Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vedci sa obávajú nového kmeňa opičích kiahní: Riziko ďalšej pandémie a stav najvyššej pohotovosti!

(Zdroj: Getty Images)

KAMITUGA – V malom meste v Konžskej demokratickej republike sa objavil nový kmeň opičích kiahní. Práve ten má spôsobovať vrásky na čele vedcov, pretože podľa odborníkov má „pandemický potenciál“ a mohol by sa rozšíriť do celého sveta.

Odborníci sa zhodujú, že je potrebná okamžitá medzinárodná akcia s cieľom zabrániť šíreniu tejto zmutovanej verzie opičích kiahní. Prvé prípady sa objavili v malom meste Kamituga v Konžskej demokratickej republike a už rok úrady zápasia so smrtiacim variantom opičích kiahní, informoval britský Daily Star.

Tlačová konferencia strany KDH na tému Reakcia na rozhodnutie vlády ohľadne výstavby nemocnice v Prešove (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa vedcov je úmrtnosť na toto ochorenie asi 10%. Africké centrum pre kontrolu chorôb preto uviedlo, že sú v stave najvyššej pohotovosti. Vo svojej najnovšej správe dokonca vzbudili celosvetové obavy. „Bez zásahu má toto lokalizované ohnisku potenciál rozšíriť sa na národnej a medzinárodnej úrovni.“ 

Prvé prípady tejto zmutovanej verzie sa objavili u zvierat. O niekoľko mesiacov neskôr sa vírus rozšíril aj na ľudí a približne 30% prípadov objavili u sexuálnych pracovníčok v Konžskej demokratickej republike. Naposledy sa vírus opičích kiahní dostal do povedomia verejnosti v roku 2022 keď sa rozšíril v USA, kde na následky tohto ochorenia zomrelo 58 ľudí. Ochorenie sa zvyčajne prejavuje horúčkou a vyrážkami. V zriedkavých prípadoch môže vírus viesť k vážnym komplikáciám až k úmrtiu.

Viac o téme: PandémiaKonžská demokratická republikaOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu