Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Belgicko na Súdnom dvore EÚ podporí eurokomisiu v spore proti Maďarsku

Súdny dvor EÚ
Súdny dvor EÚ (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Belgické ministerstvo zahraničných vecí v pondelok pripomenulo, že Úradný vestník EÚ zverejnil súhrn žaloby proti Maďarsku. Vlani v decembri ju podala Európska komisia (EK) na Súdny dvor EÚ proti maďarskej legislatíve, ktorá diskriminuje ľudí pre sexuálnu orientáciu a rodovú identitu. Iniciatívu v tomto smere malo aj Belgicko.

Podľa žaloby maďarský zákon porušuje niektoré pravidlá vnútorného trhu, základné práva jednotlivcov (najmä ľudí z komunity LGBTQI+) a hodnoty EÚ. Maďarský zákon o "posilnení opatrení proti pedofilným páchateľom a o zmene a doplnení niektorých zákonov na ochranu detí" stanovuje, že obsah, ktorý predstavuje alebo propaguje odlišnú rodovú identitu pri narodení, zmene pohlavia alebo homosexualitu, je zakázaný pre osoby mladšie ako 18 rokov.

Žaloba je ďalším krokom v právnom konaní, ktoré začala EK proti Maďarsku 15. júla 2021. Po schválení zákona v Maďarsku, na základe iniciatívy Belgicka 18 členských štátov EÚ v júni 2021 prijalo spoločné vyhlásenie a vyjadrili znepokojenie nad zmenami a dodatkami maďarského zákona. Sporný maďarský zákon považujú za očividne diskriminujúci, stigmatizuje LGBTQI+ ľudí a jasne porušuje slobodu prejavu zakotvenú v Charte základných práv EÚ.

Prioritou Belgicka je boj proti diskriminácii

Zásah Belgicka po odvolaní Maďarska pred Súdnym dvorom EÚ je podľa ministerstva zahraničných vecí logickým pokračovaním vyhlásenia z roku 2021. Boj proti diskriminácii je prioritou belgickej domácej a zahraničnej politiky, uvádza sa v oficiálnej tlačovej správe. "Práva komunity LGBTQI+ sú pod čoraz väčším tlakom na mnohých miestach, vrátane Európy. To sme opäť zistili minulý týždeň počas stretnutia s mimovládnymi organizáciami pre ľudské práva počas mojej návštevy Maďarska. Je to znepokojujúci trend, ktorý treba zvrátiť," uviedla šéfka belgickej diplomacie Hadja Lahbibová. A dodala, že Belgicko sa bude v tomto súdnom spore angažovať.

Po zverejnení súdneho prípadu v Úradnom vestníku EÚ môže Belgicko požiadať Súdny dvor EÚ o účasť na právnom konaní. Vo svojom vystúpení na súde podporí eurokomisiu, zopakuje obavy vyjadrené vo vyhlásení z roku 2021 a bude brániť práva ľudí z komunity LGBTQI+.

Viac o téme: SporMaďarskoBelgickoSúdny dvorEurkomisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu