Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vagnerovci v Afrike pomáhajú migračnej kríze: Ľudia utekajú pred vojnami, tvrdí podpredseda EK

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

ŠTRASBURG/RÍM - Podpredseda Európskej komisie pre podporu európskeho spôsobu života Margaritis Schinas v utorok povedal, že činnosť ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny prispieva k migračnej kríze. Odpovedal tak na otázku, či zdieľa obavy talianskej vlády, že operácie vagnerovcov v Afrike poháňajú migrantov smerom do Talianska a Európy. Informuje o tom správa agentúry ANSA.

"Migráciu zapríčiňuje fakt, že v krajinách pôvodu a tranzitu nie sú podmienky pre dobrý život, a treba ich tam vytvoriť, zlepšiť. A treba zaistiť, aby obyvatelia prestali zverovať svoje životy do rúk prevádzačov," povedal v Štrasburgu eurokomisár Schinas.

Ľudia utekajú pred vojnami

"Pokiaľ ide o vagnerovcov, tí migrácii pomáhajú. Príčinou migrácie je to, že ľudia utekajú pred vojnami a prenasledovaním alebo utekajú za lepším životom," vyhlásil. Súčasnú veľkú vlnu migrácie v pondelok taliansky minister obrany Guido Crosetto a minister zahraničných vecí Antonio Tajani pripísali činnosti vagnerovcov v Afrike.

Minister obrany Crosetto obvinil ruských žoldnierov, že v rámci "hybridnej vojny" povzbudzujú migráciu v afrických krajinách, kde pôsobia. Ide napríklad o Mali, Stredoafrickú republiku, Sudán a Líbyu.

Viac o téme: MigrantiAfrikaMigračná krízaVagnerova skupina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu