Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Počasie blázni! Slnečnú Kaliforniu zasiahla snehová smršť: Obyvatelia sú v šoku, TOTO ich trápi najviac

Snehová víchrica v Amerike
Snehová víchrica v Amerike (Zdroj: Twitter/CNN, jenvanlaar)

KALIFORNIA - Severnú a južnú Kaliforniu sužuje mimoriadne nepriaznivé počasie a snehová búrka. Mnohí ľudia uviazli vo svojich domoch bez elektriny, potravín ale aj liekov alebo detskej umelej výživy. V priebehu 24 hodín napadlo viac ako 77 centimetrov nového snehu a v niektorých oblastiach dosahovala celková výška snehovej prikrývky až 3 metre.

Ľudia uviazli v horských chatách a pre nefungujúce snežné pluhy nemali prístup k ceste ani k chodníkom a nemohli si zabezpečiť potraviny. V pohorí San Bernardino východne od Los Angeles úrady museli distribuovať jedlo, vodu aj prikrývky, a Červený kríž poskytol mnohým prístrešok v neďalekej strednej škole, informuje CNN. Zúfalí ľudia písali do snehu odkazy "Pomôžte nám", pretože zostali na týždeň odrezaní od sveta, bez jedla, inzulínu a dojčenskej výživy. Vyše 300 000 ľudí v Kentucky a Michigane zostalo bez elektrickej energie.

Manželka Zelenského navštívila rodinu s ôsmimi adoptovanými deťmi (Zdroj: Facebook/Olena Zelenská)

Počet obetí ničivých búrok už stúpol na 13. Guvernér Kentucky Andy Beshear v sobotu oznámil, že v dôsledku nepriaznivého počasia zahynulo v ich štáte päť ľudí. Vietor v Kentucky dosahoval rýchlosť v nárazoch až 120 kilometrov za hodinu a sprevádzalo ho husté sneženie.

„Cítil som sa bezmocný, bolo to veľmi frustrujúce,“ povedal muž, ktorý uviazol v horách San Bernardino takmer na dva týždne. Od nedele zostáva bez elektrickej energie takmer 216 000 ľudí a obnova môže ešte pár dní trvať. Milióny Američanov tak sú neustále informovaní o počasí, pretože silný vietor, tornáda a búrky naďalej ohrozujú mnohé štáty vrátane Tennessee, Alabamy, Georgie a ďalších.

V Texase, Louisiane a Arkansase bolo nahlásených sedem tornád. Arkansas zaznamenal aj viac ako pol metra dažďa. Silný vietor strhával strechy a doslova triasol aj so stenami. Na miestach v južnej Kalifornii kde snehová nádielka trhá rekordy býva obvykle v marci už okolo 20 stupňov.

Viac o téme: SnehSnehová búrkaKaliforniaAmerikaJužná a Severná Kalifornia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu