Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Irán sa opäť vyhrážal Trumpovi zabitím za atentát na Solejmáního

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

TEHERÁN - Iránska armáda chce stále zabiť amerického exprezidenta Donalda Trumpa a jeho kolegov za atentát na iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý v roku 2020 nariadil práve Trump. V noci na sobotu to uviedol iránsky brigádny generál Amír Alí Hadžizáde. Informuje agentúra AFP.

"Dúfam, že dokážeme zabiť Trumpa, (exministra zahraničných vecí USA Mikea) Pompea, (bývalého amerického generála Kennetha) McKenzieho a armádnych veliteľov, ktorí dali rozkaz zabiť Solejmáního," povedal Hadžizáde v televízii.

Zomrel pri útoku dronom

Americká armáda zabila ho 3. januára 2020 pri útoku dronu neďaleko letiska v irackom Bagdade. Solejmání velil elitným jednotkám Kuds, ktoré vykonávajú operácie v zahraničí, a bol považovaný za hlavného strojcu stratégie rozširovania iránskeho vplyvu po celom Blízkom východe. V Iraku a ďalších krajinách tiež riadil činnosť milícií lojálnych Iránu. Iránski predstavitelia už od atentátu na Solejmáního niekoľkokrát prisľúbili, že smrť generála pomstia, pripomína AFP.

USA a ich spojenci viackrát vyjadrili svoje obavy z iránskeho programu balistických rakiet. Hadžizáde v televízii povedal, že Irán je v súčasnosti schopný zasiahnuť americké lode na vzdialenosť 2000 kilometrov. "Túto hranicu 2000 kilometrov sme stanovili z úcty k Európanom a dúfame, že Európania sa ukážu ako hodní tohto rešpektu," dodal. 

Viac o téme: Donald TrumpIránAmír Alí HadžizádeKásem Solejmáni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu