Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA na Ukrajine Deň tristoosemdesiaty tretí (12. marca 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Jevgenij Prigožin, šéf ruskej súkromnej vojenskej spoločnosti Vagnerova skupina bojujúcej na Ukrajine, na videu oznámil, že chce v roku 2024 kandidovať na úrad ukrajinského prezidenta. Jeho oznam zverejnil v sobotu na svojom účte na Twitteri poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko. Správu priniesol portál amerického týždenníka Newsweek a ďalšie médiá.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 381

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 381 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:57 Po výbuchu sa v Mykolajivskej oblasti zranil tínedžer. 13-ročný chlapec z dediny Liubomyrivka utrpel zranenia po tom, čo stúpil na neidentifikovaný výbušný predmet, informoval 13. marca v Telegrame policajný šéf Mykolajivskej oblasti Serhii Shaikhet.

21:03 V Nemecku ochranka brutálne zbila #ukrajinského vojaka, ktorý prišiel na rehabilitáciu po zranení. Incident sa odohral v hoteli Roomers vo Frankfurte nad Mohanom. Strážnik nebol spokojný s kódexom obliekania servisného pracovníka. Ukrajinský obranca prišiel do hotelového baru v uniforme AFU.Ukrajinského vojaka hospitalizovali so zlomeninou čeľuste a otrasom mozgu. Generálny konzul Vadym Kostiuk uviedol, že vojenského muža zbil "predstaviteľ národov Kaukazu".

20:00 Rusko i Ukrajina hlásia stovky zabitých vojakov na strane nepriateľa počas sobotňajšieho boja o východoukrajinské mesto Bachmut. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho armáda zabila za uplynulých 24 hodín v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny 220 ukrajinských vojakov.

"V doneckom smere... bolo počas dňa zničených 220 ukrajinských vojakov, bojové vozidlo pechoty, tri ozbrojené vozidlá, sedem vozidiel a húfnica D-30," uviedol v nedeľu ruský rezort. Podobne hlásila tiež vysoké straty na strane ruskej armády aj Ukrajina. Sky News pritom upozorňuje, že hlásené počty nedokázala nezávisle overiť.

Hovorca ukrajinskej armády Serhij Čerevatyj uviedol, že ruská armáda prišla v sobotu pri Bachmute o vyše 500 vojakov, z ktorých bolo 221 zabitých a 314 ich utrpelo zranenia. Bachmut je v súčasnosti dejiskom jedného z najintenzívnejších bojov. Ruskej armáde a bojovníkom z ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny sa podarilo obsadiť predmestie a východnú časť mesta, no zatiaľ nedokázali Bachmut úplne obkľúčiť.

19:30 Petro Andriushchenko, poradca starostu Mariupol, zverejňuje video zničeného mesta.

19:00 Totožnosť ukrajinského vojaka, ktorého Rusi popravili po vete "Sláva Ukrajine!" sa nakoniec potvrdilo. Zelenskyj mu posmrtne udelil titul „Hrdina Ukrajiny“. Vyšetrovatelia SSU potvrdili, že ide o ostreľovača 163. práporu 119. samostatnej brigády územnej obrany Černihivskej oblasti Oleksandra Matsievského.

Obrancu Ukrajiny zastrelili 30. decembra 2022. Jeho telo vrátili domov vo februári 2023. "Dnes som udelil titul Hrdina Ukrajiny Oleksandrovi Matsievskému. Vojakovi. Mužovi, ktorého poznajú všetci Ukrajinci. Mužovi, na ktorého budú navždy spomínať. Pre jeho odvahu, pre jeho dôveru - v Ukrajinu - a pre jeho " Sláva Ukrajine!", povedal Zelenskyj vo svojom večernom príhovore.

18:33 Hlava ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill v sobotu požiadal pápeža Františka a ďalších náboženských lídrov, aby presvedčili Ukrajinu, nech zastaví zásahy proti historicky ruskému krídlu tejto cirkvi. Kyjev totiž v piatok nariadil ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UOC), aby opustila kláštorný komplex, v ktorom sídli. Ide o najnovší krok proti denominácii, ktorá je podľa ukrajinskej vlády proruská a spolupracuje s Moskvou, informuje tlačová agentúra Reuters.

Patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill
Zobraziť galériu (4)
Patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Kirill vyzval náboženských vodcov a medzinárodné organizácie, aby "vynaložili všetko úsilie na zabránenie násilnému zatvoreniu daného kláštora, ktoré povedie k porušeniu práv miliónov ukrajinských veriacich", uvádza sa vo vyhlásení patriarchu. 

Kirill dôrazne podporil inváziu Ruska na Ukrajinu. UOC tvrdí, že prerušila všetky svoje vzťahy s Ruskom a moskovským patriarchátom a že je obeťou "politického honu na čarodejnice". Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) od vlaňajšieho októbra pravidelne vykonáva prehliadky v chrámoch UOC, uvaľuje sankcie na jej biskupov aj finančných podporovateľov a začala trestné stíhanie desiatok jej duchovných. Kirill vyjadril poľutovanie nad tým, že sú hrubo porušované práva a slobody ukrajinských veriacich.

18:15 Pápež František uviedol, že je ochotný navštíviť ukrajinské hlavné mesto Kyjev len v prípade, že pocestuje aj do ruskej metropoly Moskva."Som ochotný ísť do Kyjeva. Chcem ísť do Kyjeva, no pod podmienkou, že pôjdem aj do Moskvy. Pôjdem buď do oboch miest alebo ani do jedného," uviedol František pre argentínsky denník La Nación. Dodal, že svoju cestu do Moskvy nepovažuje za nemožnú.

17:56 V Charkove našli mŕtveho muža. Telo 34-ročného muža zabitého neidentifikovaným výbušným predmetom našli neďaleko garáže v meste Charkov na severovýchode krajiny, ale príčina smrti sa stále zisťuje, informovala regionálna polícia.

17:30 Dôsledky dnešného príchodu do školy v Petrovskom okrese v Donecku.

17:10 Neutralita Švajčiarska je dôležitejšia ako kedykoľvek predtým, uviedol švajčiarsky prezident Alain Berset v rozhovore pre nedeľňajšie vydanie týždenníka Neue Zürcher Zeitung am Sonntag, pričom obhajoval kontroverzný zákaz transferu švajčiarskych zbraní na Ukrajinu. "Švajčiarske zbrane sa nesmú používať vo vojnách," vyhlásil Berset, ktorého slová citovala tlačová agentúra AFP.

Dlhoročná tradícia neutrality Švajčiarska je predmetom vášnivých diskusií od vojenského napadnutia Ukrajiny ruskými silami vo februári 2022. Švajčiarsko, ktoré nie je členom EÚ, síce nasledovalo kroky tohto bloku v oblasti sankcií voči Moskve, ale v otázke vojenskej neutrality zatiaľ prejavilo menšiu flexibilitu. Táto bohatá alpská krajina napriek tlaku zo strany Kyjeva a svojich spojencov naďalej bráni krajinám, ktoré vlastnia zbrane švajčiarskej výroby, v ich reexporte na Ukrajinu.

16:31 Moldavská polícia v nedeľu oznámila, že zadržala členov siete "založenej Ruskom" v snahe destabilizovať situáciu v Moldavsku protivládnymi protestami.Polícia vypočula po raziách, ktoré sa uskutočnili v noci na nedeľu, 25 ľudí a sedem z nich zadržala, uviedol policajný šéf Viorel Cernauteanu.

Jednému z agentov moldavskej polície sa totiž podarilo do tejto skupiny vedenej Moldavcom ruského pôvodu infiltrovať.  Prokuratúra má pritom k dispozícii približne desaťhodinový video a audiozáznam. "Títo ľudia prichádzali z Ruska s veľmi špecificky nacvičenou úlohou," uviedol moldavský predstaviteľ.

Moldavské úrady uviedli, že v súvislosti so skupinou začali konať po tom, čo dostali informáciu o organizovanej skupine vedenej ruskými zložkami, ktorej cieľom bolo destabilizovať situáciu v Moldavsku prostredníctvom demonštrácií.

16:07 Takto vyzeralo dnešné protesty v Kišiňove zhora.Podľa organizátorov je už koniec.

16:00 Najmenej 50 ľudí dnes zadržali na proteste v Kišiňove.

15:45 Britské ministerstvo obrany ukázalo schopnosti Challengeru 2, ktorý bude odoslaný na Ukrajinu. „Ako súčasť balíka významnej bojovej sily, ktorá má Ukrajine pomôcť odolať invázii a znovu dobyť jej územie, Spojené kráľovstvo pošle na Ukrajinu letku tankov Challenger 2,“ poznamenalo ministerstvo.

15:22 Rusko sa doposiaľ nezúčastnilo rokovaní o predĺžení dohody o bezpečnom vývoze obilia cez Čierne more. Vyhlásila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. "Nijaké rokovania týkajúce sa tejto záležitosti sa nekonali, predovšetkým vôbec nie za účasti predstaviteľov Ruska," uviedla Zacharovová.

Najbližšie rokovanie o predĺžení tejto dohody s účasťou Ruska sa podľa Zacharovovej uskutoční v pondelok 13. marca v Ženeve. Ruská delegácia tam bude rokovať s generálnou tajomníčkou Konferencie OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD) Rebecou Grynspanovou. Dohodu o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov sprostredkovali OSN a Turecko vlani v júli. Táto dohoda, ktorej platnosť končí 18. marca, pomohla obmedziť narastajúce ceny potravín. Prvýkrát bola predĺžená v novembri.

15:08 Rusko za posledný deň podniklo 48 útokov proti civilistom v Doneckej oblasti.Polícia uviedla, že útokom bolo 15 miest vrátane Bakhmutu, Konstyantynivky a Avdiivky.

14:37 Vojenské výdavky Ukrajiny v roku 2023 sa môžu zvýšiť o viac ako 500 miliárd hrivien - Najvyššia rada zváži navrhované zmeny v štátnom rozpočte v marci, uviedol poslanec Jaroslav Železnyak. Dodal, že ide o rekordné zvýšenie rozpočtu v histórii krajiny.

14:14 Priaznivci protestu proruskej strany „Shor“ v centre Kišiňova v Moldavsku úrady vopred varovali pred možnými provokáciami a nepokojmi.Sú hlásené strety s políciou.

14:05 "Toto je ruský autoportrét, ktorý maľuje tam, kde bez neho vládne normálny život". Volodymyr Zelenskyy zverejnil nové fotografie z vojny."Rusko sa stalo synonymom teroru a stane sa príkladom porážky a spravodlivého trestu," zdôraznil.

13:34 Za posledný rok zabili míny na Ukrajine 185 civilistov a niekoľko stoviek ich zranili, píše server Ukrajinska pravda. Krajina, ktorá sa už viac ako rok bráni ruskej vojenskej agresii, sa podľa neho stala jednou z najzamorenejších nevybuchnutej munície na svete. Ukrajina sa s týmto problémom bude vyrovnávať niekoľko desaťročí a kompletné vyčistenie územia bude stáť miliardy dolárov, upozorňuje list.

13:33 Bieloruský výcvikový priestor je pripravený prijať ďalšie sily, tvrdí ukrajinský generál. "Existujú informácie, že v Bielorusku zostali stanové tábory na štyroch cvičiskách určených na prijatie ďalších síl," hovorí veliteľ ukrajinských spoločných síl Serhij Naev.

12:48 Následky ranného úderu na Kalininskú štvrť Donecka.

12:03 Podľa dnešnej správy Štátna pohotovostná služba počas uplynulého dňa odhalila a zneškodnila 414 výbušných zariadení a preskúmala plochu 22 hektárov.

11:24 Červený kríž navštevuje ukrajinských zajatcov v okupovanom Donecku a Horlivke.  Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) navštívil ukrajinských vojnových zajatcov v okupovanom Donecku a Horlivke, uviedlo 11. marca Koordinačné ústredie pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami.

10:32 Kuleba vyzýva Nemecko, aby urýchlilo dodávky munície a začalo s výcvikom pilotov. Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba zdôraznil, že nedostatok munície je "problémom číslo jeden" Ukrajiny v jej snahe brániť sa ruským silám.

10:31 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 12. marcu, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

9:32 V Kyjeve boli po raketovom útoku 9. marca úplne obnovené dodávky tepla, svetla a vody. Oznámila to mestská správa.

9:31 Ruskí útočníci v noci ostreľovali Očakiv v Mykolajivskej oblasti. Poškodené boli domy a autá. Neboli hlásené žiadne obete.

8:57 Ruské sily nepotvrdili žiadny postup v Bachmute. Hovorca východného zoskupenia ozbrojených síl Serhij Čerevaty 11. marca uviedol, že Rusko za posledný deň v Bachmute stratilo viac ako 500 vojakov. Dodal, že medzi obeťami je 221 zabitých a 314 zranených.

7:24 Ukrajinská armáda počas uplynulého dňa odrazila viac ako 92 ruských útokov v piatich oblastiach, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl na rannom brífingu.

6:27 Putin nie je schopný okamžite napraviť kontrolu nad ruskou informačnou sférou. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová uviedla, že Kremeľ sa fakticky vzdal kontroly nad informačným priestorom krajiny. Inštitút pre štúdium vojny uviedol, že Zacharovovej vyhlásenie podporuje niekoľko dlhodobých hodnotení ISW o zhoršujúcom sa režime Kremľa a dynamike kontroly informačného priestoru.

6:26 V Záporožskej oblasti boli po výbuchu protitankového granátu zranené 2 deti. Dvaja chlapci - 3-ročný a 11-ročný - utrpeli včera zranenia po výbuchu výbušného predmetu v súkromnom sídle v obci Novoivanivka, informovala miestna polícia.

Šéf vagnerovcov Prigožin oznámil, že chce kandidovať na prezidenta Ukrajiny

Prigožin uviedol, že má "politické ambície" a na budúci rok sa "rozhodol uchádzať o úrad prezidenta". Oblečený v poľnej uniforme do kamery na neznámom mieste a za zvukov streľby urobí Prigožin na videu dramatickú pauzu a potom spresní, že chce kandidovať za "prezidenta Ukrajiny". Nemá však ukrajinské občianstvo a vedie kruté boje proti ukrajinským vojakom v meste Bachmut. To sú len dva fakty, ktoré naznačujú, že Prigožinov oznam je ironický alebo len podpichnutím, píše Newsweek.

Jevgenij Prigožin
Zobraziť galériu (4)
Jevgenij Prigožin  (Zdroj: Facebook Mikhail Khodorkovsky)

Šéf vagnerovcov ďalej vo videu zverejnenom v aplikácii Telegram povedal, že ak porazí súčasného ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho predchodcu Petra Porošenka, "potom bude všetko v poriadku a munícia už nebude potrebná". Prigožin sa totiž opakovane sťažoval ruskému ministerstvu obrany, že od neho nedostáva na boj na Ukrajine dostatok munície. V inom videu v sobotu dokonca vyhlásil, že vagnerovci potrebujú 10.000 ton munície mesačne, ak majú vyhrať boj o mesto Bachmut na východe Ukrajiny.

Heraščenko v tvíte napísal, že Prigožinov oznam o politických ambíciách "má odvrátiť pozornosť od jeho politických ambícií v Rusku, pretože sníva o tom, že sa tam dostane k moci a prípade sa stane Putinovým nástupcom". Zakladateľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny má spory s ruským ministerstvom obrany a kritizuje spôsob, akým Moskva vedie inváziu na Ukrajine. Šíria sa tiež fámy, že Prigožin by sa rád dostal v Rusku k moci a vystriedal v prezidentskom úrade Vladimira Putina, pripomína Newsweek.

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je Rusko synonymum teroru

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer vo videopríhovore smútil nad novými "brutálnymi teroristickými útokmi" Ruska na mestá po celej Ukrajine. Uviedli to tlačové agentúry DPA a Reuters.Útoky sú vo dne, v noci, povedal Zelenskyj.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

"Rakety a delostrelecká paľba, drony a mínomety. Zákerný štát používa rôzne zbrane s jediným cieľom ničiť život a nenechať po sebe nič ľudské," uviedol ukrajinský prezident. "Trosky, sutiny, krátery v zemi, kam dopadli rakety, sú autoportrétom Ruska, ktoré maľuje tam, kde existuje život bez Ruska," pokračoval Zelenskyj. "Tá krajina znamená zlo," dodal. "Stala sa synonymom teroru a bude príkladom porážky a spravodlivého trestu za tento teror. Kremeľ trestu nezabráni," uviedol Zelenskyj v pravidelnom večernom videoodkaze.

Spomenul niekoľko miest a oblastí, ktoré najviac zasiahli nové ruské útoky. Informoval, že len samotnú Charkovskú oblasť postihlo od začiatku roka 40 raketových útokov. Podľa jeho slov zabila v sobotu ruská paľba v meste Cherson troch ľudí - boli na ceste do obchodu s potravinami. "Chcem podporiť všetky naše mestá a komunity, ktoré sú terčom brutálnych teroristických útokov," dodal Zelenskyj.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu