Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Blíži sa neľútostná jadrová hrozba? Tieto mestá by ľahli popolom! Ukážka z desivej MAPY deštrukcie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Pavel Bednyakov, Getty Images)

WASHINGTON – Počas studenej vojny sa obyvatelia Spojených štátov deň čo deň obávali toho, že Sovietsky zväz využije svoju najsilnejšiu zbraň – jadrovú bombu. Po začiatku vojny na Ukrajine sa opäť niečo podobné opakuje a nejeden Američan začína mať strach o svoj život. K pokojnému spánku neprispela ani mapa, ktorá zobrazuje najpravdepodobnejšie dopady ruských hlavíc v prípade otvoreného konfliktu.

Video: 371. deň vojny na Ukrajine

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 371 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

„Hoci Amerika je obrovská krajina, zdá sa, že by nebolo úniku,“ komentuje portál Hospodárske noviny. Manipulácia je jednou z najvypracovanejších vlastností Vladimíra Putina a jeho zámienky a hrozby o atómových bombách mieria na základné obavy západu. Ďalšou hrozbou, ktorú ruský báťuška predstavuje je aj zmrazenie zmluvy o medzikontinentálnych strelách Nový START. Putin oznámil pozastavenie ruskej účasti v medzinárodných dohodách o jadrových zbraniach, k čomu došlo na konci prejavu, v ktorom obvinil západ z rozpútania vojny na Ukrajine.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/Russian Presidential Press Office/Sputnik Pool Photo via AP)

USA už šíri obavy, zverejnili mapu deštrukcie

Reakcia Spojených štátov na seba nenechala dlho čakať a v televízii sa začali šíriť správy o tom, ako by dopadli v prípade otvoreného jadrového konfliktu. „Plynie z nich, o čom písal už Ray Bradbury: východná časť krajiny by bola v podstate spálená, pričom úsek od južnej Virgínie cez Washington, Baltimore a New York až po Boston by sa pri veľkej jadrovej výmene, ako sa nesmelo hovorí odpáleniu väčšiny arzenálov, stal jednou veľkou strelnicou,“ približuje portál.

Predpokladaný cieľ ruských nukleárnych hlavíc v USA.
Zobraziť galériu (3)
Predpokladaný cieľ ruských nukleárnych hlavíc v USA.  (Zdroj: MD DNES)

Pod najväčšou hrozbou útoku by podľa zverejnenej mapy boli aj málo zaľudnené štáty ako Montana a Severná Dakota, zasiahnuté by boli aj prérie medzi Wyomingom a Nebraskou. „Tam sú totiž hlavné odpaľovacie silá amerických medzikontinentálnych striel,“ dodávajú. Mapu mala ešte v roku 2015 publikovať americká televízia CBS.

Viac o téme: RuskoUSAMapaSpojené štátyStudená vojnaAtómová bomba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu