvýšená ochrana majetku trvať, zatiaľ nie je jasné. Ak na konkrétnom mieste hrozí obyvateľstvu konkrétne nebezpečenstvo, Štátne policajné riaditeľstvo (LPD) Viedeň vás bude okamžite informovať všetkými dostupnými kanálmi.

V novembri 2020 zastrelil sympatizant teroristickej milície Islamský štát štyroch okoloidúcich v centre Viedne a zranil 23 ľudí, niektorí vážne. V priebehu spracovania útoku došlo k reforme Úradu na ochranu ústavy.

Viac o téme: ViedeňIslamistická skupinaTeroristický poplach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu