Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Máša (13) nakreslila obrázok o vojne na Ukrajine: Skončila v detskom domove a jej otec pôjde pred súd

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA – Ruská tajná služba považuje za ohrozenie štátnej bezpečnosti už aj obrázky od malých detí. Isté dievča si na základnej škole "dovolilo" nakresliť svoj pohľad na vojnu na Ukrajine. Keby tušilo, čo všetko tým spustí, asi by radšej nechalo prázdny výkres.

Máša Moskalová (13) bola žiačkou šiesteho ročníka základnej školy. Na hodine výtvarnej výchovy nakreslila obrázok, ktorý sa zdal jej vyučujúcim útočný a nežiadúci. Ako informuje poľský portál Wiadomości, v strede obrázka, pod kopcami, bola pri ukrajinskej vlajke nakreslená matka s dcérou. Na vlajke bolo napísané "Nie vojne" a "Sláva Ukrajine". Z bočnej strany na nich smerovali rakety, pod ktorými dievča nakreslilo ruskú vlajku. Podľa učiteľa to bol námet, ktorý nemal na hodine výtvarnej výchovy čo robiť. 

 

ojca do więzienia, córkę do domu dziecka - przez antywojenny rysunek i publikacje w internecie dziś w programie miałam...

Posted by Masza Makarowa on Thursday, March 2, 2023

Mášin obrázok viedol k trestnému stíhaniu jej otca a dievča bolo premiestnené do detského domova. O trestnom stíhaní informovala aktivistka Jelena Agafonová z mediálneho projektu OWD-Info, ktorý pracuje v oblasti dodržiavania ľudských práv a zverejňuje nezávislé údaje o protestoch prebiehajúcich v Rusku. V septembri minulého roku označilo ruské ministerstvo spravodlivosti túto skupinu za neregistrovanú mimovládnu organizáciu, ktorá vystupuje ako zahraničný agent. 

Problémy už v minulosti

Agafanová v stredu prvého marca oznámila, že otca Máši Moskalovej zadržala polícia a teraz čaká na súdne pojednávanie v cele predbežného zadržania. V decembri 2022 už bolo proti nemu začaté trestné stíhanie za opakovanú diskreditáciu ruskej armády. Problém bol s jeho komentárom na sociálnych sieťach. Pre Mášin obrázok, zavolalo vedenie školy políciu a 13-ročné dievča začali vypočúvať dôstojníci Federálnej bezpečnostnej služby. 

Moskalov mal písať negatívne o ruskej armáde ešte v marci 2022, teda pred Putinovou "špeciálnou vojenskou operáciou" na Ukrajinu. Za tento čin mu hrozí päťročný trest odňatia slobody, no po obrázku od jeho dcéry zrejme ešte narastie. OWD-Info informovalo, že za protivojnové prejavy bolo v Rusku začaté trestné stíhanie proti viac ako 450-tim osobám. 

Viac o téme: ObrázokVypočúvanieRuskoTulaŠkolaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu