Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čínsky diplomat Wang I pricestoval do Moskvy: Riešiť bude mierový plán pre Ukrajinu

Wang I Zobraziť galériu (4)
Wang I (Zdroj: TASR (AP Photo/Ahn Young-joon))

MOSKVA - Vysokopostavený čínsky diplomat Wang I dorazil v pondelok do Moskvy na rokovania, ktoré sa možno budú týkať mierového plánu pre Ukrajinu. Informuje agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na ruský denník Kommersant.

"Hlavným cieľom tejto návštevy je posilniť rolu Pekingu pri ukrajinskom urovnaní," napísal Kommersant.

Na každoročnej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, ktorá sa uskutočnila tento víkend, obvinil Wang Spojené štáty, že svojím "hysterickým" správaním porušujú medzinárodné pravidlá. Wang I – riaditeľ kancelárie Komisie pre zahraničné veci Ústredného výboru Komunistickej strany Číny – zopakoval aj výzvu na dialóg a naznačil, že európske krajiny by mali o konci vojny na Ukrajine "rozmýšľať pokojne".

Wang I na 59. Mníchovskej bezpečnostnej konferencii
Zobraziť galériu (4)
Wang I na 59. Mníchovskej bezpečnostnej konferencii

Podľa Wanga totiž "existujú nejaké sily, ktoré nechcú, aby uspeli rokovania alebo aby sa vojna (na Ukrajine) čoskoro skončila". Nešpecifikoval však, o kom hovorí.

 

Wang I na 59. Mníchovskej bezpečnostnej konferencii
Zobraziť galériu (4)
Wang I na 59. Mníchovskej bezpečnostnej konferencii

Wang v Budapešti povedal, že Peking si cení priateľskú politiku Maďarska voči Číne

Peking oceňuje, že maďarská vláda presadzuje "priateľskú politiku voči Číne" a poskytuje jej v určitých záležitostiach na medzinárodných fórach podporu. Vyhlásil to v pondelok v Budapešti na schôdzke s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom vysokopostavený čínsky diplomat Wang I.

Vzájomne sa podorujú

Medzi Čínou a Maďarskom podľa Wanga panuje vzájomný rešpekt a dôvera, tieto strany sa vzájomne podporujú pri riešení ťažkostí a mimoriadne dobré sú aj vzťahy medzi šéfmi oboch štátov, čo výrazne prispieva k upevňovaniu väzieb. "Čína je tiež pripravená poskytovať pomoc Maďarsku v záujme jeho suverenity, bezpečnosti a rozvoja," podčiarkol čínsky diplomat. Szijjártó pripomenul, že ide už o jeho 15. osobné stretnutie s Wangom. Tieto stretnutia podľa jeho slov veľkou mierou prispeli k tomu, že medzi Maďarskom a Čínou vznikla v uplynulých rokoch strategická a komplexná spolupráca, z čoho Maďarsko výrazne profitovalo.

Peter Szijjarto a Wang I
Zobraziť galériu (4)
Peter Szijjarto a Wang I  (Zdroj: SITA/ AP)

"Maďarsko v uplynulých rokoch čelilo viacerým krízam, z ktorých však vždy vyšlo posilnené. Spolupráca s Čínou v tom zohrala vždy absolútne nezastupieľnú úlohu," zdôraznil šéf maďarskej diplomacie a spresnil, že napríklad počas koronavírusovej epidémie nakupovalo Maďarsko z Číny zdravotnícke potreby i vakcíny.V čase terajšej hospodárskej a vojnovej krízy zostáva Maďarsko napriek všetkým ťažkostiam "na rastovej trajektórii" vďaka tomu, že Maďarsko zohráva úlohu lídra vo výrobe automobilov v Európe, ktorá je z pohľadu transformácie ťažiskovou. "Vo veľkej miere je za tým skutočnosť, že čínske podniky čoraz viac investujú v Maďarsku," vysvetlil Szijjártó.

Najrozsiahlejšia investícia v dejinách Maďarska

"Vlani zaznamenalo Maďarsko najrozsiahlejšiu investíciu vo svojich dejinách – a to práve čínsku," nadviazal bez uvedenia ďalších podrobností minister zahraničných vecí. Podľa spravodajského webového servera 24.hu mal tým na mysli podnik na výrobu batérií pre autá v Debrecíne. S Wang Im – riaditeľom kancelárie Komisie pre zahraničné veci Ústredného výboru Komunistickej strany Číny – sa na súkromnej večeri stretol v nedeľu aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Viac o téme: RuskoČínaMoskvaWang I
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu