Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

VOJNA na Ukrajine Deň tristošesťdesiaty tretí (21. februára 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

MNÍCHOV - Ruský prezident Vladimir Putin ani takmer rok po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu nezmenil svoje ambície a plánuje i naďalej pokračovať vo vojne. V pondelok to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 362

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 362 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 NATO sľubuje Ukrajine bezpečnostné mechanizmy po vojne. "Musíme dať jasne najavo, že budúcnosť Ukrajiny s euroatlantickou rodinou a zaručiť, že Rusko nebude naďalej podkopávať európsku bezpečnosť. Musíme prelomiť začarovaný kruh ruskej agresie," povedal Jens Stoltenberg.

21:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok poďakoval americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi aj celým Spojeným štátom za ich vodcovskú úlohu "pri mobilizácii sveta na podporu slobody", ako aj za ich "životne dôležitú pomoc Ukrajine". Zelenskyj takto na Twitteri reagoval na prejav, ktorý Biden bezprostredne predtým predniesol vo Varšave.

21:05 Talianska premiérka Giorgia Meloniová počas utorkovej návštevy Kyjeva prisľúbila Ukrajine ďalšiu vojenskú, finančnú a civilnú podporu v boji proti už takmer rok trvajúcej ruskej agresii. Informuje správa agentúry DPA.

20:59 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok stretol s delegáciou amerických kongresmanov, ktorí pricestovali na návštevu Kyjeva. Hovoril s nimi o zločinoch páchaných na Ukrajine ruskými vojakmi a o situácii na frontových líniách, informovala televízia CNN.

20:40 Zdržanlivo reagoval nemecký minister obrany Boris Pistorius v utorok na oznámenie ruského prezidenta Vladimira Putina pozastaviť účasť Ruska na Dohode o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) so Spojenými štátmi. Informuje o tom správa agentúry DPA.

20:09 Odstúpenie Ruska od kľúčovej Dohody o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) je ranou pre snahy obmedziť zásoby jadrových zbraní, ale riziko jadrovej vojny sa tým okamžite nezvýši. V rozhovore pre agentúru AFP to v utorok uviedli francúzski experti.

19:24 Čínsky vodca Si Ťin-pching plánuje v najbližších mesiacoch navštíviť Moskvu na stretnutie s ruským diktátorom Vladimirom Putinom, informoval 21. februára denník Wall Street Journal s odvolaním sa na ľudí oboznámených s touto záležitosťou.

18:35 Kyjev zostal "slobodným" aj rok po začatí ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, uviedol americký prezident Joe Biden vo svojom utorňajšom prejave v poľskej metropole Varšava, kam pricestoval deň po svojej neohlásenej návšteve ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Informujú o tom správy agentúr AFP a PAP.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

18:10 Biden: "Spojené štáty a národy Európy sa nesnažia ovládnuť alebo zničiť Rusko. Západ neplánuje zaútočiť na Rusko, ako dnes povedal Putin."

17:40 Kyjev odporučil v utorok školám v krajine, aby od 22. do 24. februára pristúpili k tzv. diaľkovému vyučovaniu. Ako dôvod uviedol hroziace raketové útoky, ktoré by Rusko mohlo podniknúť pri príležitosti prvého výročia svojej invázie na Ukrajinu. Informuje o tom správa agentúry Reuters.

16:50 USA zvažujú možnosť presunu tankov Abrams z vlastných rezerv na Ukrajinu, uviedol námestník námestníka tajomníka Úradu pre politicko-vojenské záležitosti Stanley Brown. Predtým USA plánovali nákup takýchto tankov pre Ukrajinu.

15:35 Rozhodnutie Ruska pozastaviť svoju účasť na Dohode o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) so Spojenými štátmi je "poľutovaniahodné a nezodpovedné". Vyhlásil to v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, informuje správa agentúry AFP.

14:56 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok zopakoval obavy USA, že Čína môže Rusku dodávať zbrane, ktoré mu pomôžu pokračovať vo vojne proti Ukrajine. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

14:38 Najmenej šesť ľudí zahynulo v utorok pri ruskom ostreľovaní mesta Cherson na juhu Ukrajiny, uviedol hovorca južného veliteľstva ukrajinskej armády Vladyslav Nazarov. Informuje o tom správa agentúry AFP.

14:17 Kyjev v utorok prisľúbil, že Rusko "vykopne" a "potrestá". Zareagoval tak na prejav ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý vystúpil s príhovorom o stave krajiny. Informuje o tom správa agentúry AFP.

13:40 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok požiadalo USA o stiahnutie amerických "vojakov a vybavenia" z Ukrajiny. Ministerstvo si pre činnosť USA na Ukrajine predvolalo americkú veľvyslankyňu Lynn Tracyovú. Oznámilo jej, že súčasný "agresívny postup" Spojených štátov s cieľom prehlbovať konfrontáciu s Ruskom má vo všetkých oblastiach opačný účinok.

Washington by mal podľa vyhlásenia ruskej diplomacie na deeskaláciu situácie podniknúť kroky vedúce stiahnutiu vojakov NATO a vybavenia a takisto zastaviť protiruské aktivity. Moskva od USA tiež žiadala vysvetlenie o príčinách výbuchov na plynovodoch Nord Stream v Baltskom mori.

13:02 Americký veľvyslanec bol predvolaný na ruské ministerstvo zahraničných vecí kvôli rozšíreniu účasti USA na nepriateľských akciách na strane Kyjeva, uvádzajú ruské médiá.

12:53 Putin povedal, že Rusko nedovolí USA ani krajinám NATO kontrolovať ich jadrový arzenál, a dodal, že pred týždňom podpísal dekrét, ktorým sa do bojovej služby zaraďujú nové strategické pozemné systémy jadrových rakiet.

12:25 Bielorusko v utorok oznámilo, že ukrajinskí vojaci sa zhromažďujú v bezprostrednej blízkosti spoločných hraníc. Upozornilo, že to predstavuje priame ohrozenie bezpečnosti krajiny. 

"Pravdepodobnosť ozbrojených provokácií, ktoré sa môžu vystupňovať do incidentov na hraniciach, je už dlhodobo vysoká," uviedlo bieloruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Telegram. Bielorusko prijme primerané opatrenia s cieľom reagovať na ukrajinské provokácie. Reuters nebola schopná situáciu na hraniciach bezprostredne overiť.

11:45 Talianska premiérka Giorgia Meloni pricestovala do Kyjeva.

11:33 Ruské prezidentské voľby v roku 2024 sa budú konať v prísnom súlade so zákonom, v súlade so všetkými demokratickými postupmi.

11:20 Putin o vojne na Ukrajine:

- Urobili sme všetko pre to, aby sme problém vyriešili mierovými prostriedkami, no za našimi chrbtami sa pripravoval iný scenár

- Vojna sa začala "v záujme ochrany ľudí na našich historických územiach a eliminácie hrozby neonacistického režimu"

11:00 Majiteľ ruskej žoldnierskej  Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v utorok uviedol, že minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu ruskej armády jeho vojakom berú muníciu. Obvinil ich z pokusu o zničenie Wagnerovcov. TASR správu prevzala z agentúry APA a webovej stránky denníka The Guardian. "Ide jednoducho o priamu opozíciu," uviedol Prigožin na sociálnej sieti Telegram. Označil to za pokus "zničiť Wagnerovcov".

10:36 Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) obvinila v utorok Rusko zo spáchania vojnového zločinu pre raketový útok na železničnú stanicu v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny. Útok sa uskutočnil vlani v apríli a zahynulo pri ňom približne 60 civilistov. Bol to jeden z najsmrteľnejších útokov proti civilistom od začiatku invázie, Rusko však popiera svoju zodpovednosť.

"Dôkazy silne naznačujú, že raketa, ktorá zabila a zranila civilistov na železničnej stanici v Kramatorsku bola odpálená z územia na východe Ukrajiny ovládaného Ruskom," uviedla HRW v správe. Vypracovala ju spolu s organizáciou pre vizuálne vyšetrovanie SITU Research. "Útokom boli porušené zákony vojny a ide o zjavný vojnový zločin," uviedla HRW. Jej tím navštívil Kramatorsk a skúmal relevantné fotografie a satelitné zábery.

10:30 Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu bolo zaznamenaných najmenej 18.955 civilných obetí, teda zabitých alebo ranených, informoval Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (UNHCR). V utorok ho citoval portál britského denníka The Guardian.

Podľa správy UNHCR bolo na Ukrajine z tohto počtu 7199 zabitých a 11.756 ranených, ale skutočné čísla sú podstatne vyššie. Údaje platia pre obdobie od útoku Ruska 24. februára 2022 do 12. februára 2023.

10:15 Putinov odkaz Federálnemu zhromaždeniu sa bude premietať na obrazovkách mestských médií. Podľa Peskova bude prejav trvať hodinu.

10:00 Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu bolo zaznamenaných najmenej 18.955 civilných obetí, teda zabitých alebo ranených, informoval Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (UNHCR). V utorok ho citoval portál britského denníka The Guardian. Podľa správy UNHCR bolo na Ukrajine z tohto počtu 7199 zabitých a 11.756 ranených, ale skutočné čísla sú podstatne vyššie. Údaje platia pre obdobie od útoku Ruska 24. februára 2022 do 12. februára 2023.

Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 21. februáru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:30 Udalosti minulého roka úplne zmenili bezpečnostnú situáciu, najviac od druhej svetovej vojny. Bolo jasné, ako veľmi sme za posledných 30 rokov zaspali, povedala na dnešnom veliteľskom zhromaždení ministerka obrany Jana Černochová (ODS). Potvrdila jednotu Západu po ruskej invázii na Ukrajinu.

9:25 Vojna v Európe nie je nemysliteľná a nestihneme sa na ňu nachystať, ak sa nebudeme pripravovať dlhodobo už v mieri. Na dnešnom veliteľskom zhromaždení v sídle ministerstva obrany v Prahe to povedal náčelník generálneho štábu Karol Řehka. Členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO) označil za najlepšie možné odstrašenie, ktoré znižuje pravdepodobnosť hrozieb.

9:20 Sievierodoneck: "Centrum pomoci zjednotenému Rusku" v budove zničenej #ruskými útočníkmi.

9:15 Súd v Belgorodskej oblasti na západe Ruska udelil v utorok dvom osobám trest odňatia slobody na tri a pol roka za plánovanie sabotáže na železničnú trať. Ide o prvé odsúdenie za sabotáž od začiatku vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu.

"Vzhľadom na zločinecký zámer malo takéto konanie viesť k vykoľajeniu, poškodeniu vojenskej a železničnej techniky a obetiam medzi príslušníkmi armády," cituje ruská agentúra TASS nemenovaný zdroj zo súdu.

TASS uviedla len priezviská odsúdených, viac informácií o nich nezverejnila. Podľa agentúry sú od začiatku invázie prvými odsúdenými podľa článku 231 ruského trestného zákonníka, ktorý sa zaoberá sabotážou.

9:00 Nemecký koncern Rheinmetall má v úmysle poslať prvú várku munície pre systémy protivzdušnej obrany Gepard na Ukrajinu do júla.

8:30 Čínsky minister zahraničia Čchin Kang dnes v prejave na bezpečnostnej konferencii v Pekingu vyzval západné krajiny, aby "prestali rozdúchavať" vojnu na Ukrajine, a vyjadril znepokojenie Pekingu ohľadom stupňovania ukrajinskej krízy. Informovala o tom agentúra Kjódó.

"Budeme naďalej agitovať za mierové rokovania, poskytovať čínsku múdrosť pre politické riešenie ukrajinskej krízy a budeme spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom na podpore dialógu s cieľom riešiť obavy všetkých strán a hľadať spoločnú bezpečnosť," povedal Čchin.

8:00 Európska rada predĺžila sankcie uvalené na Rusko po jeho úplnej invázii na Ukrajinu do roku 2024, vyplýva z rozhodnutia zverejneného na Eur-Lex, oficiálnej webovej stránke práva Európskej únie.

7:45 Materská škola v Avdiivke, Donecká oblasť.

7:20 Rusko podniklo 20. februára 28 leteckých útokov a 6 raketových útokov. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl uvádza, že Rusko 20. februára podniklo 28 leteckých útokov a šesť raketových útokov na civilnú infraštruktúru v Donecku, Záporoží a Chersonskej oblasti.

7:00 Nečakaná návšteva prezidenta Spojených štátov Joea Bidena v Kyjeve podliehala prísnemu utajeniu. Šéf Bieleho domu počas cesty na Ukrajinu absolvoval aj desaťhodinovú jazdu vlakom z Poľska. Cesta šéfa Bieleho domu začala už v nedeľu o 04.00 h miestneho času (10.00 h SEČ) vo vojenskom hangári blízko Washingtonu.

Americký prezident si na cestu do Európy nevybral lietadlo Air Force One, ktorým štandardne lieta na štátne návštevy, ale nastúpil na palubu menšieho Boeingu 757 známeho pod označením C-32. V poľskom meste Przemysl, ktoré sa nachádza blízko ukrajinských hraníc, Biden nasadol na vlak a absolvoval desaťhodinovú cestu do Kyjeva, kam dorazil v pondelok na svitaní.

6:30 Peking je hlboko znepokojený konfliktom na Ukrajine, ktorý sa zintenzívňuje a vymyká sa spod kontroly. V utorok to v rámci príhovoru o globálnej bezpečnosti uviedol čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang. "Peking bude spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom a podporovať tak dialóg, hľadať riešenia problémov všetkých strán a snažiť sa o globálnu bezpečnosť," uviedol minister.

 V súvislosti s blížiacim sa prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu Čchin Kang prisľúbil, že Čína sa bude aj naďalej usilovať o podporu mierových rokovaní. Ostatné krajiny však vyzval, aby čo najskôr "prestali prilievať olej do ohňa a zvaľovať vinu na Čínu". Reagoval tak na vyhlásenie Washingtonu, podľa ktorého Peking zvažuje dodávku zbraní pre Rusko.

Putin neplánuje mier

"Vidíme pravý opak. (Putin) neplánuje mier. Plánuje pokračovať vo vojne," povedal Stoltenberg novinárom. Poukázal najmä na dlhotrvajúce boje v meste Bachmut na východe Ukrajiny, kde ruské sily s pomocou žoldnierov Vagnerovej skupiny zintenzívnili útoky.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (5)
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg  (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys)

"Ťažko povedať, či je toto tá veľká jarná ofenzíva, alebo len jej začiatok," dodal Stoltenberg. Rusko však podľa neho na Ukrajinu posiela čoraz viac vojakov i zbraní. Generálny tajomník NATO okrem toho zdôraznil dôležitosť pokračujúcej podpory pre Ukrajinu zo strany krajín Západu.

Mesto Bachmut v Doneckej oblasti sa stalo dôležitým miestom bojov

Mesto Bachmut v Doneckej oblasti sa stalo dôležitým miestom bojov a Rusko v jeho okolitých obciach nedávno dosiahlo menšie územné zisky. Oblasť v okolí Bachmutu tvorí akúsi bránu k ďalším mestám v Doneckej oblasti. Aj keď sa Ukrajincom zatiaľ darí udržovať si pozície v tomto meste, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že ho nebudú brániť "za každú cenu", pripomína CNN.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File)

Lukašenko uviedol, že Bielorusko vytvorí nové sily územnej obrany

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok uviedol, že jeho krajina potrebuje vytvoriť v každom meste či dedine polovojenské oddiely, ktoré budú "v prípade agresie" slúžiť ako doplňujúce sily územnej obrany.

Každý muž v Bielorusku sa musí naučiť narábať so zbraňam

Lukašenko dodal, že každý muž v Bielorusku sa musí naučiť narábať so zbraňami, aby v prípade potreby dokázal "ochrániť svoju rodinu a svoj domov". Minister obrany Viktar Chrenin uviedol, že v Bielorusku vzniknú polovojenské jednotky, ktoré by mohli mať až 150.000 príslušníkov z radov dobrovoľníkov. Dostanú zbrane, ale naďalej budú pôsobiť vo svojich civilných zamestnaniach. V mierových časov to budú len záložníci, ale v prípade vojnového konfliktu by sa mohli zapojiť do partizánskeho boja.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FOTO TASR/AP)

Bielorusko je blízkym spojencom Ruska

Bielorusko je blízkym spojencom Ruska. Minsk takmer pred rokom na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu poskytol svoje územie na vyslanie ruských vojakov či na odpaľovanie rakiet. Rusko má takisto v Bielorusku približne 10.000 svojich vojakov a zbrane a obe krajiny organizujú pravidelné spoločné vojenské cvičenia. Lukašenko zdôraznil dôležitosť obrannej spolupráce s Ruskom a vyjadril podporu akciám Kremľa na Ukrajine. Dodal však, že bieloruské jednotky na Ukrajinu vyšle iba vtedy, ak by bola napadnuté samotné Bielorusko.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu