Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemci sú v panike: Severom krajiny sa šíri zriedkavá Q-horúčka, mohla by byť použitá aj ako biologická zbraň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMT NEUHAUS - V severnej časti Nemecka v okrese Lüneburg v obci Amt Neuhaus sa začína šíriť zriedkavá Q-horúčka. Počet infekcií pribúda.

Q-horúčka je celosvetovo rozšírená a každý o nej v Nemecku hovorí kvôli infekciám, ktoré sú v súčasnosti hlásené v okrese Lüneburg. Podobne ako opičie kiahne, vtáčia chrípka a besnota ide o zoonotické ochorenie – ochorenie prenášané zo zvierat na človeka. Podľa informácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) približne 60 percent infekčných chorôb na celom svete prenášajú zvieratá.

Spackaná dovolenka Rytmusa a Jasminy: Chvíle v luxuse im strpčuje choroba! (Zdroj: Instagram/jasmina_alagic)

Q horúčka – prvýkrát pomenovaná ako „query fever“ (horúčka neznámej príčiny) v Queenslande v Austrálii v roku 1937, zvyčajne spôsobuje príznaky podobné chrípke, informuje nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI). Spôsobuje ju baktéria Coxiella burnetii. K prenosu na človeka dochádza najmä vdýchnutím kvapôčok alebo infekčného prachu bez nutnosti priameho kontaktu so zvieratami. Od roku 1995 RKI eviduje nárast hlásených ochorení, píše Frankfurter Rundschau.

Nemci sú v panike:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Aké príznaky sa môžu vyskytnúť

Podľa RKI je asi 50 percent infekcií Q horúčkou často bez príznakov (asymptomatická infekcia) alebo s príznakmi podobnými chrípke. V pomerne zriedkavých prípadoch môže spôsobiť chronické ochorenie. Bežné príznaky Q horúčky sú: Vysoká horúčka, silná bolesť hlavy, zimnica, bolesť svalov, nevoľnosť, anorexia, potenie sa.

Akútna infekcia zvyčajne trvá asi dva týždne a odíde sama. Infekcia sa dá dobre liečiť antibiotikom doxycyklínom. Avšak u starších ľudí, najmä tých, ktorí sú oslabení alebo majú predchádzajúce ochorenia, sa môžu vyskytnúť aj vážne respiračné príznaky.

Priebeh ochorenia a diagnostika

V zriedkavých prípadoch, keď sa Q-horúčka nevylieči, choroba sa stane chronickou. Ako informuje RKI, najčastejším následkom je endokarditída (zápalové ochorenie spojené s postihnutím vnútornej vrstvy srdca a chlopní). V takomto prípade sú ohrození najmä ľudia s ochoreniami srdcových chlopní, oslabeným imunitným systémom a tehotné ženy. Infekcia počas tehotenstva často vedie k chronickému ochoreniu. Môžu sa vyskytnúť aj chronické infekcie kostí, pľúc a pečene.

Keďže príznaky Q-horúčky sú podobné príznakom chrípky, je ťažké okamžite usúdiť, že máte infekciu Q-horúčkou. Príznaky môžu poukazovať aj na iné infekcie, ako je chrípka alebo hepatitída, najmä v počiatočnej fáze. Aby bolo možné spoľahlivo odhaliť infekciu Q-horúčky, lekári odporúčajú krvný test na protilátky proti antigénom Coxielle.

Nemci sú v panike:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Preventívne a ochranné opatrenia

Jedným z najdôležitejších opatrení je v najlepšom prípade vyhnúť sa kontaktu s infikovanými, neočkovanými zvieratami. To isté platí pre kontakt s infikovanými ľuďmi. Keďže infekcia môže byť u zvierat úplne asymptomatická, sú potrebné pravidelné testovacie vyšetrenia. Postihnutí sú najmä ľudia z poľnohospodárskeho prostredia. Preto je dôležité včas odhaliť infekciu u hospodárskych zvierat, aby bolo možné prijať vhodné preventívne opatrenia, ako je očkovanie.

Biologická zbraň?

Baktéria Coxiella burnetii je veľmi odolná. Preto sa spomína ako možná biologická zbraň. Písal o tom už v roku 2003 odborný časopis The Lancet. Článok mal názov: „Q horúčka: Biologická zbraň na vašom dvore“. „Pokiaľ sa Coxiella burnetii použije ako aerosoľová biologická zbraň, nemusí spôsobiť vysokú úmrtnosť, ale môže vyvolať chronické ochorenia,“ varovali v tom čase autori.

O baktérii a jej možnom využití v bioterorizme sa zmienilo aj americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).
 

Viac o téme: NákazaNemeckoBiologická zbraňQ-horúčka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu