Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čaká nás vymretie ľudstva? OSN vyzýva na urýchlené konanie, inak niektoré krajiny zmiznú pod hladinou navždy!

Otepľovanie svetových morí a oceánov v priebehu rokov
Otepľovanie svetových morí a oceánov v priebehu rokov (Zdroj: Youtube/NASA Climate Change)

NEW YORK - Šéf OSN, António Guterres varoval v utorok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN svet, že nás čaká „masový exodus biblických rozmerov“. Stúpajúce hladiny morí rastú najrýchlejšie za posledných 3000 rokov a mnoho krajín je priamo vystavených obrovskému nebezpečenstvu. Začínajúc Londýnom, pokračujúc mestami ako Los Angeles, Bangkok až po Buenos Aires.

Počas svojho prejavu v Bezpečnostnej rade OSN informoval, že niektoré národy by tak prestali úplne existovať. Zdôraznil taktiež nutnosť zníženia produkovaných emisií uhlíka a zameranie sa na extrémnu chudobu, informoval britský the Guardian. Zvyšujúce sa hladiny morí ohrozujú práve túto skupinu ľudí najviac. Táto skutočnosť predstavuje aj znásobenie iných hrozieb, ktoré s týmto problémom nepriamo súvisia, napríklad poškodenie ekonomiky, infraštruktúry, ohrozenie svetového mieru ale aj bezpečnosti.

Unikátne VIDEO z prvého ponoru k vraku Titanicu: Tieto zábery videli doteraz len vyvolení (Zdroj: Woods Hole Oceanographic Institution)

Globálne otepľovanie, ktoré zvyšuje teplotu svetových morí môže spôsobiť rozsiahlu migráciu do vnútrozemí a spôsobiť konkurenčný boj o vodu, pôdu, a iné cenné zdroje. „Nízko položené komunity a celé krajiny môžu navždy zmiznúť, nezmiznú však práva ľudí, pretože zmizli ich domovy,“ predniesol na zasadnutí António Guterres.

Údaje Svetovej meteorologickej stanice (WMO) ukazujú, že globálny oceán sa poslednom storočí otepľoval rýchlejšie ako kedykoľvek predtým za posledných 11 000 rokov. V prípade, že s opatreniami udržíme otepľovanie na úrovni 1,5 stupňa, hladiny tak môžu stúpnuť o 2 až 3 metre počas 2000 rokov. V prípade, že sa nám nepodarí udržať hranicu a planéta sa oteplí o 2 stupne, hladiny morí stúpnu o 2 až 6 metrov. S aktuálnymi klimatickými opatreniami pritom svet smeruje údajne k otepleniu až o 2,4 stupňa.

Viac o téme: Globálne oteplovanieAntónio GuterresOSN pre ľudské právaKlimatická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu