Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na Novom Zélande vyčíňa tropická búrka Gabrielle: Platí stav núdze! Ostrov zasiahlo aj zemetrasenie

Tropická cyklóna Gabrielle na Novom Zélande Zobraziť galériu (3)
Tropická cyklóna Gabrielle na Novom Zélande (Zdroj: SITA/New Zealand Defense Force via AP)

AUCKLAND - Tropická cyklóna Gabrielle si na Novom Zélande vyžiadala tri obete. Oznámili to v stredu tamojšie úrady, pričom varovali, že napriek tomu, že cez krajinu prešla už najhoršia časť búrky, stále hrozí nebezpečenstvo. Informovala o tom agentúra AFP.

Jedno telo sa našlo na západe Aucklandu v oblasti, kde bolo počas búrky nahlásené zmiznutie dvoch hasičov. Jedného z nich sa neskôr podarilo nájsť a bol prevezený do nemocnice. Nájdené pozostatky, je potrebné ešte identifikovať, no novozélandský minister pre mimoriadne situácie Kieran McAnulty už vyjadril úprimnú sústrasť rodine, komunite a všetkým dobrovoľníkom a príslušníkom záchranných služieb.

Ďalšie dve telá sa našli v regióne Hawke's Bay, ktorý cyklóna ťažko zasiahla. Jedna z týchto obetí zahynula, keď jej dom poškodil zosuv pôdy, a okolnosti smrti druhej obete ešte nie sú známe. "Nanešťastie, sme stratili dva životy, oba v Hawke's Bay," uviedol McAnulty.

Tropická cyklóna Gabrielle na Novom Zélande
Zobraziť galériu (3)
Tropická cyklóna Gabrielle na Novom Zélande  (Zdroj: SITA/New Zealand Defense Force via AP)

Tropická búrka zanechala škody predovšetkým na severe Nového Zélandu, pričom vládu znepokojuje najmä situácia v Hawke's Bay. "Nemáme o nich dosť vedomostí. S niektorými oblasťami už niekoľko dní nedokážeme komunikovať a vieme, že je tam nedostatok potravín a vody," povedal McAnulty. Zároveň poukázal na prácu záchranárov a príslušníkov armády, ktorí zachránili zo striech v Hawke's Bay už asi 300 ľudí. Na strechu jednej z väčších budov, sa pritom pre záplavy uchýlilo až 60 ľudí.

Tropická cyklóna Gabrielle na Novom Zélande
Zobraziť galériu (3)
Tropická cyklóna Gabrielle na Novom Zélande  (Zdroj: SITA/New Zealand Defense Force via AP)

Ľudia museli opustiť svoje domovy

Podľa ministra muselo svoje domovy pre búrky opustiť už asi 10.500 ľudí a bez elektrickej energie je stále asi 140.000 ľudí, aj keď úradu už postupne jej dodávky obnovujú. "Je to veľká katastrofa a postihnutým oblastiam potrvá týždňa, kým sa zotavia," uviedol McAnulty. Na Severnom ostrove, ktorý búrka postihla najviac, žijú viac ako tri štvrtiny z piatich miliónov obyvateľov Nového Zálenadu. Novozélandská vláda vyhlásila v utorok v krajine celoštátny stav núdze pre vyčíňanie tejto tropickej cyklóny. Je to iba tretíkrát, čo bol na Novom Zélande takýto stav vyhlásený celoštátny stav núdze.

Neďaleko hlavného mesta udrelo zemetrasenie

Neďaleko novozélandského hlavného mesta dnes udrelo zemetrasenie o sile 5,7 stupňa, píše agentúra AP s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS. Žiadne škody hlásené neboli.

Podľa novozélandských médií, odvolávajúcich sa na stránku GeoNet, malo zemetrasenie zaznamenané o 19.38 h miestneho času (07.38 h SEČ) magnitúdu 6,1. Registrovaných bolo aj niekoľko slabších dotrasov.

Zemetrasenie podľa USGS vychádzalo z hĺbky 74 kilometrov pod Cookovým prielivom medzi Severným a Južným ostrovom Nového Zélandu. Hlavné mesto Wellington je na južnom cípe Severného ostrova.

Viac o téme: PočasieObeteNový ZélandCyklónaTropická búrka Gabrielle
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu