Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Počet obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii stúplo nad 33-tisíc: Môže ich byť až 50-tisíc!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

ANKARA/DAMASK - Ničivé pondelkové zemetrasenie v Turecku a Sýrii si už vyžiadalo viac ako 30-tisíc ľudských životov. Počet doteraz zistených obetí katastrofy prekročil túto hranicu po tom, ako turecké úrady informovali o 29.605 mŕtvych. V Sýrii zemetrasenie podľa aktualizovanej bilancie neprežilo 3775 ľudí, uviedla agentúra DPA.

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths v sobotu pripustil, že počet obetí mohutného zemetrasenia v Turecku a Sýrii sa oproti súčasným 28.000 zvýši na dvojnásobok alebo aj viac.O počte obetí sa Griffiths vyjadril v sobotňajšom rozhovore pre televíziu Sky News: "Myslím, že je ťažké presne to odhadnúť, pretože sa musíme dostať pod trosky, ale som si istý, že to bude dvojnásobok alebo i viac." "V skutočnosti sme ešte nezačali počítať mŕtvych," povedal. Úrady a zdravotníci v jednej z posledných bilancii uviedli, že v Turecku zahynulo 24.617 ľudí a v Sýrii 3574 ľudí. Potvrdených je celkovo 28.191 obetí na životoch.

VIDEO Masívne zemetrasenie v Turecku

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

V Sýrii sa bez domova mohlo ocitnúť až 5,3 milióna ľudí 

Mestá a dediny zemetrasením zrovnané so zemou prehľadávajú stále desaťtisíce záchranárov, a to napriek mrazivému počasiu, ktoré prehĺbilo utrpenie miliónov ľudí v núdzi, konštatovala agentúra AFP. Organizácia Spojených národov v sobotu upozornila, že teplé jedlo potrebuje v Turecku a Sýrii najmenej 870.000 ľudí. Len v samotnej Sýrii sa bez domova mohlo ocitnúť až 5,3 milióna ľudí.

Zrúteá budova v Kahramanmarase na juhu Turecka.
Zobraziť galériu (2)
Zrúteá budova v Kahramanmarase na juhu Turecka.  (Zdroj: TASR)

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá v sobotu zverejnila výzvu na poskytnutie 42,8 milióna dolárov na riešenie okamžitých zdravotných potrieb v danom regióne, predpokladá, že zemetrasením bolo postihnutých takmer 26 miliónov ľudí.Podľa tureckej agentúry pre katastrofy sa do pátracích a záchranných prác zapojilo viac ako 32.000 ľudí z tureckých organizácií a 8294 medzinárodných záchranárov.

Zemetrasenie v Turecku a Sýrii si už vyžiadalo viac ako 30-tisíc ľudských životov

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo oblasť v okolí turecko-sýrskych hraníc v pondelok nadránom.Záchranári vrátane skupín zo zahraničia stále prehľadávajú trosky budov a aj šesť dní po zemetrasení nachádzajú preživších. V provincii Hatay sa po 157 hodinách po zemetrasení podarilo napríklad zachrániť tehotnú ženu. Turecká televízia Habertürk zase naživo vysielala záchranu šesťročného chlapca spod trosiek v meste Adiyaman na juhu Turecka.

Fotografiu zachráneného dievčaťa zverejnil v nedeľu aj turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca. "V 150. hodine máme dobré správy - pred chvíľou zachránené mále dievčatko. Vždy existuje nádej!" uviedol Koca na sociálnej sieti Twitter.Nemeckým záchranárom sa v spolupráci s tureckými kolegami podarilo zachrániť v meste Kirikhan 88-ročnú ženu. Najmenej dvoch živých ľudí sa podarilo spod trosiek vytiahnuť aj v meste Antakya.

Premiér si na tureckom veľvyslanectve uctil pamiatku obetí zemetrasenia

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) si v utorok v priestoroch veľvyslanectva Tureckej republiky v Bratislave zápisom do kondolenčnej knihy uctil pamiatku obetí ničivého zemetrasenia v Turecku. Informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

"Vyjadrujem hlbokú ľútosť nad všetkými ľudskými obeťami i obrovskými materiálnymi škodami, ktoré Turecku spôsobilo nedávne ničivé zemetrasenie. Modlíme sa za obete a srdcom sme s ich príbuznými, priateľmi aj ľudom Turecka," uviedol Heger. Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc v noci na pondelok 6. februára. Nešťastie si v oboch krajinách podľa miestnych úradov vyžiadalo už viac ako 37.000 obetí. 

Viac o téme: ObeteZemetrasenie TureckoSýria50-tisíc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu