Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nemecko vydá núdzové víza Turkom a Sýrčanom postihnutým zemetrasením

Zemetrasenie v Turecku
Zemetrasenie v Turecku (Zdroj: SITA/Depo Photos via AP)

BERLÍN - Nemecko udelí trojmesačné vízum Turkom a Sýrčanom, ktorých postihlo nedávne ničivé zemetrasenie, a ktorí majú v krajine rodinu. Vyhlásila to v sobotu nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. Informovala tlačová agentúra AFP.

"Ide o núdzovú pomoc. Chceme umožniť tureckým a sýrskym rodinám v Nemecku, aby si bez byrokracie mohli priviesť svojich blízkych príbuzných z oblasti postihnutej katastrofou," uviedla Faeserová pre denník Bild. Bilancia tohto zemetrasenia s magnitúdou 7,8 stúpla v sobotu nad 25.000 mŕtvych. Faeserová spresnila, že oprávnené osoby môžu získať "bežné víza, ktoré sa vydávajú rýchlo a sú platné tri mesiace".

Spoločná iniciatíva s ministerstvom zahraničných vecí umožní týmto ľuďom "nájsť útočisko a lekárske ošetrenie" v Nemecku, dodala. V Nemecku žije približne 2,9 milióna ľudí tureckého pôvodu, pričom viac ako polovica z nich má turecké občianstvo. Početná je aj sýrska komunita, ktorej počet sa odhaduje na 924.000 - odvtedy, čo bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová v rokoch 2015-2016 otvorila hranice pre utečencov. V roku 2014 žilo v Nemecku 118.000 Sýrčanov.

Viac o téme: VízaZemetrasenie NemeckoSýriaTureckp
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu