Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pápež František po nešťastí migrantov v Taliansku: Ostro odsudzuje obchodovanie s ľuďmi

Pápež František Zobraziť galériu (3)
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher)

VATIKÁN - Pápež František v nedeľu počas tradičnej modlitby Anjel Pána pripomenul tragické stroskotanie lode pri pobreží talianskeho regiónu Kalábria spred týždňa, pri ktorom zahynulo najmenej 70 osôb a ostro odsúdil obchodovanie s ľuďmi zo strany prevádzačov migrantov. Informujú o tom správy agentúr AFP a APA.

"Obchodníci s ľuďmi musia byť zastavení, nesmú naďalej nakladať so životmi toľkých nevinných ľudí," apeloval pápež pred veriacimi zhromaždenými na Námestí svätého Petra. "Nech sa cesty nádeje už nestávajú cestami smrti. Nech priezračné vody Stredozemného mora už nie sú zakrvavené takýmito tragickými udalosťami," zdôraznil najvyšší pontifex. "Modlím sa za mnoho obetí stroskotania, za ich rodiny a za tých, ktorí prežili," povedal. Vyjadril tiež uznanie a vďačnosť miestnym obyvateľom za ich solidaritu.

Pohreb obetí potopenej drevenej lode pri pobreží Talianska
Zobraziť galériu (3)
Pohreb obetí potopenej drevenej lode pri pobreží Talianska  (Zdroj: TASR/Antonino Durso/Lapresse via AP)

Tragédia v Taliansku

Talianske úrady zadržali troch ľudí, ktorí majú byť zodpovední za prevoz takmer 200 ľudí na drevenom plavidle z Turecka do Talianska. Od každého z migrantov, ktorí pochádzali prevažne z Iránu, Pakistanu a Afganistanu, si mali vypýtať 5000 až 8000 eur.

Pri nešťastí pri prístavnom meste Crotone zahynulo minulú nedeľu aj 15 detí. Z vôd sa podarilo zachrániť 80 osôb. Záchranné práce stále prebiehajú. Talianska premiérka Giorgia Meloniová v sobotu zodpovednosť tamojšej vlády za nehodu odmietla.

Vrak prevrátenej lode
Zobraziť galériu (3)
Vrak prevrátenej lode  (Zdroj: TASR/Antonino Durso/LaPresse via AP)

Pápež si v nedeľu pripomenul aj obete vlakovej nehody v Grécku, ktorá si v noci na stredu vyžiadala najmenej 57 mŕtvych.

Viac o téme: LoďTragédiaMigrantiTalianskoPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu