Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

USA vítajú dohodu medzi Iránom a Saudskou Arábiou: Vyjadrili určité pochybnosti

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON — Spojené štáty privítali v piatok Čínou sprostredkované obnovenie diplomatických vzťahov medzi Iránom a Saudskou Arábiou, zároveň však vyjadrili pochybnosti, že sa Teherán bude držať svojich záväzkov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby uviedol, že USA vítajú spomínanú dohodu, ak povedie napríklad k mieru v Jemene, kde Irán a Saudská Arábia ako regionálne veľmoci podporujú každá inú stranu konfliktu. "Uvidíme. Skutočne sa uvidí, či Iránci dodržia svoju časť dohody. Toto nie je režim, ktorý zvykne dodržať svoje slovo," poznamenal Kirby. V súvislosti s nezvyčajnou úlohou Číny v zbližovaní dvoch rivalizujúcich štátov Kirby uviedol, že Irán k rokovaciemu stolu prišiel v dôsledku "nátlaku plynúceho z nespokojnosti" na domácej pôde i v zahraničí.

John Kirby, hovorca amerického ministerstva obrany
Zobraziť galériu (2)
John Kirby, hovorca amerického ministerstva obrany  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Medzi Iránom a Saudskou Arábiou panuje veľké napätie

"Ak táto dohoda vydrží, bez ohľadu na to, odkiaľ prišiel impulz alebo kto si sadol za stôl..., v konečnom dôsledku to vítame," povedal Kirby. Medzi Iránom a Saudskou Arábiou panuje veľké napätie. Rijád prerušil vzťahy s Iránom v roku 2016, keď iránski demonštranti zaútočili na saudskoarabskú diplomatickú misiu. Saudská Arábia predtým popravila šiitského duchovného Nimra an-Nimra, čo demonštrácie vyvolalo.

Viac o téme: DohodaUSAIránSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu