Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európanov prebudila v noci silná žiara: VIDEO Vedci tento objekt odhalili na poslednú chvíľu

Asteroid 2667 zhorel síce nad kanálom La Manche, ale bol spozorovaný aj hlboko vo vnútrozemí. Zobraziť galériu (2)
Asteroid 2667 zhorel síce nad kanálom La Manche, ale bol spozorovaný aj hlboko vo vnútrozemí. (Zdroj: Twitter/Faytuks News Δ/)

MANCHESTER - Obyvateľov v okolí Lamanšského prielivu prebudila dnes v noci jasná žiara. Na Zem sa rútil asteroid, ktorý po vniknutí do atmosféry začal horieť. Ohnivú guľu bolo možné vidieť aj v hlbokom vnútrozemí Veľkej Británie a Francúzska. Existenciu tohto nebeského telesa pritom vedci odhalili len nedávno.

Dnes (pondelok 13. februára) sa celý Lamanššský prieliv aj jeho široké okolie náhle rozžiarilo. Ako uvádza Manchester Evenings News, boli tri hodiny v noci, keď sa na Zem rútil drobný asteroid. S priemerom jedného metra zhorel v atmosfére skôr, ako by stihol dopadnúť na zemský povrch, takže všetky apokalyptické teórie boli bezpredmetné.

Vedci asteroid pomenovali Sar2667. Žiarenie a následný výbuch, kedy sa asteroid roztavil, bolo vidieť dokonca až z Paríža. Časť Anglicka a Južného Walesu boli na chvíľu osvetlené ako za bieleho dňa. Len po siedmykrát v histórii sa podarilo vedcom predpovedať, kedy a kde k výbuchu asteroidu dôjde. Jeho trajektóriu, ktorá križovala Zem, si všimli len pár hodín predtým. 

Americký fyzik a špecialista na výbuchy vo vzduchu Mark Boslough z Národného laboratória v Los Alamos, sa vyjadril, že explózie vo vzduchu a pri takejto veľkosti objektu sa na niektorých miestach vyskytuje aj niekoľkokrát za rok. Zriedka sa však dá určiť, kde a kedy k tomuto úkazu dôjde. "Stalo sa to len siedmykrát v histórii, kedy sa vedcom podarilo objaviť malý asteroid ešte pred vybuchnutím. Dokonca ide o fenomén a prvé odhalenie, ktoré bolo napokon presne predpovedané nad obývanou oblasťou," dodal. 

Mark Boslough je profesorom výskumu na Univerzite v Novom Mexiku, členom Výboru pre skeptické vyšetrovanie a predsedom expertného panelu Asteroid Day. Je odborníkom na štúdium planetárnych dopadov a globálnych katastrof.

Viac o téme: VýbuchAsteroidPrielivFrancúzskoLa MancheVeľká BritániaVesmírny úkazSar2667
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu