Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nováková rokovala s Morawieckim: Hlavnými témami boli maďarsko-poľské vzťahy aj vojna

Katalin Nováková Zobraziť galériu (2)
Katalin Nováková (Zdroj: TASR/Katalin Nováková)

VARŠAVA - Rusko-ukrajinská vojna, ekonomické výzvy, energetická kríza a inflácia boli v stredu hlavnými témami stretnutia poľského premiéra Mateusza Morawieckeho s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou, ktorá do Poľska pricestovala na stretnutie Bukureštskej deviatky (B9).

"Poľsko-maďarské priateľstvo nie je iba historickým heslom, ale realitou súčasnosti. Dúfame, že vojna sa čo najskôr skončí. Sme si však istí, že poľsko-maďarské priateľstvo bude trvať navždy," uviedla maďarská hlava štátu v statuse zverejnenom na Facebooku. Poľský premiér v úvode schôdzky zdôraznil, že je potrebné sa pripraviť na dlhoročnú ochranu pred ruskou hrozbou, ktorá so sebou prináša aj ekonomické výzvy pre európske krajiny.

VIDEO Zuzana Čaputová sa vo Varšave stretla s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom

Zuzana Čaputová sa vo Varšave stretla s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

"Som rád, že naši maďarskí priatelia chápu rozsah hrozieb, ktoré nás v blízkej budúcnosti čakajú," vyhlásil po schôdzke Morawiecki. Podľa internetového vydania denníka Népszava reagoval na postoj maďarskej vlády k rusko-ukrajinskej vojne a na vzájomné poľsko-maďarské vzťahy, ktoré v poslednom čase ochladli v dôsledku už takmer neskrývaného priateľstva Budapešti s Moskvou.

Mateusz Morawiecki
Zobraziť galériu (2)
Mateusz Morawiecki  (Zdroj: TASR/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Vo Varšave sa účastníci B9 stretli s americkým prezidentom Joeom Bidenom

Do krajín Bukureštskej deviatky patria Bulharsko, Česko, Estónsko, Lotyšsko, Litva, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovensko. Vo Varšave sa účastníci B9 stretli s americkým prezidentom Joeom Bidenom aj s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Viac o téme: VzťahyMaďarskoPoľskoMateusz MorawieckiKatalin Nováková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu