Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň tristopäťdesiaty ôsmy (16. februára 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Rusko prišlo za necelý rok invázie na Ukrajinu o zhruba polovicu svojich najlepších tankov a má ťažkosti ich nahradiť. Vo svojej poslednej správe hodnotiacej vojenské schopnosti 173 krajín to uviedol Medzinárodný inštitút pre strategické štúdiá (IISS), sídliaci v Londýne.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 357

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 357 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:22 Miliardár a filantrop George Soros vo štvrtok uviedol, že prípadná porážka Moskvy vo vojne na Ukrajine by viedla k rozpadu "Ruskej ríše", čo by podľa neho postsovietske republiky uvítali. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. "Krajiny bývalého Sovietskeho zväzu sa nevedia dočkať porážky Ruska na Ukrajine, pretože chcú presadiť svoju nezávislosť," povedal Soros v príhovore na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, o ktorom informovala jeho kancelária.

20:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vylúčil, že by sa Ukrajina v rámci možnej mierovej dohody vzdala svojho územia v prospech Ruska. Zelenskyj to uviedol pre britskú spravodajskú stanicu BBC v rozhovore, ktorý bol zverejnený vo štvrtok, informuje TASR.

Ukrajinský prezident upozornil, že ak by sa rozhodli vzdať časti svojho územia, znamenalo by to, že Rusko by sa mohlo na Ukrajinu neustále vracať. "Akékoľvek územné kompromisy by nás ako štát oslabili. Nie je to však o samotnom kompromise... Otázne je s kým? S (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom? Nie, pretože (z našej strany) neexistuje žiadna dôvera," povedal.

20:11 Rusko si s Ukrajinou vo štvrtok opäť vymenili desiatky vojnových zajatcov. Do vlasti sa tak na oboch stranách vrátilo zhodne po 101 osôb, potvrdili obe strany. TASR o tom informuje na základe správy stanice CNN. "Pokračujeme s návratmi Ukrajincov zo zajatia. Dnes ide domov 100 našich vojakov a jeden civilista," informoval na platforme Telegram šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

19:34 Londýn bude podporovať Kyjev aj v prípade, že v Británii sa zmení vláda, uviedol vo štvrtok šéf britskej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer počas návštevy Ukrajiny. TASR správu prezvala z agentúry Reuters. "Ak by boli budúci rok (v Británii) voľby a výmena vlády, postoj k Ukrajine zostane rovnaký," povedal Starmer počas návštevy mesta Irpiň. Ruské okupačné jednotky tam vlani podľa výpovedí očitých svedkov zabíjali a popravovali civilistov, čo Moskva popiera.

19:25 Estónsko, ktoré v pomere k svojej ekonomickej veľkosti poskytlo Kyjevu najviac vojenskej pomoci, vo štvrtok vyzvalo spojencov, aby urobili viac pre Ukrajinu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Estónsky minister obrany Hanno Pevkur predniesol túto výzvu po rokovaniach so svojím americkým rezortným kolegom Lloydom Austinom v Tallinne. "Zatiaľ čo Spojené štáty sú najväčším prispievateľom z absolútneho hľadiska, Estónsko je ním z hľadiska relatívneho," povedal Pevkur novinárom. "Vojenská pomoc Estónska Ukrajine nedávno presiahla jedno percento nášho HDP. Napriek tomu môžeme a musíme urobiť viac," dodal.

19:10 V Česku sa budú vyrábať systémy protivzdušnej obrany určené Ukrajine. Stovku vozidiel s podvozkami Toyota má zaplatiť Holandsko. Vo štvrtok to oznámil riaditeľ Agentúry pre medzivládnu obrannú spoluprácu Aleš Vytečka. Informuje spravodajkyňa TASR s odvolaním sa stanicu ČT24.

Pôjde o upravené terénne vozidlá Toyota s dvojicou rýchlopalných guľometov. Majú zosilnené odpruženie a špeciálny adaptér, ktorý umožní streľbu priamo z vozidla. Budú môcť zasahovať napríklad proti dronom. Holandsko k nim od českých firiem kúpi aj potrebnú muníciu. Obchod sprostredkoval český rezort obrany.

17:51 Izrael naďalej podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny, uviedol vo štvrtok izraelský minister zahraničných vecí Eli Cohen počas návštevy Kyjeva. TASR prevzala správu z agentúry AFP. Ide vôbec o prvú návštevu izraelského ministra na Ukrajine od začiatku ruskej invázie vlani 24. februára. Krátko po príchode do Kyjeva zamieril do mesta Buča v Kyjevskej oblasti, ktoré sa vlani na jar stalo symbolom vojnových zločinov páchaných ruskými vojakmi.        

16:30 Americký prezident Joe Biden privíta 3. marca v Bielom dome nemeckého kancelára Olafa Scholza. Obaja politici budú diskutovať o ďalšej podpore Ukrajiny v boji proti ruským inváznym silám. Vo štvrtok to oznámil Biely dom, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

16:04 NATO musí byť pripravené na dlhú patovú situáciu s Ruskom nad rámec bezprostrednej krízy, ktorú vyvolala invázia ruského prezidenta Putina na Ukrajine. Uviedol to vo štvrtok generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v rozhovore pre agentúru AFP, informuje TASR. "Prezident Putin chce odlišnú Európu, chce Európu, kde môže kontrolovať susedov, kde môže rozhodovať, čo môžu krajiny robiť," povedal Stoltenberg týždeň pred prvým výročím začiatku ruskej invázie.

"Musíme byť pripravení dlhodobo, toto môže trvať mnoho, mnoho, mnoho, mnoho rokov," dodal šéf NATO. Je však opatrný pri predpovedi, ako dlho potrvá konfrontácia medzi Ruskom a Západom, pretože zmena môže prísť náhle. "Videli sme pád Berlínskeho múru alebo sme videli 11. september," povedal.

15:51Rusko ani Ukrajina pravdepodobne nedosiahnu svoje ciele vojenskou cestou, uviedol v štvrtok predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley. Očakáva preto, že rusko-ukrajinský konflikt sa skončí za rokovacím stolom. TASR správu prevzala z britského denníka The Guardian. "Pre Rusov bude takmer nemožné dosiahnuť svoje politické ciele vojenskou cestou. Je nepravdepodobné, že by Rusko Ukrajinu prevalcovalo. To sa skrátka nestane," povedal Milley v rozhovore pre britský denník Financial Times (FT).

15:45 Moskva vo štvrtok oznámila, že štvorica rakúskych diplomatov musí opustiť Rusko. Ide o reakciu na rovnaký krok Viedne, ktorá pred časom vyhostila štyroch ruských diplomatov. TASR správu prevzala a agentúr APA a AFP. Štvorica pracovníkov rakúskeho veľvyslanectva v Moskve bola vyhlásená za nežiadúce osoby a do 23. februára musia opustiť krajinu. Ruské ministerstvo zahraničných vecí to počas predvolania osobne oznámilo rakúskemu veľvyslancovi.

13:13 Ruské rakety zasiahli infraštruktúru v Kirovohrade, oblasti Poltava Dve ruské rakety zasiahli kritickú infraštruktúru dnes v noci v Kremenčuku v Poltavskej oblasti, informoval guvernér Dmytro Lunin.

13:12 Nórsko poskytne Kyjevu v priebehu piatich rokov 75 miliárd nórskych korún (6,9 miliardy eur), čím sa stane jedným z najväčších darcov pomoci pre Ukrajinu, ktorá sa už takmer rok bráni ruskej vojenskej agresii. Balík pomoci vo štvrtok ohlásil nórsky parlament, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

12:55 Ruských kybernetických útokov na členské štáty Severoatlantickej aliancie bolo vlani štyrikrát viac než v roku 2020. Na Ukrajine sa ich počet pri takomto porovnaní viac než strojnásobil. Vo štvrtok o tom informovala spoločnosť Google. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

12:07 Rusku môže trvať ďalšie dva mesiace, kým dobyje východoukrajinské mesto Bachmut, uviedol šéf ruskej žoldnierskej spoločnosti Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin. Za pomalý ruský postup pri Bachmute môže podľa neho "obludná byrokracia" v kruhoch najvyššieho ruského vojenského velenia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

11:49 Národná rada (NR) SR opätovne odsúdila ruskú agresiu na Ukrajine a vyjadrila podporu nezávislosti a zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny. Odsúdila rozsiahle útoky Ruska na civilné obyvateľstvo, civilné objekty a kľúčovú energetickú štruktúru. Vyplýva to z uznesenia, ktoré poslanci vo štvrtok prijali. NR SR uznesením zároveň označuje súčasný ruský režim za teroristický a Rusko ako štát podporujúci terorizmus

11:44 Podozrivé zásielky, ktoré v decembri prišli na ukrajinské veľvyslanectvo v Prahe a konzulát v Brne, bude vyšetrovať nemecká polícia. Podobnými prípadmi sa totiž zaoberá aj v Nemecku. Pre TASR to vo štvrtok uviedlo Krajské riaditeľstvo polície Juhomoravského kraja.

10:55 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina by sa do ruskej ofenzívy na Ukrajine zapojila jedine v tom prípade, že by na ňu zaútočila ukrajinská armáda. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

10:54 Takmer rok od ruskej invázie na Ukrajinu je 61 percent Európanov presvedčených, že Kyjev vo vojne zvíťazí. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky naprieč členskými krajinami EÚ, ktorý zrealizovala nezávislá platforma eupinions. Vo štvrtok o tom informovala agentúra PA Media.

10:53 Rusko sa v útočnej vojne proti Ukrajine môže podľa odhadov britských tajných služieb len sotva spoľahnúť na svoje vzdušné sily, uviedlo vo štvrtok britské ministerstvo obrany. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

9:02 Členské štáty Valného zhromaždenia OSN dostali v stredu návrh rezolúcie zdôrazňujúcej potrebu mieru zabezpečujúceho "suverenitu, nezávislosť, jednotu a územnú celistvosť Ukrajiny", o ktorom budú hlasovať budúci štvrtok. TASR informuje na základe správ agentúr Reuters a AP.

9:01 Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin pripustil, že jeho súkromná žoldnierska skupina čelí na Ukrajine ťažkostiam a čoskoro bude musieť znížiť svoj početný stav. TASR správu prevzala vo štvrtok z denníka The Guardian.

9:00 Izraelský minister zahraničných vecí Eli Cohen pricestoval vo štvrtok do ukrajinskej metropoly Kyjev. Ide o prvú návštevu izraelského ministra na Ukrajine od začiatku ruskej vojenskej invázie, oznámil jeho úrad. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

8:07 Ukrajinská armáda dnes zostrelila počas 15. hromadného raketového útoku Ruska na kritickú infraštruktúru Ukrajiny 16 rakiet. Ukrajinské letectvo informovalo, že celkovo bolo odpálených 32 rakiet.

8:06 Guvernér Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak informoval, že 79-ročná žena bola zabitá počas ruského raketového útoku na mesto Pavlohrad, ktoré sa nachádza 75 kilometrov východne od regionálneho hlavného mesta Dnepro.

7:08 Moldavská prezidentka 13. februára načrtla to, čo označila za štátny prevrat Moskvy s cieľom využiť externých sabotérov na zvrhnutie vlády jej krajiny, dať krajinu "k dispozícii Rusku" a prekaziť jej ambície vstúpiť jedného dňa do Európskej únie.

7:07 Vladimir Putin vo svojom prejave pred Federálnym zhromaždením pravdepodobne neoznámi opatrenia na ďalšiu eskaláciu vojny na Ukrajine alebo veľké ruské mobilizačné iniciatívy.

6:34 Ruské sily zaútočili na kritickú infraštruktúru v Ľvovskej oblasti dnes v ranných hodinách, informoval o tom v telegrame regionálny guvernér Maksym Kozyckyj. Podľa guvernéra nie sú žiadne obete.

6:33 V Kremenčuku v Poltavskej oblasti bolo počuť výbuchy. Starosta Kremenčuku Vitalij Maletskyi tiež varoval pred "zvýšenou hrozbou raketového útoku" a vyzval obyvateľov, aby zostali v krytoch. Maletskyi v telegrame uviedol, že ďalšie podrobnosti budú sledovať.

Nad Kyjevom bolo zistených asi šesť nepriateľských balónov, uviedla správa metropoly

Nad Kyjevom bolo zistených asi šesť nepriateľských balónov, pričom ukrajinská protivzdušná obrana väčšinu z nich zostrelila. S odvolaním sa na kyjevskú správu o tom dnes informovala agentúra Reuters a tiež server Ukrajinska pravda. Reuters píše, že išlo o ruské balóny. Podľa úradov mohli niesť okrem iného prieskumné zariadenia. "Predbežne bolo vo vzdušnom priestore Kyjeva zistených asi šesť nepriateľských vzdušných cieľov. Podľa informácií, ktoré sa spresňujú, išlo o balóny, ktoré sa pohybujú v priestore za pôsobenia vetra," uviedla tlačová služba kyjevskej správy podľa webu Ukrajiny pravda. Mestská správa predpokladá, že účelom vypustenia balónov bolo zrejme "odhalenie a vyčerpanie" ukrajinskej protivzdušnej obrany. Trosky zostrelených objektov budú teraz analyzované a potom bude finálne určený typ a charakteristika zariadenia, píše Ukrajinska pravda. Správa metropoly uviedla, že balóny mohli niesť okrem určitého prieskumného zariadenia aj takzvané kútové odrážače, čo sú prostriedky protirádiolokačného maskovania. Ukrajinské médiá o výskyte ruských prieskumných balónov v ukrajinskom vzdušnom priestore informovali tiež o deň skôr.

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať v utorok povedal, že Rusko používa takéto lietajúce objekty na vykonávanie prieskumu alebo na odvedenie pozornosti ukrajinskej protivzdušnej obrany. Dnes sa podľa Ihnaťa kvôli balónom rozozneli v Kyjeve sirény varujúce pred hrozbou vzdušného útoku. "Nepriateľ chce, aby sme na tieto balóny, ktoré nič nestoja, použili našu protivzdušnú obranu, ktorá chráni naše strategické objekty," uviedol hovorca letectva. Moldavsko v utorok dočasne uzavrelo svoj vzdušný priestor kvôli objektu letiacemu nad jeho územím podobnému meteorologickému balónu. Predseda moldavského parlamentu Igor Grosu dnes podľa Reuters povedal novinárom, že tento lietajúci objekt patril Rusku a nad Moldavsko sa dostal z Ukrajiny. Po predmete pripomínajúcom meteorologický balón v utorok pátralo vo svojom vzdušnom priestore tiež susedné Rumunsko.

Moskva si uchovala letectvo a môže ho na Ukrajine nasadiť aktívnejšie

Moskva si však podľa neho zachovala svoje letectvo z veľkej časti nedotknuté a môže ho aktívnejšie nasadiť v ďalšej fáze vojny. Denník Financial Times (FT) medzitým napísal, že Rusi podľa západných spravodajských služieb zhromažďujú lietadlá na hraniciach s Ukrajinou. "Nevyrábajú a neuvádzajú znovu do prevádzky zďaleka toľko, aby tieto straty kompenzovali. Ich súčasný obrnený park na frontovej línii je asi o polovicu menší ako na začiatku vojny," povedal agentúre Reuters výskumný pracovník inštitútu Henry Boyd. Straty ruských tankov odhadol na 2000 až 2300 a ukrajinských do 700 kusov. IISS vo svojej správe tiež uvádza, že Moskva sa pri náhrade strát musí spoliehať na staršie modely zo sovietskej éry.

Vojna na Ukrajine v Donetskej oblasti
Zobraziť galériu (4)
Vojna na Ukrajine v Donetskej oblasti  (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

Ukrajina získala prísľub zhruba 100 moderných západných tankov, vrátane amerických Abramsov, nemeckých Leopardov a britských Challengerov, ktoré svojimi schopnosťami ďaleko prevyšujú staršie ruské modely, upozornila agentúra Reuters. "To sa potom môže premietnuť do menej agresívnych a menej sebavedomých akcií (ruských) tankov, keďže posádky sú viac znepokojené úrovňou ohrozenia," povedal Boyd. Odborník IISS na letectvo Douglas Barrie upozornil, že Rusko si zachovalo svoje vzdušné sily väčšinou bez ujmy, pretože kvôli účinnej ukrajinskej protivzdušnej obrane a nedostatočným zásobám taktických striel vzduch-zem krátkeho dosahu operuje z diaľky. Rusko okrem iného využíva riadené strely dlhého doletu. Moskva sa však podľa neho môže začať snažiť využívať svoje letectvo a prípadne viac riskovať, aby zasiahla koncentrácie ukrajinských síl na zemi.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Rusko počas takmer rok trvajúcej invázie prišlo o veľké časti ukrajinských území, ktoré pôvodne dobyli. Stále však z časti okupuje štyri ukrajinské oblasti na juhu a východe krajiny a Kyjev už niekoľko týždňov varuje pred novou rozsiahlou ruskou ofenzívou. V blízkosti hraníc s Ukrajinou Rusko zhromažďuje lietadlá, čo naznačuje, že sa Moskva chystá nasadiť do vojny svoje lietadlá a vrtuľníky, aby podporila zadrhávajúcu sa pozemnú ofenzívu, napísal list Financial Times s odvolaním sa na západné spravodajské služby. Obavy z hroziacej leteckej vojny na Ukrajine prinútili spojencov Kyjeva, aby uprednostnili rýchle dodávky prostriedkov protivzdušnej obrany a delostreleckej munície na Ukrajinu, uviedli podľa denníka západní predstavitelia.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Ruské pozemné sily sú dosť vyčerpané, takže to je najlepší náznak toho, že to premenia vo vzdušný boj. Ak majú Ukrajinci prežiť... potrebujú mať čo najviac možností protivzdušnej obrany a munície," uviedol podľa FT nemenovaný vysokopostavený americký činiteľ. Americký minister obrany Lloyd Austin na utorkovom rokovaní so spojeneckými krajinami podporujúcimi Ukrajinu zdôraznil hrozbu, ktorú predstavujú ruské vzdušné sily. Spojené štáty podľa neho nevidia bezprostredné známky chystaného "masívneho leteckého útoku", ale Washington a jeho spojenci sa snažia dodať Ukrajine čo najrýchlejšie množstvo prostriedkov protivzdušnej obrany pre prípad, že by Moskva zapojila do boja svoje letectvo. Šéf amerického rezortu obrany zároveň uviedol, že Rusko má značné množstvo lietadiel a súčasná ukrajinská protivzdušná obrana je nedostačujúca.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu