Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Rezort zahraničia sa pochválil, že sme v prvej desiatke pomoci Ukrajine: Zverejnili čísla

Ženy a deti opúšťajú Ukrajinu na hraničnom priechode do Poľska Zobraziť galériu (4)
Ženy a deti opúšťajú Ukrajinu na hraničnom priechode do Poľska (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

BRATISLAVA/ KYJEV – Slovensko je v pomoci našim východným susedom stabilným partnerom, informuje Ministerstvo zahraničných vecí. V pomoci vojnou bičovanej Ukrajine sme v prepočte na obyvateľa v prvej desiatke. Dodávajú, že obetiam vojny pomáhame nie len vojensky ale výraznou silou slovenskej pomoci je aj humanitárny sektor. Takto vyzerajú štatistiky po roku krvavého konfliktu.

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ukrajine sme za posledný rok poskytli humanitárnu pomoc vo výške 9,3 miliónov eur. Pokiaľ sa ale na tieto čísla chceme pozrieť v reálnejšej mierke, Slovensko už obetiam vojny darovalo zruba 850 ton humanitárneho materiálu. Výraznou pomocou z celku 9 miliónov bolo aj 2,5 milióna eur, ktoré sme našim susedom poskytli na zabezpečenie pomoci pre Ukrajinu v dôsledku zvýšenej potreby pomoci počas príprav na zimné obdobie (winterizácia).

Rezort zahraničia sa pochválil,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Ukrajincom sme pomohli prečkať ťažkú zimu

Ministerstvo informuje, že podiel Slovenska na prečkanie zimy bol pre Ukrajincov výraznou pomocou. V priebehu zimy bola navyše darovaná pomoc vo výške ďalších 677 000€, ktorá zahŕňala humanitárny materiál v podobe generátorov, ohrievačov, či posteľných súprav.

Rezort zahraničia sa pochválil,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí SR)

Slovensko zároveň poskytuje pomoc nad rámec materiálnej pomoci. Ukrajinu podporujeme prostredníctvom medzinárodných humanitárnych organizácií, a to až vo výške 1,6 milióna €. Súčasťou tejto pomoci sú napríklad voda a hygienické materiály, energetická sebestačnosť, či pomoc ženám a dievčatám, ktoré sa stali obetami vojnového násilia.

Vojna na Ukrajine v Donetskej oblasti
Zobraziť galériu (4)
Vojna na Ukrajine v Donetskej oblasti  (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

Pomoc Ukrajine chráni Slovensko, pomoc je vzájomná

Rezort zahraničia prízvukuje, že rozhodnutie pomáhať Ukrajine je pre Slovensko pragmatickým bezpečnostným a ekonomickým rozhodnutím. „Mať Ruskú federáciu za suseda by znamenalo nielen priamo ohroziť bezpečnosť našej krajiny. Urobilo by to z nás menej stabilnú krajinu a poškodilo našu ekonomiku,“ varuje ministerstvo. „Za Ukrajinu sa postavila väčšina medzinárodného spoločenstva. A je to aj preto, že na strane Ukrajiny stoja naše hodnoty slobody a demokracie, ale aj medzinárodné právo a Charta OSN,“ dodávajú.

Viac o téme: SlovenskoUkrajinaVojna na UkrajinePomoc UkrajineHumanitárna pomoc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu