Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalší incident! Čínska bojová loď oslepila laserom posádku inej krajiny: Obvinenie z narušenia suverenity

Čínska bojová loď osvetľuje laserom posádku filipínskeho plavidla.
Čínska bojová loď osvetľuje laserom posádku filipínskeho plavidla. (Zdroj: Youtube/NBC News)

RENAI REEF – Súostrovie v Tichom oceáne vystrašila čínska bojová loď. Filipínska pobrežná stráž mala údajne zbadať veľmi podozrivé zmýšľanie Číňanov, ktorí mali na nich mieriť laserom. Celá posádka lode na chvíľu oslepla. Čo tým však Čína sleduje?

Ázijská krajina je v pomykove, pretože mocnosť ako Čína nič nespraví náhodou. Filipínsku pobrežnú stráž vystrašila v priebehu minulého týždňa čínska bojová loď, ktorá na niektorých Filipínčanov mierila laserovým zameriavačom. Ako píše CNN, svetlo bolo tak ostré, že posádku to na chvíľu oslepilo. Incident sa mal odohrať v pondelok 6. februára v blízkosti plytčiny Renai Reef, v sporných vodách južne od Číny. Lode boli od seba vzdialené 137 metrov. 

Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že filipínske plavidlo vniklo do vôd útesu Renai Reef bez povolenia čínskej strany. "Čínske plavidlo námornej polície bránilo suverenitu a námorný poriadok Číny v súlade s čínskym a medzinárodným právom," uviedol hovorca Wang Wenbin bez toho, aby spresnil, aké kroky zvolila čínska strana.

Sporné vody

Čína si nárokuje nespornú suverenitu nad takmer celým Juhočínskym morom, ako aj nad väčšinou ostrovov v ňom. To zahŕňa aj Spratlys, súostrovie pozostávajúce zo 100 malých ostrovov a útesov, ktoré si tiež úplne alebo čiastočne nárokujú Filipíny, Malajzia, Brunej a Taiwan. Filipíny nazývajú túto oblasť Západofilipínske more. V roku 1999 zastavili námornú dopravnú loď BRP Sierra Madre, ktorá je stále vo vlastníctve filipínskeho námorníctva, aby presadili svoj nárok na túto oblasť.

Incident 

Pri incidente zo 6. februára bolo filipínske plavidlo Sierra Madrena na misii pre doplnenie zásob, keď jeho posádku niekto vyrušil. Čínska loď dvakrát zamierila zelený laserový zameriavač smerom k BRP Malapascua, čo spôsobilo dočasné oslepnutie jej posádky. Čínske plavidlo tiež vykonalo nebezpečné manévre, keď sa priblížilo na veľmi krátku vzdialenosť. 

"Úmyselné zablokovanie filipínskych vládnych lodí, aby mohli dodávať potraviny a zásoby nášmu vojenskému personálu na palube BRP Sierra Madre, je očividným ignorovaním a jasným porušením filipínskej suverenity v tejto časti Západofilipínskeho mora," uvádza sa vo vyhlásení. 

Problémy hlási aj Austrália

Situácia s čínskym laserom sa neobjavila po prvýkrát. Obvinenia padli aj zo strany Austrálie. Vo februári 2022 mala vojnová loď čínskej armády osvetliť laserom austrálske prieskumné lietadlo P-8A pri prelete nad Arafurským morom, oblasť medzi Austráliou a Papuou Novou Guineou. Čína vtedy uviedla, že austrálske tvrdenia nie sú pravdivé. "Bežná plavba čínskej lode na šírom mori je v súlade s príslušným medzinárodným právom a je úplne legitímna," povedal v súvislosti s daným incidentom hovorca ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin.

Viac o téme: LaserAustráliaFilipínyČinaRenai Reef
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu